Hirdetés

Szuperhősöktől az ír gengszterekig - Rejtett filmes poénok 2. rész

|

Pórul járt sitcom-mellékalak, mázlista Bruce Wayne és halálos X-ek: kikapcsolódás közben sem árt nyitva tartanunk a szemünket.

Hirdetés

Ha lemaradtatok a cikk első részéről, akkor a linken keresztül elolvashatjátok!

A hazánkban Az ítélet: család címmel futó Arrested Development a mesésen gazdag és mérhetetlenül diszfunkcionális Bluth-familia viselt dolgait mutatta be. Az illusztris kompánia egyik legbizarrabb tagja, a David Cross által megformált Tobias Fünke egy homoszexualitását foggal-körömmel tagadó, és lehetetlenebbnél lehetetlenebb szituációkba keveredő vesztes. Esélyesen egyedül annak köszönhetően kerüli el a hajléktalanságot, hogy a neje, Lindsay pusztán lázadásból hozzáment, és, hogy bosszantsa vejüket megvető szüleit, eltartja a színészi babérokra törő antitalentumot.

Hirdetés

Az összesen öt évadon át futó, groteszk humorú vígjátéksorozat több epizódját is a Russo fivérek hozták tető alá. Ezért adta magát, hogy megemlékezzenek karrierük kritikailag az egekbe marasztalt mérföldkövéről a Bosszúállók: Végtelen háború egyik jelenetében. A kurta kis tréfa tanúbizonysága szerint az örök palimadár Taneleer Tivan gyűjteményének éke lett.

Az egy teherbe eső kamaszlány nehéz döntéseire fókuszáló, keserédes humorú Juno rajongói is észrevehetnek egy furcsaságot. Egy újság hirdetési rovatában egy kisállat-megőrző vállalkozás igyekszik némi reklámot csapni magának. Az ott dolgozók munkaetikájára azonban sötét árnyékot vet, hogy egy eltűnt kutyát kereső felhívás alatt a kapcsolattartó telefonos elérhetősége megegyezik a cégével. Vagyis az állítólagos profik sikerrel elhagyták az egyik gondjukra bízott ebet.

A Watchmen nyitánya is mosolyra fakaszthatja a legkisebb részletet is gondosan kielemzőket: ebben a Komédiás látszólag egy sablon-szabvány rosszfiút üt ki egy határozott ökölcsapással. Ám az állcsúcson vert rablógyilkos nem más, mint Joe Chill, és a kilyuggatástól megmentett áldozatai Thomas, illetve Martha Wayne. Hiszen a cinikus antihős a gothami operaházban hiúsítja meg a gaztettet, ahol Johann Strauss klasszikusát, az A denevért játsszák. Nem meglepő hát, hogy ebben az alternatív univerzumban nyoma sincs Batmannek. Mert szülei elvesztésének traumája nélkül Bruce Wayne-nek vajmi kevés motivációja volt arra, hogy milliárdos playboyként éjszakánként fékeveszett szórakozás helyett jelmezt öltsön, és a város önjelölt őreként óvja annak lakóit.

A példák java egy kis dekódolással könnyen értelmezhető - de alkalmasint megesik, hogy egy easter egg komoly vitákat vált ki. A készítők pedig gondosan nem nyilatkoznak azt illetően, hogy a geg szándékos-e, vagy csupán a szeszélyes Fortuna viccelte meg a mozgóképek szerelmeseit. A Joker egyik jelenetében Arthur Fleck épp sminkeli magát, és egyesek hittel vallják, hogy a jövőt előjelzendő, a tükörből leendő nemezise arca tekint vissza rá. Míg mások arra esküsznek, hogy az egész csak egy pikáns véletlen - hogy mi az igazság, azt sanszosan sosem fogjuk megtudni.

Cikkünkből Martin Scorsese egy, a gengszterfilmek hőskora előtt tisztelgő utalása sem maradhat ki. Az 1932-ben forgatott A sebhelyesarcú nálunk kevésbé jegyzett, ám Észak-Amerikában a zsáner egyik megkerülhetetlen alapköveként tartják számon. Mindez persze nem csoda, mivel az alkotást, és az annak forrásául szolgáló regényt a szesztilalom leghírhedtebb haramiájának, Al Caponénak a vérzivataros élete ihlette. Ennek különlegessége egy sajátos motívum: a csúcspontokat mindig egy ügyesen megszerkesztett X jelöli. Egymást keresztező utcanév-táblák, neonfényes reklámok, árnyékok vagy éppen fénysugarak: a direktor, Howard Hawks fantáziája közel kimeríthetetlennek bizonyult a vizuális nyomok kiötlése során. A zsáner nagyjaihoz tartozó olasz rendező így a 2006-os A téglához is felhasználta ezt az eszközt. Ha figyelünk, jól kivehető, hogy a karakterek halála előtt többé-kevésbé burkolt formában, de megjelenik az okkal-joggal rettegett betű.

A harmadik, befejező részben egy messzi-messzi galaxis érdekességeire fogunk fókuszálni!

A cikkben látható képek forrása a Reddit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.