Hirdetés

The Boys 2. évad - ilyennek láttuk az 1-3. részt

|

A szuperhősökből kiábrándult banda története három új résszel folytatódott, mely alapján idén sem fognak unatkozni sem a Fiúk, sem a nézők.

Hirdetés

Hogy mitől is volt akkora szenzáció tavaly a The Boys első évada, arról sokféle szempontból születhetnének érvek és ellenérvek. Az viszont kétségtelen, hogy sorozatos fronton a szerkesztőségben, és még sokak számára az egyik legnagyobb ász volt a tavalyi felhozatalból Hughie Campbell (Jack Quaid) és Billie Butcher (Karl Urban) macska-egér játéka a DC hősöket kiparodizáló szuperhős Hetek ellen.

Ahogy azt már az első évados kritikánkban is megejtettük, valószínűleg a The Boys rajtjának időzítése is alaposan hozzásegítette a szériát a nagy népszerűséghez, hiszen az elmúlt években már több tucatnyi szuperhős eredettörténet és folytatás került filmvászonra, és talán a nézők is kezdtek belecsömörleni a túlkínálatba. Az időzítéssel a második évad kapcsán sem voltak gondok: a koronavírus második hullámának küszöbén sokan semmire sem vágyunk jobban, mint hogy ismét látható szemétládák ellen vehessük fel a képzeletbeli kesztyűt - vagy szurkoljunk a Fiúknak, hogy helyettünk is beleöklözzenek néhányat Homelander (Antony Starr) önelégült arcába.

Hirdetés

A második szezon első három részének rövid ismertetője alapul veszi, hogy az olvasó már legalább egyszer, ha nem többször, végignézte a tavalyi debütálást, úgyhogy az első évad eseményeivel kapcsolatban nem lesz köntörfalazás és finomkodás. Ellenben a folytatás első három részének fordulópontjait természetesen nem áll módomban idő előtt ellőni, és amennyire csak lehet, SPOILERMENTES cikk következik.

Az első évad végére számtalan szálat hagytak a levegőben lógni Eric Kripkéék (a sorozat készítője, a tévés adaptáció megálmodója), és ezek a cliffhangerek előre sejtettek egyfajta időugrást a folytatásra. Ez meg is történt, de megnyugtathatok mindenkit, hogy Kripkéék nem álltak bele abba a mostanság elég divatos trendbe, hogy egy egész filler epizódot szentelnek a karakterek flashbackjeire - a kontinuitásbeli hézagok betömését le is rendezik egy-két rövidebb jelenettel, ami segít is tisztázni, hogy hányadán állnak hőseink egymással és a világgal.

Talán a legnagyobb várakozást a Madelyn Stillwell halála okozta űr betöltése övezte körül a Voughtnál. A fináléban egy rövid jelenet erejére már beköszönt Giancarlo Esposito karaktere, Stan Edgar, aki az új évadban kénytelenné vált a nyugdíjba vonulási terveit parkolópályára tenni, hogy a cég ne vesszen el a süllyesztőben. Az ő erőteljesebb színtérre lépése alaposan keresztül is húzza Homelander számításait a teljes hatalomátvételben a cég berkein belül. Esposito legendásat alakított a Breaking Bad Gus Fringjeként, és az a karizmatikus, hidegvérű színészi játék itt is visszaköszön, tökéletes ellentétpárt alkotva Homelander impulzív természetével, ami meg is ajándékozza a nézőt egy-két emlékezetes jelenetsorral a két karakter között. Úgyhogy aki csak Esposito miatt várta igazán a második évadot, az nem fog csalódni.

Mindeközben a megtépázott Fiúk csapat tagjai súlyos dilemma elé néznek - jogosan merül fel bennük a kérdés, hogy mennyi ideig lehet teljes ár ellen úszni, főleg egy valamirevaló vezető nélkül, hiszen Butcher a fináléban Homelander után eredt. Folytassák a harcot mindenféle reménysugár nélkül, vagy hívják vissza Butchert, akinek hamis értékrendjével viszont Hughie nem tud kibékülni? A már eddig sem konfliktusmentes csapategység a folytatásban sem fog egy csettintésre átalakulni. Hughie helyzetét nehezíti, hogy míg Frenchie-nek és Mother's Milknek vannak alternatívái, addig ő mindent feladott a szuperhősök elleni harcban - ilyen szempontból viszont több a közös benne és Butcherben, mint azt talán ő maga is beismerné. A Fiúk egyetlen női tagjáról, Kimikóról is egyre több minden kiderül, ami nemcsak empátiát ébreszt az irányában, hanem még több ellenszenvet is Homelanderékkel és a többi álszent hőssel szemben.

A kedvenc hősparódiáink is folytatják a már az előző évadban megkezdett útjukat. Homelandernek a Hetek és a Vought abszolút irányításának nehézségei mellett az ölébe pottyant apaszereppel is meg kell birkóznia, amit nagyon sajátosan igyekszik véghezvinni. Annie és A-Train egy kölcsönös kiszolgáltatottsági kapcsolatban találják magukat az évad végi események után, amivel egymást sakkban tudják tartani. A The Deep gyámoltalan lépéseket tesz a megváltás és az önelfogadás felé, míg Black Noir megmarad annak a titokzatos, de sokszor csak humorfaktor szerepben, ahogyan az első felvonásban is megismertük. Queen Maeve pedig talán a kelleténél kicsit jobban a háttérbe szorult a második évad nyitányára.

Mi a helyzet az új szereplőkkel? Stan Edgarról már szót ejtettem feljebb, amit nem is ragoznék tovább. Érkeznek új szuperhősök és szupergonoszok, némelyek klasszikus képességekkel, mint a telekinézis, mások pedig a The Boys szériához hű groteszk tulajdonságokkal. És nem szabad elfeledkezni a Hetek új tagjáról sem, Stormfrontról, aki egy igazi zabolázatlan erő, ami nemcsak a nézőt, de még Homelandert is kizökkenti a béketűréséből.

A humorra és a vizualitásra továbbra sem lehet panasz, valamint a készítők tényleg nem vicceltek azzal sem, hogy a folytatás sokkal véresebb lesz. Az első három rész mutatványaival máris utolérték a vérgőzös pillanatok számát az első évadból, és naivság lenne azt gondolni, hogy behúznák a kéziféket a hátralévő öt részre.

Egyetlen negatívumot tudnék csak kiemelni, ami részben a saját hibámból fakad: az, aki hozzám hasonlóan minden második évados promóanyagot megnézett és meghallgatott, annak nem lesz sok újdonság az első három részben. Valószínűleg ez egy tudatos húzás volt a készítők részéről, de igazán sajnálatos, hogy az a bizonyos bálnás jelenet a harmadik rész egy nagy katartikus pillanatát spoilerezte el. Úgyhogy sokadjára illik konstatálni: éljenek azok, akik a teljes önmegtartóztatásban hisznek, és elkerülnek mindenféle ízelítőt és promóanyagot!

A The Boys méltó módon folytatódott, és előreláthatólag a maradék öt részre sem maradunk izgalmas események nélkül. Az 50-60 perc hosszúságú epizódok gyorsan elillannak, de mégis bővelkednek olyan tartalmakban, melyeket más sorozatok egy egész évadon keresztül próbálnak meg adagolni. Illetve már azért is jár a dicséret a folytatásnak, amiért rácáfol arra a téveszmére, miszerint Homelander a legnagyobb rohadék ebben a szériában. Lesz itt még meglepetés!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.