Hirdetés

Trailer elemzés: The Witcher sorozat

|

Hogy biztosan ne maradjatok le semmiről, összeszedtük nektek a The Witcher új trailerének legfontosabb pontjait, amelyek előrevetítik a sorozat eseményeit.

Hirdetés

Rendesen felcsigázta a fantasy rajongókat a Netflix The Witcher (Vaják) sorozatának hétvégén bemutatott új előzetese. A trailer sok-sok újdonságot szolgáltatott, ám legfőképpen annak örültünk, hogy végre a premierdátumra is fény derült, ami december 20-án esedékes. Hogy mi mindenre számíthatunk majd így a karácsony derekán debütáló adaptációban, azt ebben a cikkben igyekszünk megfejteni az előzetes képsorainak kielemzésével.

Hirdetés

A trailer Yennefer (Anya Chalotra) szavaival indít, aki Geralthoz (Henry Cavill) intézi mondandóját. Rövid, de annál hatásosabb módja ez annak, hogy elmagyarázzák a nézőknek, hogy kik is azok a Witcherek, mi a foglalkozásuk és hogyan állnak az emberek hozzájuk. Egy közeli vágóképből hamar leszűrhetjük, hogy a készítők az alapanyaghoz hűen megtartották Yennefer ibolyaszínű szemeit, viszont vannak jelek, amik azt sugallják, hogy a történetben apróbb változtatásokat eszközöltek.

Ilyen például a cintrai mészárlás, ahol úgy fest, hogy Geralt is jelen lehet a könyvekkel ellentétben. A cintrai birodalom leigázását a nilfgaardi Emhyr császár rendeli el, akinek fontos szerepe lesz a történet későbbi szakaszában. Hasonlóképpen eltér Yennefer és Geralt első találkozása is az alapanyagtól, ami a trailer alapján a sorozatban egy bálban történik, ami a fűtött hangulata alapján Belleteyn estéje lehet. A Vaják világában ez a tavaszi napforduló ünnepe, ami az evésről, ivásról és legfőképpen a bujaságról szól.

Az alábbi képen láthatjuk a Thanedd-szigetén helyet foglaló Aretuza varázsló akadémiát, amit látva ismét csak az az érzésem, hogy sikerült egy az egyben átvenniük a könyvekben leírtakat. A sorozat során valószínűleg többször is meg fogunk itt fordulni, ahogyan jobban megismerjük Yennefer eredetét, valamint a későbbi évadokban is számíthatunk még arra, hogy ellátogatunk az akadémiára, ugyanis fontos történeti szálak fűzik majd ide főszereplőinket.

Egy rövid snitt erejéig Geralt egyik legrégebbi barátja, a dalnok Jaskier (Joey Batey) is feltűnik, aki azon történetegység kulcsfigurája, amely során Geralt és Yennefer először találkoznak és sorsuk végérvényesen összekapcsolódik. Az egyelőre kérdés, hogy a karakter milyen néven fog felbukkanni a sorozatban. Az IMDn-n az eredeti lengyel Jaskierként van feltüntetve, ami az angol verzióban Dandelion-ra lett változtatva, míg magyarul Kökörcsinként ismert a karakter. Valójában egyik fordítás sem az eredeti megfelelője, csupán egy-egy olyan változat, ami jobban hangozott az adott nyelven.

Ezután egy kicsit jobban belemélyedünk a vajákok társadalomban betöltött szerepébe. Renfri (Emma Appleton) szembesíti Geraltot azzal a ténnyel, hogy az emberek őt is csak egy szörnynek látják, hát akkor miért nem öli meg egyszerűen az ilyeneket? Geralt világszemlélete és hitvallása tükröződik a válaszában, amikor azt mondja, hogy akkor tényleg az lenne belőle, aminek mások mondják őt. Mindezt azokkal a képsorokkal együtt láthatjuk, amikor Geraltra ráakasztják a Blaviken mészárosa gúnynevet egy véres leszámolást követően. Minimális spoilerek mellett annyit elárulok, hogy Geralt itt is az ártatlanokat kívánta védeni, ám a város lakói félreértik a szándékait és csak egy semmirekellő gyilkost látnak benne.

Végül Ciri (Freya Allan), a cintrai hercegnő is felbukkan, aki a város felégetése után kényszerül menekülésre. Haldokló nagyanyja, Calanthe királynő (Jodhi May) végső utasítása szerint igyekszik megtalálni Ríviai Geraltot, akihez a történet szerint hozzá rendelte a sors. Mielőtt azonban Geraltra rátalálna, egy fiú fog segíteni neki eligazodni ebben az új és rémisztő helyzetében. Dara (Wilson Radjou-Pujalte) ugyan nem szerepel a könyvekben, de mégis fontos lehet a jelenléte a sorozatban, hiszen általa ismerhetjük majd meg egy kicsit jobban Ciri karakterét.

És itt van Roach! Vagy, ha úgy tetszik akkor Keszeg, Geralt hűséges lova, aki érzésünk szerint hamar közönségkedvenccé fog válni. Külön érdekesség, hogy a lovat maga Henry Cavill választotta ki, aki egyébként nálunk, Magyarországon vett lovaglóleckéket a sorozat kedvéért.

Ha eddig nem lett volna világos, akkor elmondom, hogy a sorozat Andrzej Sapkowski regénysorozatát adaptálja és nem a népszerű videojátékokat. A lényeges különbség az, hogy a játékok a könyvek eseményei után veszik fel a fonalat, így akik eddig esetleg csak azokat a történeteket ismerték most kapni fognak egy kiváló eredetsztorit. Ettől függetlenül a készítők nem mehetnek el amellett a tény mellett, hogy a játékok sikerei nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy most sorozat készülhessen ezekből a regényekből. Kíváncsian várjuk, hogy lesznek-e különböző kikacsintások a játékok felé, mint amilyet ebbe a fürdős jelenetbe is bele tudunk látni.

"A gonosz az gonosz. Kisebb. Nagyobb. Közepes. Mind egyforma." Ez az idézet majdnem teljesen megegyezik azokkal a szavakkal, amiket a regényekben is olvashatunk. Ismét egy remek előjel arra vonatkozóan, hogy a készítők tiszteletben tartják az alapanyagot és ehhez hasonló apróságokkal kedveskednek a rajongók számára. Nem mellesleg elhangzik a The Witcher 3: Wild Hunt c. videojáték leghírhedtebb, filmszerű, "Killing Monsters" névre keresztelt trailerében is: 

Az alábbi képen látható nilfgaardi katona nem más mint Cahir (Eamon Farren), akiről visszatérő rémálmai lesznek Cirinek a cintrai mészárlást követően. Cahir igazán csak a későbbi regényekben válik jelentős szereplővé, de elképzelhető, hogy a sorozatban már az első néhány évadban is fontosabb szerephez jut. Többet írnom róla meglehetősen spoileres lenne, de annyit elárulok, hogy a széria előrehaladtával fog az ő karakterútja igazán érdekessé válni.

A következő képsorokban Yennefert láthatjuk, amint próbálja megvédeni Lyria királynőjét és annak csecsemőjét egy misztikus, sötét varázslótól. A vágások közepette a rideg téli tájból egy sivatagba ugrunk, ami alapján valószínű, hogy Yennefer portálok segítségével próbál egérutat nyerni. Elképzelhető, hogy Vilgefortz (Mahesh Jadu) üldözi őket, aki a Vaják regények egyik főgonoszának tekinthető.

A trailer végső jelenetei között látható ez az ostrom, amit az egri várnál rögzítettek. Emellett a tatai vár is felbukkan az előzetes során, ami valahogy még izgalmasabbá teszi számunkra a sorozatot, hiszen alig várjuk, hogy hasonló ismerős helyszíneket csíphessünk el az első évad nyolc epizódja során.

Ti vettetek észre valamit a trailer során, ami elkerülte a mi figyelmünket? Van esetleg olyasmi, amiről szívesen olvasnátok még bővebben? Várjuk a javaslataitokat kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.