Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Christian Bale-ről

|

Negyvenöt éves az egyik legnagyobb hollywoodi sztár, ennek örömére pedig összegyűjtöttünk róla néhány érdekességet.

Hirdetés

Január 30-án ünnepli születésnapját a férfi, aki gyermekként megjárta a nap birodalmát, hogy aztán felnővén egy igazi pszicho váljon belőle, aki a tűz birodalmát is gyilkos nyugalomban vészelte át. Ő a gépészből lett Denevérember, aki megalkotta a tökéletes trükköt, miközben a börtönvonat Yumába ért. Később az ellenállás élére állt a gépekkel vívott harcban, hogy aztán közellenségek ellen is felvegye a kesztyűt. Mert hogy egy igazi harcos Ő, akiben ott lobog a harag tüze. Istenek és királyok leszármazottja, akit nem zavar, ha amerikai botrányba keveredik, mert tudja jól: vár még rá egy nagy dobás alelnökként. Az Ő tiszteletére szedtünk most össze tíz érdekességet.

Hirdetés

1. Walesi gyökerei vannak

Christian Charles Philip Bale 1974. január 30-án látta meg a napvilágot David és Jenny Bale gyermekeként. Apja kereskedelmi pilóta, míg anyja cirkuszi előadó volt. Három lánytestvére van: Erin, aki zenei előadó, Sharon, aki az informatika világában dolgozik, és Louise, aki rendező és színésznő is egyben. Bár gyermekkorát főként Walesben töltötte, ennek ellenére mindig is angolnak vallotta magát: "Walesben születtem, de nem vagyok walesi. Én angol vagyok."

2. Korai sikerek

Bale-nek már 10 éves kora óta az volt az álma, hogy egyszer ő is színész lesz, melyben nővére inspirálta, akit egyszer látott egy musicalben szerepelni a londoni West End-ben. Még ugyanebben az évben meg is kapta élete első színházi szerepét, majd alighogy betöltötte a 13. életévét, máris egy komoly sikert könyvelhetett el: őt választották ki a másik négyezer gyerekből, hogy eljátszon egy brit gyermeket, aki Japánban él a második világháború idején. Igen, ez volt az 1987-ben Steven Spielberg által rendezett A nap birodalma című alkotás.

3. Komoly rajongótábora van

Minden ismert hollywoodi színész rendelkezik rajongói bázissal, de valószínűleg Bale-nek van az egyik legerősebb és legkülönlegesebb ezek közül. Ugyanis létezik egy csoport, akik 'Baleheads'-nek nevezik magukat, és akik olyan elhivatottak a színész iránt, hogy egyszer több mint ezer dollár adományt gyűjtöttek össze csak azért, hogy örökbe fogadjanak egy Nahimana nevezetű bébi gorillát a színész egyik kedvenc jótékonysági szervezetén, a Dian Fossey Gorilla Alapítványán keresztül.

4. Több motorbalesetet is szenvedett…

A színész sokáig nagy motorosnak számított, ám nem egyszer pórul is járt. Ezek közül az egyik legkomolyabb incidense 2012-ben történt, pont azelőtt, hogy elkezdte volna forgatni az Exodus: Istenek és királyok c. filmet. Ennek következtében hónapokig gipszben kellett lennie, és egy rövid ideig semmit nem érzett az egyik karjában.

Elvesztettem az összes ideget az egyik karomban, de az emberi test csodálatos dolgokra képes. Napi egy milliméter ideg regenerálódik, ezért hosszú ideig kellett várnom, ám fokozatosan kezdtem helyreállni. Először az ujjaimba tért vissza az élet, aztán egyre feljebb és feljebb.

5. …amik miatt részben valódi Terminátor lett belőle

Ezeknek a baleseteknek a következtében pedig jó néhány maradandó sérülést szenvedett el, melyeket csak a testbe ültetett fémekkel lehetett orvosolni. Többek között egy acéllemez van a csuklójában, egy titánium billentyű a vállában, valamint 25 csavar a karjában, mely egyben tartja az egészet. Ezen kívül az egyik ujjának a vége is leszakadt (ezt azonban szerencsére sikerült visszahelyeznie az orvosoknak), és a már említett nagy balesete óta nem sikerült visszanyernie a teljes mozgási tartományt a bal karjában. Nem csoda hát, hogy ezek után Bale úgy döntött, hogy inkább hátat fordít a vad motorozásnak.

6. Majdnem lecsúszott Patrick Bateman szerepéről

Bale egyik legismertebb szerepe az 1991-ben megjelent Amerikai pszichó című könyv filmadaptációjában volt, amelyben ő alakította Patrick Batemant, a Wall Street-i bankárt és sorozatgyilkost. Ám csak egy hajszál híja volt, hogy ő kapta meg a szerepet. Történt ugyanis, hogy Mary Harron (aki a film rendezéséért és forgatókönyvéért is felelt) már a kezdetektől fogva Bale-t akarta megszerezni a főszereplői posztra, ám a producerek inkább Leonardo DiCapriónak ajánlották fel a szerepet. Emiatt Harron ott is hagyta a rendezői széket. Bale azonban ekkorra már elkezdte az intenzív fizikai előkészületeket a szerepre, és nem volt hajlandó elfogadni, hogy lecsúszhat róla, így tovább folytatta az edzést, és rengetegszer beszélgetett Harronnal a szerepről annak ellenére, hogy egyikük sem volt a projektben. Ám DiCaprio végül nem fogadta el az ajánlatot, a szerepet pedig felajánlották Ewan McGregornak. Bale még ekkor sem adta fel, és személyesen hívta fel McGregort, hogy lebeszélje a szerepről. A kitartása pedig végül kifizetődött: Bale megkapta a szerepet és Harron is visszakerült a rendezői székbe. A többi meg már történelem.

7. Nem sokon múlott, hogy főszerepet kapjon a Titanicban és a Karib-tenger kalózaiban is

Megannyi mendemonda és história járja a filmvilágot az olyan történetekről, amelyekben híres színészek csúsztak le egy-egy híres szerepről, vagy végül valamiért mégsem vállalták el azt: Will Smith volt például az első kiszemelt Neo szerepére a Mátrixban, azonban a színész nem tudott mit kezdeni a nem mindennapi forgatókönyvvel; Tom Selleck Indiana Jones szerepét dobta az éppen futó sorozata, a Magnum P.I. miatt; Sean Connery pedig Gandalf megformálásának fordított hátat.

Ilyen sztorik pedig természetesen Bale-ről is vannak. Harrison Cheung, a színész volt asszisztense osztott meg néhány évvel ezelőtt olyan érdekességeket a nagyvilággal, hogy Bale például a Titanic főszerepéért is sokáig versenyben volt, azonban James Cameron végül úgy döntött, hogy nem szeretne mindkét főszereplői posztra brit színészt választani, ezért tette le a voksát inkább DiCaprio mellett. Emellett sokáig úgy tűnt, hogy ő alakíthatja Will Turner karakterét is a Karib-tenger franchise-ban, ám mint tudjuk, erről is lecsúszott, és helyette Orlando Bloom került a szerepbe.

8. Mindent a szerepért

A testtömeg hihetetlen mértékű változtatása az évek során már eggyé vált Bale nevével és szerepeivel, hiszen egymást követték (és követik a mai napig) az olyan szerepei, amelyekben nem mindennapi testi átalakuláson ment át. Viszont ezek között is akad egészen szélsőséges eset, hiszen még most is riasztó, hogy a 2004-ben bemutatott A gépész (The Machinist) című filmben Bale milyen mértékű változáson ment keresztül, hogy hitelesen eltudja játszani Trevor Reznik karakterét. A színész több, mint 30 kilót adott le a szerep kedvéért, hogy elérje a filmben látható csontváz alkatot, melyben 55 kilót nyomott. Tette mindezt úgy, hogy hónapokig csak almán, salátán, kávén és cigarettán élt. Azonban ez nem is volt annyira vészes, mint ahogyan az elsőre hangzik: a színész ugyanis azóta elárulta, hogy bár csak napi két órát aludt, de mentálisan borotvaélesnek érezte magát ezen időszak alatt, és rengeteget, napi nyolc órát olvasott.

 

9. Túl sok izmot pakolt magára a Batman: Kezdődik forgatása előtt

Hogy miért Bale az egyik legelhivatottabb színész a szakmában jól mutatja, hogy A gépész után szó nélkül elvállalta Bruce Wayne szerepét a Batman: Kezdődikben. Sokan azonban kételkedtek abban, hogy a színész képes lesz megfelelő mennyiségű izmot visszapakolni magára a forgatás kezdetéig. Maga Nolan is beszélt vele, és arra kérte őt, hogy annyi kilót szedjen fel, amennyit csak tud. Bale pedig pontosan ezt tette:

Direkt teljesítettem túl a célt, mert imádtam, hogy annyit ehetek. Persze ignoráltam az összes tanácsot arról, hogy csak szép lassan egyek és ne siessek vele, mert a gyomrom még szűk, és csak levessel kéne kezdenem. Rögtön a közepébe vágtam a dolognak, és pizzát pizzára halmoztam, rengeteg fagyit ettem, és 5 fogásos étkezéseket tartottam. A gyomrom pedig rettentő gyorsan kitágult. Persze nagyon beteg voltam ez idő alatt, de őszintén megmondva élveztem, hogy beteg vagyok. Egyáltalán nem bántam.

A színész ennek megfelelően rövid idő alatt 55 kilóról 100 kilóra hízott, ami azonban jóval több lett, mint amire Nolan és a többi készítő számított, viszont elég ahhoz, hogy kiérdemelje a Fatman becenevet, persze csak ideiglenesen. Emiatt újabb 2 hónap diéta következett, amely alatt leadott 14 kilót, amivel végre elérte a Nolan által kitűzött ideális testsúlyt. Ezzel pedig lezárta a legjelentősebb fizikai átalakulás sorozatát, amelyet színész valaha is véghezvitt ilyen rövid idő alatt.

10. Boldog házasságban él

A színész még a '90-es évek második felében ismerkedett meg Sibi Blazic volt modellel, méghozzá Winona Ryderen keresztül, aki jó barátja Bale-nek. 2000-ben össze is házasodtak, akivel azóta is együtt vannak. Két gyermekük van: 2005-ben született meg lányuk, Emmeline, 2015-ben pedig a fiuk, Joseph. Bale és Sibi egyaránt extrém módon őrzik a privát életüket, a lehető legkevesebb dolgot osztják meg a családjukról.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség, amit összeszedtünk Christian Bale-ről, akit idén az Alelnökön kívül még a Ford v. Ferrari című életrajzi drámában láthatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.