Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Denzel Washingtonról

|

A védelmező 2 főszerepe kapcsán utánaolvastunk kicsit Denzel Washingtonnak és összeszedtünk tíz olyan érdekességet, amit talán nem hallottatok még a színészről.

Hirdetés

Cikksorozatunk korábbi részeit ide kattintva találjátok meg. 

A 63 éves, aranyifjú, a színjátszás iránti tisztelettel bíró és energikus, sztárallűröktől mentes és kétszeres Aranyszobrocskára érdemes színművész minden idők egyik legnagyobb tehetsége, és egyik legvirtuózabb színesbőrű színésze is, aki méltán tekinthető az utánozhatatlan vénájú Sidney Poitier örökösének. 27 évet felölelő, grandiózus és széles spektrumon mozgó életpályája rendre elvarázsolja a rajongókat, miközben Washington ritka módon képes volt megmaradni a gyökereinél; megmaradt egy egyszerű, mégis nagyon is szerethető és közvetlen embernek, férfinak, példás férjnek és családfőnek. Fuqua ismételt tolmácsolásában augusztus 16-án mutatják be a hazai mozik a nagysikerű és kirobbanó vitalitású A védelmező folytatását, így ennek apropóján és iránta való tiszteletünk gyanánt próbáltunk kedveskedni néhány érdekességgel a színészt illetően, amellyel vélhetően tudunk újat is mondani (írni) a nagyközönségnek. Kellemes és kikapcsoló olvasgatást kívánunk!

Hirdetés

1: Denzel Washingtont izgalmas, bölcsen megválogatott és színes palettán mozgó filmográfiájáért számos elismerésben részesítették már. De ezek közül is kiemelkedik két Oscar-, három Golden Globe- és egy Tony-díja. Ezen honoráriumai mellett hat ízben jelölték Aranyszobrocskára, és nem kevesebb, mint hét alkalommal Golden Globe-ra. Az 1989-es történelmi eposzban, az 54-ik hadtestben nyújtott lenyűgöző alakításáért kapta meg élete első Oscarját és Golden Globe-ját, a 2000-es bibliográfia sportdrámájáért, a Hurrikánért másodízben válthatta materiális jutalomra Golden jelölését, míg a 2002-es rendőrkrimiért, a Kiképzésért megkapta élete második Oscar-díját, valamint harmadik Golden Globe elismerését is.

2: 2016-ban nívós életművét elismerendően egy óriási megtiszteltetéssel kedveskedtek neki kollégái, hiszen a méltán elismert és nagy becsben tartott Cecil B. DeMille-életműdíjat a 73. Golden Globe-díjátadó keretén belül vehetett át, és amely kitüntetés csak a legnagyobbak kiváltsága.

3: Washington 2002-ben debütált rendezőként az Antwone Fisher története c. életrajzi drámával. 2007-ben elkészítette második egész estés nagyjátékfilmjét, az Érvek és életeket, amelyet szintén valós események ihlettek. 2016. december 16-án jelentkezett legfrissebb projektjével, a Kerítésekkel, amelyért két Oscar-jelölését is a magáénak tudhatott (Legjobb film és a legjobb férfi főszereplő kategóriákban). Mindhárom alkotására jellemző, hogy nem csupán anyagilag voltak rentábilisak, hanem ítészileg is pozitív fogadtatásban részesültek.

4: Az amerikai származású producerrel, Jerry Bruckheimerrel számos projektben kooperáltak, ezen kívül gyakran dolgozott együtt az olyan direktorokkal, mint Spike Lee (Mo' Better Blues - 1990, Malcolm X - 1992, A belső ember - 2006), Antoine Fuqua (Kiképzés - 2001, A védelmező - 2014, A védelmező 2 - 2018) vagy az angol származású Tony Scott (Az utolsó esély - 1995, A tűzben edzett férfi - 2004, Déjá Vu - 2006, Hajsza a föld alatt - 2009, Száguldó bomba - 2010).

5: 1981-es pályanyitányától kezdve a mai napig bezárandóan számos elismerést és méltatást kapott filmmunkája iránt, amelyen belül elismerősen méltatták számos olyan alkotását, amelyben valós karaktereket alakított briliánsan a vásznon. Az 1987-es Kiálts a szabadságért! c. műben a néhai Bantu Stephen Biko dél-afrikai aktivistát keltette életre. A Malcolm X-ben a megboldogult amerikai-muszlim miniszter és emberjogi aktivista alteregójába bújt. A Hurrikánban a korábbi profi bokszbajnok, Rubin "The Hurricane" Carter életműve előtt tisztelgett. A 2000-es Emlékezz a titánokra című sportdrámában az amerikai középiskolai futballedző, Herman Ike Boone karakterét festette meg. Az Érvek és életekben az elhunyt amerikai költőt és szerzőt, Melvin Beaunorus Tolsont varázsolta újra vissza a vászonra. Végül ott van a szintén 2007-es Amerikai gengszter c. nagyívű maffiafilm, amely Frank Lucas, néhai kábítószer-kereskedő felemelkedését és bukását prezentálta.

6: Denzel Hayes Washington, Jr., néven 1954. december 24-én született a New York állambéli Mount Vernon városában. Édesapja, az idősebb Denzel Hayes Washington a Virgina államban található Buckhingam megyében tevékenykedett, mint egy felszentelt pünkösdi lelkész, emellett dolgozott a Vízi Minisztériumban és a helyi S. Klein áruházban is. Édesanyja, Lennis "Lynne" (született Lowe) egy szépségszalon üzemeltetője és tulajdonosa Grúziában látta meg a napvilágot, és részben Harlemben nevelkedett. 14 éves korában a szülei elváltak.

7: 1968-ig tanult a Pennington-Grimes Általános Iskolában. 14 éves korában a szülei elváltak, majd édesanyja egy privát előkészítő intézménybe, az Oaklandi Katonai Akadémiára küldte. Washington így emlékezett vissza: "Ez a döntés megváltoztatta az életemet, mert nem maradtam volna életben, ha azt az utat választom, amin addig is jártam. A srácok, akikkel abban az időben lógtam, talán ma összesítve 40 évet ültek börtönben. Rendesek voltak, de mégis az utca lett az osztályrészük." Oakland után a Mainland-i Középiskolában folytatta tanulmányait Floridában 1970-71 között. Érdeklődött a Texasi Műszaki Főiskola iránt is. "A Mount Vernon-i Boys Clubban nőttem fel, és mi nagy Red Raiders szurkolók voltunk. Lubbock városába akartam menni a Főiskolára, csupán azért mert az atlétikai csapatuknak, a Red Ridernek ugyanolyan meze volt, mint nekünk." 1977-ben a privát New York-i Fordham Egyetem falai között járt dráma szakra és tanult újságírást. Kosárlabdázott is védő poszton Peter John "P. J." Carlesimo edző keze alatt. Ez az időszak kissé határozatlan volt az életében. Egy szemesztert mulasztott az iskolából, mivel a Connecticut államban található Lakeville-i városka Sloane nyári táborában tevékenykedett, mint kreatív művészeti rendező. Később részt vett egy belsős színjátszási tehetségkutatón is, amelyre a kempingezők és a kollégák nevezték be.

8: A Fordham Egyetem elhagyása után megkezdte színészi karrierjét. 1977-ben egy igaz történeten alapuló drámában, a Wilmában debütált azzal a Shirley Jo Finney-vel, aki a címszereplő és azóta elhunyt világhírű atlétanőt, Wilma Glodean Rudolph-ot keltette életre. Első egész estés hollywoodi nagyjátékfilmjére pedig 1981-ig kellett várni, amikor is bemutatták az amerikai származású Michael Schultz az Én fekete fiam című vígjátékát, amelyben George Segal, Jr. volt a partnere.

9: 1983. június 25-én kötött házasságot Pauletta Personnel, akivel első képernyős debütálása során találkozott. Ez volt az 1977-es televíziós dráma, a Wilma. A párnak négy gyermeke született. 1984. július 28-án született John David Washington, egykori amerikai focijátékos. 1986. november 27-én Katia látta meg a napvilágot, aki 2010-ben a Yale Egyetemen szerezte meg diplomáját. Végül az ikrek, Olivia és Malcolm nyitották ki a szemüket 1991. április 10-én. Malcolm a Pennsylvaniai Egyetemen szerzett diplomát filmelmélet szakon, míg Olivia szerepelt Lee Louis Daniels 2013-as történelmi-drámájában, a Komornyikban. 1995-ben a házaspár megújította kötelékét Dél-Afrikában, a szertartást pedig Desmond Mpilo Tutu, nyugdíjas anglikán püspök végezte el.

10: 1991. május 18-án a New York-i Fordham Egyetem díszdoktorává avatta Washingtont, mert elmondásuk szerint "lenyűgözően volt képes az életben kamatoztatni a tehetségét." 2011-ben 2 millió dollárt adományozott az intézmény színházi osztályának, majd további 250 ezerrel támogatta a színház-specifikus ösztöndíj rendszert. 2007. május 20-án az Atlanta államban található Morehouse Kollégium tiszteletbeli bölcsészdoktorává avatta. 2011. május 16-án pedig a Pennsylvania Egyetemtől vehette át a tiszteletbeli Doctor of Arts rangos kitüntetést.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség, amit összeszedtünk Denzel Washingtonról, akit A védelmező 2-ben láthatunk legközelebb. Tudtunk nektek újat mondani?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.