Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Samuel L. Jacksonról

|

Hetvenedik születésnapját ünnepelte a legendás színész.

Hirdetés

A héten, pontosabban december 21-én ünnepelte 70. születésnapját korunk egyik leghíresebb színésze, Samuel L. Jackson, akinek olyan karakterek életre keltését köszönhetjük, mint Jules Winnfield, Nick Fury, Zeus Carver, Neville Flynn, Ordell Robbie, Elijah Price vagy épp Mace Windu, csak hogy a legnagyobbakat említsük. Megannyi szerep, megannyi felejthetetlen alkotás. Az Ő tiszteletére szedtünk most össze tíz olyan érdekességet róla, amit nem biztos, hogy mindenki hallott vagy tudott.

Hirdetés

1. Nehéz gyermekkora volt

Samuel Leroy Jackson 1948. december 21-én látta meg a napvilágot Washingtonban Elizabeth és Roy Henry Jackson egyedüli gyermekeként. Korai éveit Chennanoogában, Tennessee-ben töltötte, ahol anyja és anyai nagyszülei nevelték fel. És hogy hol volt az apja? A színész korábban már többször is elárulta, hogy apja Kansas City-ben élt ez idő alatt, és csak kétszer találkozott vele összesen az életében, mielőtt az alkoholizmus okozta komplikációkban életét vesztette.

2. Még manapság is meggyűlik a baja a dadogással

Valószínűleg emiatt is kezdett el dadogni gyermekkorában, azonban ezt egy egészen különös módszerrel sikerült legyőznie: rájött, hogy van egy "varázsszó", ami segít neki elnyomni a beszédhibáját, ez a legendás "motherfucker", amiről a filmkedvelők nagy részének valószínűleg rögtön ő ugrik be. Ezt a szót ismételgette, mert valamiért ezt gördülékenyen ki tudta mondani, és néhanapján, ha rátör a dadogás, most is ezt teszi, olykor csak magának mondja ki a szót és azonnal elmúlik.

3. Súlyos drogproblémákkal küzdött

Sokan még csak nem is gondolnák róla, de a színész hosszú ideig a kábítószerek rabja volt. A probléma kezdete a 70-es évek végére datálható, amikor is folyamatosan alkohol, kokain vagy heroin hatása alatt állt. Többször is előfordult, hogy a világot jelentő deszkákra is teljesen beállva vagy berúgva lépett ki, ami miatt érthető módon sok előadásból ki is rúgták. Az utolsó csepp az volt a pohárban, amikor egy legénybúcsú után a konyhájuk padlóján fetrengve talált rá a felesége és nyolcéves kislánya - ezután rögtön elvonóra küldték New Yorban, Jackson pedig azóta is tiszta tudott maradni. 

4. Polgárjogi aktivista

Tanulmányait a Morehouse College-be, az amerikai feketék nagy múltú főiskolájában végezte, ahol először tengerbiológiát tanult, és csak jóval később kezdett érdeklődni a színészi pálya iránt. Később azonban kirúgták innen, miután több társával egyetemben erővel kényszerítették az iskola vezetőségét, hogy megreformálják a tanterv és az intézmény irányítását. 1968-ban, Martin Luther King meggyilkolása után segített a temetésen is, majd csatlakozott a Black Power mozgalomhoz, amelyben annyira meghatározó figura lett, hogy veszélybe került még az élete is. Az FBI emiatt figyelmeztette is Jackson anyját, hívja haza őt, különben egy éven belül meghalhat. 

5. Színészi karrierjét a 70-es években kezdte

Első komolyabb szerepét egy TV filmben kapta, az 1972-ben bemutatott a Together for Days című filmben debütált. Ezek után apróbb szerepekben feltűnt többek között az Amerikába jöttemben, a Jurassic Parkban, a Tiszta románcban, a Férfias játékokban, de egészen a Dzsungellázig kellett várnia a sikerig. Az igazi világhírt pedig az 1994-es Ponyvaregény hozta meg neki, amiért Oscarra is jelölték - Quentin Tarantino kifejezetten neki írta Jules Winnfield szerepét.

6. Majdnem lemaradt a Ponyvaregényről

Pár évvel ezelőtt derült ki, hogy majdnem lecsúszott az azóta a legikonikusabbnak mondott szerepéről. Történt ugyanis, hogy Tarantino egy nem hagyomános meghallgatást tartott Jules Winnfield szerepére, ahol megjelent Paul Calderon is, akinek olyan jól ment a próba, hogy hirtelen ő lett a legesélyesebb a szerepre. Később Los Angelesben sor került egy valódi meghallgatásra, ahol Calderon mellett természetesen Jackson is jelen volt. A színész a meghallgatás közben megéhezett, ezért kiugrott a közeli gyorsétterembe, itt azonban valaki véletlenül összetévesztette őt Laurence Fishburne-nel, és ezt mondta neki: "Szeretem a munkáit, Mr. Fishburne." A színész ettől pedig annyira bedühödött, hogy a meghallgatáson teljesen kikelve magából adta elő a jelenetet, mely annyira meggyőztözz mindenkit, hogy végül mégiscsak ő kapta meg a szerepet, mely később meghozta neki az Oscar-jelölést is.

7. Tarantino legtöbbet szerepeltetett színésze

Hogy mennyire is szereti őt a legendás rendező mi sem bizonyítja jobban, hogy eddig mindössze két filmjében, a Kutyaszorítóban és a Halálbiztosban nem kapott szerepet, de a többiben kivétel nélkül feltűnt: a Ponyvaregény, a Jackie Brown, a Django elszabadul és az Aljas nyolcas mellett láthattuk a Kill Billben és a Becstelen brigantykban is, igaz utóbbi kettőben csak kisebb szerepben. Ezidáig úgy tűnik, hogy a következő Tarantino-filmben sem fog felbukkanni, ugyanis egy szó sem látott még napvilágot arról, hogy csatlakozott volna a jövőre érkező Volt egyszer egy Hollywoodhoz. De azért mi bízunk benne, hogy ha akárcsak egy cameo erejéig, de Jackson ebben is tiszteletét teszi.

8. A mai napig a legnagyobb bevételt generáló színész

Bizony, egy rekord is fűződik a nevéhez, méghozzá nem is akármilyen. A Box Office Mojo oldal statisztikái szerint ugyanis Jackson eddigi filmjei csak Amerikában összesen 5.757 milliárd dollár bevételt termeltek, jócskán megelőzve ezzel a második helyezett Harrison Fordot (aki "csak" 4.963 milliárd dollárt generált eddig). Ebben a számban pedig még benne sincsenek azok a filmek, melyekben kis szerepet kapott, vagy amikor csak cameoszerepben tűnt fel, mint pl.: Nick Fury képében jó néhány Marvel filmben. Legutóbb például A hihetetlen család 2. részéhez adta ismét a hangját, mely több mint 600 millió dollárt hozott Disney/Pixar kasszájába csak az Egyesült Államokban.

9. Visszafogott magánélete van

Nem csak abban tér el sok kollégájától, hogy Ő kifejezetten szereti nézni a saját alakításait, és még a róla mintázott játékfigurákat is gyűjti, hanem abban is, hogy a magánéletében is csendes és kiegyensúlyozott: feleségével, LaTanya Richardsonnal 1974-ben találkozott először, mely szerelem volt első látásra. 1980-ban össze is házasodtak, és azóta is együtt vannak, 1982-ben pedig megszületett egyetlen lányuk, Zoe. 

10. Egy igazi golfőrült

Jackson idáig minden filmszerződésében olyan záradékot is belefoglalt magának, amely lehetővé teszi számára, hogy filmfelvételek közben golfozhasson. Jackson elmagyarázta a részleteket: "Általában egy golfpálya közelébe költöztetnek, így játszhatok vagy csatlakozhatok egy klubhoz, és hetente legalább kétszer engedniük kell  játszani". 

Ez lett volna hát a tíz érdekesség, amit összeszedtünk Samuel L. Jacksonról, akit 2019-ben három filmben garantáltan láthatunk: ezek az Üveg, a Marvel Kapitány és a Pókember: Idegenben. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.