Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Tom Cruise-ról

|

Most jelenik meg új filmje, a Mission: Impossible - Utóhatás, ennek okán szeretnénk közelebbről is megismertetni veletek Tom Cruise-t.

Hirdetés

Cikksorozatunk korábbi részeit ide kattintva találjátok meg. 

Július 3-án töltötte be 56. életévét Hollywood fogpasztamosolyú, örökifjú és sármos színésze, Tom Cruise. A még mindig kirobbanó formában lévő, mentálisan is szilárd talpazaton álló sokarcú Cruise közeledvén a 6. X-hez is fiatalokat megszégyenítő elánnal és munkamorállal szolgálja ki a nézőközönséget, miközben előszeretettel vállalja el a legnehezebb és egyben legszemkápráztatóbb kunsztokat is kaszkadőrök nélkül. Az 1986-os Top Gunnal széles körben ismertté váló színészt eddig több, mint negyven alkotásban láthattuk a nagyvásznon. Az idei esztendőben érkezik legendás franchise-zának legújabb tagja: a Mission: Impossible - Utóhatás, 2019-ben pedig a szexi és cool vadászpilóta montázs is megkapja a jól megérdemelt folytatását, hiszen érkezik a Top Gun: Maverick. Ezek apropóján igyekeztünk most az életművét, családi állapotát és privát szféráját érintően 10 érdekességgel kissé origóba helyezni a népszerű akcióhéroszt.

Hirdetés

1: 2012-ben Cruise volt az Álomgyár legrentábilisabb színésze. Lenyűgözően színes és gazdag filmográfiájában 16 filmjének bevétele meghaladta a 100 millió dollárt csak az Egyesült Államokban, míg másik 26 produkciója világszerte több, mint 200 milliót kasszírozott. Egy 2017 szeptemberi kimutatás szerint produkciói Amerikában és Kanadában nem kevesebb, mint 3.7 milliárd dollárt termeltek ki, míg világviszonylatban ez a számadat már közel 9 milliárdra rúg, így a nyolcadik legmagasabb gázsijú észak-amerikai színész. Továbbá ő az egyetlen a világon, akinek az életrajzában hét egymást követő 100 millió dollárt meghaladó bevételű film található.

2: Kevesen tudják róla, de gyermekkora óta küzd a diszlexiával, így az iskolás évei is erősen megterhelő módon hatottak rá. 14 év alatt nem kevesebb, mint 14 intézmény hallgatója volt. "Be kellett gyakorolnom, hogyan összpontosíthatom a figyelmemet. Ezáltal nagyon vizuálissá váltam, és megtanultam, hogyan hozzak létre mentális képeket, amelyek segítenek az olvasott szöveg megértésében" - nyilatkozta Cruise. Első felesége, Miriam "Mimi" Rogers színésznő ismertette meg a kétes hírű Szcientológia Egyházzal, amely elmondása szerint sokat segített neki (valamint a szektát alapító, néhai Lafayette Ronald Hubbard máig vitatott fejlesztő technikái) abban, hogy legyőzze részképességzavarát.

3: 1990-ben, 1991-ben és 1997-ben is beválasztotta a People magazin a Világ legcsodálatosabb 50 embere közé. 1995-ben az Empire az igazán nívós honorálással kedveskedett neki: a történelem legszexibb filmcsillagai közé emelték, két évvel később pedig minden idők öt legnagyobb filmsztárja közé sorolta. 2003-ban a Premier Cruise-t a 100-as listája 20. helyére taksálta, míg 2006-ban Hollywood legbefolyásosabb színészének titulálta. Ugyan ebben az esztendőben a Forbes magazin is a legelőkelőbb hírességgé avanzsálta a 100 híresség listáján, amelyet a 2005-ös és 2006-os évek jövedelmeiből, a Google web-hivatkozásainak számából, nyomtatott sajtóban, televízióban és rádióban történt megjelenéséből, valamint a 26 legnagyobb példányszámú magazinban történt megjelenésből generálták. A Cinemascore piackutató cég alapítója így nyilatkozott Cruise-ról és DiCaprio-ról: "két olyan csillag, akiknek nem számít, mennyire rossz filmben is szerepelnek, mert így is képesek feltornászni a bevételi számadatokat."

4: Cruise háromszor házasodott, három gyermek édesapja, amelyből kettő örökbefogadott, és egy pedig saját csemetéje. 1987-1990 között Mimi Rogers színésznő volt a társa, aki állítólag a szcientológiába is behúzta. 1990. február 4-én váltak el. Második feleségével, Nicole Kidmannel 1990-ben ismerkedtek meg a Mint a villám című film forgatása alatt, és 11 esztendőt töltöttek együtt. Két gyermeket fogadtak örökbe: Isabellát és Connort. Válásuk után Kidman három hónapos terhes volt, és később elvetélt. 2005 áprilisában ismerkedett meg harmadik arájával, Katie Holmesszal, majd 2006-ban össze is házasodtak Olaszországban. Még ugyan ebben az évben egy lányuk született: Suri Cruise. Végül 2012. július 9-én öt és fél év után véget ért románcuk. Ezen kívül gyengéd szálak fűzték még Rebecca De Mornay-hoz, Vivienne Patricia Scialfához, Cherhez, Penélope Cruzhoz és Nazanin Boniadihoz is.

5: 1993 szeptemberében Paula Wagnerrel kooperációban megalapították a független filmprodukciós céget, a Cruise/Wagner Productionst. A vállalat létrehozásának elsődleges szempontja az volt, hogy Cruise több időt tudjon szentelni projektjeire. Debütálása óta közel 3 milliárd dollárt kasszírozott a cég. 1996-ban a Mission Impossible képezte a nyitányt, és rajta kívül még 20 produkciót jelentettek meg.

6: Az utóbbi időben népszerűségi indexe némileg megcsappant, amely köszönhető elsősorban a média elé tárt publikusabb magánéletének, a Szcientológia iránti elkötelezettségének, valamint a pszichiátriát érintő kritikájának. A Szcientológiát illetően Cruise azért is kampányolt, hogy ez a mozgalom Európában vezető vallássá avanzsáljon. 2004-ben egy eléggé kontraproduktív kijelentéssel illette a pszichiátriát: "Azt gondolom, hogy a pszichiátriát be kell tiltani." A Szcientológia berkeinek egyik fő profilja, hogy támadja a pszichiátriát és a pszichoaktív gyógyszereket. 2008. január 15-én a Szcientológia Egyház egy interjút készített a színésszel a közösség iránti érzelmeit illetően, amely anyagot a népszerű videómegosztó portálon, a YouTube-on tettek elérhetővé. A teljes videót végül az egyház jogsértőnek találta, és a törlését kérte. A YT megvizsgálta a kérelmet, és mivel szerintük nem ütköztek semmilyen jogi anomáliába, így fent hagyták azt, sőt: azóta már több, mint 13 millióan meg is tekintették. Külön érdekesség, hogy Holmes állítólag azért nyújtotta be a válópert Cruise ellen, mert így próbálta Suri lányukat megvédeni az Egyház befolyása alól, hiszen a színész is ezen az úton járatta volna gyermekét.

7: Cruise Syracuse-ban született, New Yorkban. Édesanyja Mary Lee, speciális szaktanár volt, míg apja, Thomas Cruise Mapother III villamosmérnökként tevékenykedett. Három nővére van: Lee Anne, Marian és Cass. Mindannyiuknak angol, német és ír felmenőikkel a családfában. Egy rokona, William Mapother szintén színész: eddig Cruise öt filmjében szerepelt. Cruise szegénységben nőtt fel, katolikus neveltetésben. A családot a durva és domináns apja uralta, akit Cruise "káosz kereskedőnek" titulált. A családja 1971-ben költözött Beacon Hillbe, Ottawába, hogy Cruise apja védekezési tanácsadóként vegyen részt a Kanadai Fegyveres Erőknél. Később édesanyja elhagyta az apját, és Cruise-zal és nővéreivel visszatért az Egyesült Államokba. Az édesapja 1984-ben halt meg a rákban.

8: Gyermekkora egy részét Kanadában töltötte, köszönhetően apja későbbi állásának. A negyedik és ötödik osztályos korában az Ottawa-Carleton District School Board intézményben tanult, ahol először szerepelt drámai színműben George Steinburg felügyelete alatt a Carleton Elementary School drámafesztiválon. Jégkorongozott is, bár ezt elsősorban nem tehetségéből fakadóan, hanem számos frusztrációját levezetendően. A hetedik évfolyamot már a Henry Munro Középiskola falai között töltötte. Később részt vett egy egyházi tanulmányi ösztöndíjban az Ohio állambéli francia szemináriumban, mivel színészi karrierje előtt intenzíven foglalkoztatta a katolikus papi hivatás. Idősebb hallgató éveiben focizott is a sulicsapatban, de eltiltották, mivel sört fogyasztott egy meccse előtt.

9: Oliver Stone 1989-es háborús eposzában, a Született július 4-énben történt alakítása okán (Ronald Lawrence "Ron" Kovic háborús veteránt formálta meg) nyerte el élete első Golden Globe-ját, de jelölték a legrangosabb elismerésre is: Oscar-díjra. 1996-ban Cameron Crowe Jerry Maguire című romantikus-sportdrámában nyújtott teljesítményéért vehette át ismételten a Golden Globe-ot, továbbá másodízben nominálták az Aranyszobrocskára. Paul Thomas Anderson 1999-es drámájában, a Magnóliában mutatott virtuóz performansza meghozta számára a harmadik Golden Globe elismerést, valamint a szintén harmadik Oscar-jelölést is. Ezen filmeken kívül még négy ízben jelölték Golden Globe-ra (Kockázatos üzlet - 1983, Egy becsületbeli ügy - 1993, Az utolsó szamuráj - 2003, Trópusi vihar - 2008).

10: Kidmannel való házassága alatt a pár számos negatív spekulációt szenvedett el a szexuális életükről. Többek között azt, hogy Cruise meleg. 1998-ban sikeresen perelte be a brit bulvárlapot, a Daily Expresst, aki nem kevesebbet állított, mint hogy a házassága felmondása homoszexualitása miatt történt meg.

Ez lett volna hát a tíz érdekesség, amit összeszedtünk Tom Cruise-ról, akit a Mission: Impossible - Utóhatásban láthatunk legközelebb. Tudtunk nektek újat mondani?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.