Hirdetés

Tíz érdekesség, amit talán nem tudtál A közösségi hálóról

|

A Facebook megalapításáról szóló film háttere tartogat különleges és furcsa részleteket is.

Hirdetés

2020-ban ünnepelte 10. évfordulóját David Fincher egyik kultikus filmje, a The Social Network - A közösségi háló, amelyben Jesse Eisenberg alakítja Mark Zuckerberget, a Facebook megalapítóját, és a világ leghíresebb közösségi platformjának a megalkotását követhetjük benne figyelemmel. Ezen jeles alkalom kapcsán tavaly úgy gondoltuk, hogy illő lenne megemlékezni valamilyen formában a 3 Oscar-díjat bezsebelő alkotásról, ezért összeszedtünk róla tíz érdekességet, idén pedig a nagy Facebook-leállás kapcsán felfrissítettük a cikkünket. 

Hirdetés

A betegség

Jesse Eisenberg, akit obszesszív kényszeres betegséggel (közismert nevén OCD) diagnosztizáltak, egy interjúban korábban elmondta, hogy az egyik legnehezebb dolog a szerepben az volt, hogy szándékosan kellett úgy beszélnie és úgy viselkednie, ami ellen lényegében az egész élete során küzdött.

Majdnem más kapta Zuckerberg szerepét

Lehet őt szeretni és utálni is, annyi azonban biztos, hogy Eisenberg tökéletes választás volt a film főszerepére. Habár az Oscar-díjátadón alulmaradt Colin Firth A király beszédében nyújtott alakításával szemben, egy másik évben könnyedén vihette volna haza a díjat. Éppen ezért kicsit talán lehetetlen is elképzelni mást a karakterben, pedig nem sokon múlott, hogy nem ő, hanem Shia LaBeouf kapja a szerepet. Ezt maga a színész árulta el, aki elmondta, hogy még Eisenberg előtt felajánlották neki a szerepet, ő azonban inkább továbbpasszolta azt. Hogy mi sült volna ki ebből, sosem tudjuk meg, mindenesetre LaBeouf mindenképp egy érdekes választás lett volna.

A titokzatos filmsztár

Az egyik jelenetben hangzott el a mondat, hogy a Facebook megalapítása az egyetem történetének legnagyobb emberévé tette Zuckerberget, pedig 19 Nobel-díjas, 15 Pulitzer-íjas, két olimpikon és egy filmsztár is a campusról származik. Az egyik ügyvéd megkérdezi, hogy ki volt az a bizonyos filmsztár, mire a válasz az volt, hogy: "Számít ez?". Nos, mint később kiderült, ez a filmsztár Natalie Portman volt, aki 1999 és 2003 között volt a Harvard diákja, pont abban az időben, amikor Zuckerberg is, és ő segített Aaron Sorkinnak a forgatókönyv megírásakor azáltal, hogy bennfentes információkat nyújtott a Harvardon zajló mindennapi dolgokról, valamint arról, hogy milyen volt az élet az egyetemen, amikor először megjelent a Facebook.

Garfield, mint a Facebook megalapítója

Andrew Garfield eredetileg Mark Zuckerberg szerepére ment el meghallgatásra, David Fincher azonban túl jónak találta a színészt a szerepre, ezért inkább felajánlotta neki Eduardo szerepét. Garfield pedig köszönte szépen, és élt a lehetőséggel. A forgatáson aztán Esienberg és Garfield legjobb barátok is lettek, akik folyamatosan motiválták és támogatták egymást. Amire szükségük is volt, hiszen elmondásuk szerint a két karakter rivalizálása érzelmileg is nagyon megterhelte őket.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Egy rövid cameo

Egy pár másodperces cameo erejéig maga Aaron Sorkin is feltűnik a filmben. A forgatókönyvíró egy potenciális befektetőként bukkan fel, akinek Saverin megpróbálja eladni a Facebook ötletét. Zuckerberg magatartása miatt azonban végül kútba esik az üzlet.

A másik Winklevoss

Habár a Winklevoss-testvérek mindkét tagját Armie Hammer alakította, az egyiküket mégis egy modell, Josh Pence keltette életre, igaz, csak nyaktól lefelé, akinek az arcát aztán az utómunkálatok során digitálisan cserélték le Hammer arcára. Ők ketten még egy ikertáborban is eltöltöttek nem kevesebb mint tíz hónapot, hogy tökéletesen elsajátítsák egymás legapróbb mozdulatait és viselkedéseit is.

Jonah Hill, mint Sean Parker

Bár eleinte sokan kételkedtek Justin Timberlake-ben, hogy miért őt választották Sean Parker szerepére, a színész-énekes aztán a filmben minden kételkedőre rácáfolt, hiszen szenzációsat alakított, minden jelenetben lopta a show-t, és a mai napig sokan haragudnak is az Akadémiára, amiért még csak Oscar-jelölést sem kapott érte. Ma már nehéz lenne mást elképzelni ebben a szerepben is, pedig itt sem sokon múlott, hogy más kezében landoljon. Név szerint Jonah Hill volt egy karnyújtásnyira a karaktertől, hiszen a stúdió először neki ajánlotta fel a szerepet, Fincher azonban nem látta benne a potenciált, azért esett végül a választás Timberlake-re.

Zuckerberg nem igazán szereti a filmet

A Facebook megalapítója eredetileg azt tervezte, hogy sosem nézi meg a filmet, végül azonban meggondolta magát, és több kollégájával együtt végül beült rá egy moziba. Később aztán egy interjú során megjegyezte, hogy nem nagyon tetszett neki a film, mert sok helyen pontatlan, de legalább az öltözékeit mindig eltalálták.

A Harcosok klubja utalás

Noha A közösségi háló teljesen különbözik a többi David Fincher-produkciótól, ez nem akadályozta meg a rendezőt abban, hogy tiszteletét tegye egyik leghíresebb filmje előtt. Az egyik jelenet során, amelyben Zuckerberg és Saverin egy hamis Facebook-fiókot használnak, ha a megfelelő pillanatban állítjuk meg a filmet, akkor a számítógép képernyőjén láthatjuk, hogy a hamis név, amit a fiókhoz használtak, az Tyler Durden, a Harcosok klubjából Brad Pitt karakterének a neve.

Timberlake kivételével a szereplők közül senki sem találkozott azokkal az emberekkel, akiket eljátszottak

A film tényszerűségét már számos alkalommal megkérdőjelezték, ráadásul a karakterek valós személyiségei közül a legtöbben nem is szerették azt, ahogyan ábrázolva lettek a filmben. Ugyanis sokkal közelebb állnak a fiktív, mint a valós ábrázoláshoz, ráadásul Fincher ragaszkodott ahhoz, hogy a szereplőgárda ne találkozzon személyesen azokkal az emberekkel, akiket majd eljátszanak, és utasította őket arra, hogy a Sorkin által megírt karakterekre fókuszáljanak. Egyedül Justin Timberlake találkozott a valós karakterével (Sean Parker), mivel ő már a meghallgatás idején összefutott Parkerrel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.