Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál a Scott Pilgrim a világ ellen című filmről

|

Hét gonosz ex, egy meghódítandó lány, megannyi remek ütem és tíz érdekesség.

Hirdetés

Edgar Wright-ot sokan leginkább a Cornetto-trilógiával azonosítják (Haláli hullák hajnala; Vaskabátok; A világ vége), de nem szabad elfelejteni, hogy ezek mellett rendezett még egy-két gyöngyszemet. Ilyen volt legutóbb a Nyomd, bébi, nyomd című zenés akciófilmje és ilyen volt 2010-ben a Scott Pilgrim a világ ellen. A Bryan O'Malley képregénye alapján készült film nem teljesített úgy a mozipénztáraknál, ahogyan azt várták az alkotók, de az emberek mégis felfedezték maguknak és szép kis rajongótábort szedett össze magának. Wright látványos, humoros, vizuális ingerekben tobzódó alkotása most lett tíz éves, ennek örömére mi összeszedtünk pontosan tíz érdekességet a film kapcsán, amit talán nem tudtatok. Vagy ha tudtatok, hát most felelevenítjük őket. 

Hirdetés

Mary Elizabeth Winstead memóriája

Az egyik jelenetben, melyben Scott Pilgrim (Michael Cera) felmegy Ramona Flowers (Mary Elizabeth Winstead) lakására, a lány teával kínálja őt. Miután felmerül annak kérdése, hogy mégis milyen teája van, Ramona felsorol egy rakás teafajtát, mégpedig igen gyors tempóban, így ember legyen a talpán, aki felfogja, hogy milyenek is hangzottak el. Nos, Winstead lelkiismeretes színésznő lévén bemagolta az egész listát és magától mondta a jelenetben - dacára annak, hogy felajánlották neki: olvashatja nyugodtan papírról. Hiába, egy jó színész nem ismer lehetetlent. 

Tarantino-hatás

Mint az tudható, Quentin Tarantino és Edgar Wright jó kapcsolatot ápolnak egymással - nem véletlen, hogy Wright annak idején, még a 2007-es megjelenésű Grindhouse című duplamozi (Terrorbolygó és Halálbiztos) számára rendezett egy kamu-trailert, melynek Don't! volt a címe. Ennek a jó kapcsolatnak is tudható be az, hogy a rendező adott néhány tanácsot Wright-nak. Az egyik tanács az volt, hogy a nézői felzárkóztatást szolgálván legyen egy ún. főcím előtti jelenet, melyben először találkozunk a szereplőkkel, és melyben nagyjából kiviláglik, hogy ki kivel milyen kapcsolatban van, mi a fő kiindulópont és ehhez hogyan viszonyulnak a főbb szereplők. 

Bryan Lee O'Malley feleségének exei

Az egész úgy kezdődött, hogy a képregényíró-, rajzoló felesége, Hope Larson elárulta, hogy neki voltak exei és három exét is úgy hívták, hogy Matthew. Bryan-nek pedig megfogalmazódott az a gondolat a fejében, hogy megküzd mindegyik Matthew-val. Innen alakult ki a Hét Gonosz Ex ötlete. A Matthew, mint név egyébként megmaradt a történetben, hiszen ha visszagondolunk, az első Ex neve Matthew Patel. A harc tehát közvetve, áttételesen ugyan, de csak megtörtént. 

Lucas Lee dublőrei

Amikor a nagymenő filmsztárról, Lucas Lee-ről (Chris Evans) kiderül, hogy sok mással egyetemben ő is kavart annak idején Ramonával, Scott-nak nem csak vele kell megküzdenie, hanem tucatnyi dublőrével is. A slusszpoén az, hogy ezek az emberek nem csak Lucas Lee kaszkadőrei, de Chris Evansé is. 

Universal-logó

A film elején látható Universal-logó egy 8-bites változata a jól ismert témának és dizájnnak - ennek az ötlete pedig a rendezőtől ered, a megvalósítást azonban már a testvérének, Oscar Wright-nak köszönhetjük. Tudni érdemes, hogy ez azonban még csak egy első változat volt, amolyan teszt, a tesztvetítésen azonban olyannyira tetszett a közönségnek, hogy úgy hagyták. 

30 év alatt

A Scott Pilgrim a világ ellen egy korhatáros film, csak kicsit másként, mint azt az ember elsőre gondolja. Ugyanis ha jól megnézzük, akkor feltűnhet, hogy a fő- és mellékszereplők közül senki nincsen harminc év felett: Brandon Routh csak éppen belépett a harmincasok klubjába, Mary Elizabeth Winstead 26 volt, Brie Larson 20, Michael Cera pedig a 22. életévét töltötte be. E szabály alól persze kivételt képeznek a film végén felbukkanó Vegán-rendőrség két tagja: Thomas Jane és Clifton Collins Jr. Dehát ugye ők a törvény felett állnak, nekik engedélyezett. 

Super Mario

A film tele van különböző, videojátékokra vonatkozó utalásokkal (címek, nevek, hangeffektek, képi világ, stb.) Hogy csak egyet említsünk a sok közül: Scott bandájának a neve, a Sex Bob-Omb az 1988-ban megjelent Super Mario Bros. 2-re tett utalás, amiben van egy Bob-Omb nevű karakter. Ez a karakter látható felfestve a banda dobszerelésén is. 

Ne pislogj!

Minden forgatáson vannak furcsa kérések a rendező felől a színészek irányába. Wright arra próbálta ösztökélni színészeit, hogy a jelenetek felvétele közben lehetőség szerint ne, vagy csak szükség esetén pislogjanak. Igen, jól olvastad. Ennek oka ott kereshető, hogy az alapul szolgáló képregénynek erősen manga-stílusa van, ennek köszönhetően a szereplők szeme szép nagyok, a rendező pedig a tekintetek kifejező-voltát igyekezett minduntalan kiemelni a film során. Wright egészen odáig ment el, hogy ha egy jelenet felvétele jól is sikerült, amennyiben a színész pislogott, akkor szépen újra kellett venni. Kubrick híres perfekcionizmusa ehhez képest a béka segge alatt van. 

Alternatív befejezés

Az első tesztvetítésen a közönség még egy másik befejezést láthatott a film végén, ám tekintve, hogy a reakciók nem voltak túl pozitívak, kicsit át kellett írnia Wright-nak. Az eredeti befejezésben ugyanis Scott végül, miután annyit harcolt Ramonáért, újra összejön Knives-szal, akit Ramonáért hagyott el. Wright végül ezt cserélte le arra, hogy Knives szépen, méltóságteljesen elengedi Scott-ot, a fiú pedig elsétál a hét gonosz ex-szel rendelkező lánnyal. El, egy szebb jövő felé. Egyébként az alternatív befejezést megnézhetitek a DVD-n is, ott található az extra-tartalmak között. Másik változtatás a befejezést illetően az, hogy az eredeti elképzelések szerint, miután a Jason Schwartzman által megformált gonosz exet legyőzik, a szemüvege átváltozik egy robotikus Gideonná. Ám ezt a verziót végül elvetették, mert túl drágának, túl butának tűnt és úgy nézett ki, mint egy Transformers-paródia (azért megnéznénk így is).

Musical csak máshogy

Edgar Wright egyik alapkoncepciója az volt, hogy házasítsa Jackie Chan-t Bob Fosse-val, tehát kvázi musicalt csináljon, csak épp ahelyett, hogy a szereplők táncban és éneklésben törnek ki, inkább harcolnak egy nagyot, majd folytatják életüket, mintha mi sem történt volna (és nem törődik senki azzal, hogy mondjuk valakit fejbe kólintottak és sok kicsi pénzérme lett belőle). Hogy a rendezőt egy Empire-nek adott interjújából idézzem: "A Grease-ben, a Summer Nights végén után senki nem néz kérdőn, hogy ez a sok ember miért fakadt dalra az étkezőben? Mi a fene volt ez?". Ez így van, Mr. Wright. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.