Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál David Schwimmerről

|

A jóbarát, akire mindig lehet számítani.

Hirdetés

Sokan valószínűleg csak a nem kevesebb, mint tíz évadot megélt Jóbarátok Dr. Rossaként ismerik David Schwimmer nevét, márpedig színészi kvalitásai messze túlmutatnak a klasszikus vígjátéksorozatban nyújtott alakításán. A színész 55. születésnapja alkalmából így hát összeszedtünk tíz olyan kevéssé ismert érdekességet, amit nem biztos, hogy tudtál róla.  

1. Azok a "gondtalan" fiatal évek

David Lawrence Schwimmer 1966. november 2-án látta meg a napvilágot a New Yorkban található Queensben. Az ügyvédként dolgozó szülők azonban két gyermekükkel Schwimmerrel és a nála néhány évvel idősebb nővérével a karrierjük miatt később Los Angelesbe, majd Beverly Hillsben telepedtek le. Schwimmer az utóbbiban eltöltött középiskolás éveire így emlékszik vissza:

"Amíg ott éltem mindvégig úgy éreztem, hogy ez nem én vagyok. Olyan emberekkel voltam körülvéve, akik teljesen más értékrenddel bírtak, mint én. Egyszerűen tudtam, hogy meg akarok pattanni Kaliforniából amint csak lehetőségem nyílik rá."

2. Sosem gondolt rá, hogy végül a színészi pályán fog kikötni

Szülei eredetileg orvosnak szánták Schwimmert, mivel a fiú remek eredményeket tudott felmutatni a természettudományos tárgyakban, illetve a matematikában. Ennek ellenére a drámatanára nem győzte biztatni, hogy igenis adjon egy esélyt a színművészetnek. A középiskola elvégzése után a Northwestern egyetemen folytatta a tanulmányait, és még az egyetemi évei alatt csatlakozott egy improvizációs csoporthoz, ahol nem kisebb névvel volt lehetősége megismerkedni, mint a The Daily Show későbbi műsorvezetőjével, Stephen Colberttel.

3. Színészi karrierjének beindítása neki sem volt éppen sétagalopp

Az egyetem elvégzése után Lookingglass Theatre néven megalapította a saját cégét, habár ez mit sem segített neki abban, hogy munkához jusson a 80-as évek Hollywoodjában. Az évtized jó részét számára a munkalehetőségek utáni loholás töltötte ki, mígnem 1989-ben végre sikerült megcsípnie egy szerepet az A Deadly Science című tévéfilmben. Innentől viszont nem volt számára megállás, ugyanis 1991-ben a The Wonder Years című sorozatban, 1992-től 1993-ig az L.A. Lawban, majd még ebben az évben két másik tévésorozatban (a New York rendőreiben, valamint a Blossom nevű szériában) kapott lehetőséget a bizonyításra.

4. Bizonyos értelemben véve eredetileg nem is a Jóbarátok castingjára jelentkezett

Schwimmer korábban ugyanis a Couples című széria pilot epizódjának egyik szerepére jelentkezett, amelynek castingja alatt egyebek mellett olyan színészekkel kellett megküzdenie a szerepért, mint Jon Cryer vagy John Silverman. Az ABC-t bár meggyőzte a produkció, a producerek úgy látták a legjobbnak, ha inkább átnevezik a készülő sorozatot, mely így végül a Friends azaz Jóbarátok nevet kapta. Az átkeresztelt produkció jogaira az NBC csapott le.

5. A Jóbarátok producere már a kezdetektől fogva Schwimmernek szánta Dr. Ross szerepét

Mivel Kevin S. Bright-nak, a sorozat gyártásvezető producerének korábban már volt lehetősége együtt dolgoznia Schwimmerrel, ezért számára egy pillanatig sem volt kérdés, hogy neki kell eljátszania Dr. Ross figuráját, amit elmondása szerint kifejezetten Schwimmer számára írt.

6. Dráma a képernyőn és azon túl

Bár a tévéképernyőkön lévő dráma általában csak az írók fikciója, Schwimmernek ebből alaposan kijutott a való életben is. Az évek során rengeteg különböző pletyka keringett arról, hogy Jennifer Aniston Schwimmert szerette volna felkérni a születendő gyermeke spermadonorjának. A bulvárlapok híreszteléseit pedig csak tovább fűtötték azok a pletykák, amelyek szerint Schwimmer nem kapott meghívást Aniston és Justin Theroux esküvőjére. Hogy valójában mennyi igaz ezekből a városi legendákból, arra talán már sosem fog fény derülni, azt a szóbeszédet viszont Schwimmer cáfolta, hogy a Jóbarátok: Újra együtt forgatása után összejöttek volna a színésznővel. 

7. Boldogan, amíg…

Schwimmert az évek során megannyi hölggyel kapcsolatba hozták a 2000-es évek elején, többek között az ausztrál popénekessel, Natalie Imbrugliával, Israeli Mili Avitallal, és az amerikai származású színésznővel, Rochelle Ovitt-tel is. Az igaz szerelemre végül 2007-ben sikerült rátalálnia, ekkor kezdett el ugyanis ismerkedni későbbi feleségével, Zoe Buckmannel, akivel három évnyi randizgatás után 2010-ben vállalták fel hivatalosan is, hogy egy párt alkotnak, hogy aztán nem sokkal később, 2010 júniusában egy szűk körben megtartott esküvőn mondják ki egymásnak a boldogító igent. Alig egy évvel később 2011. május 8-án pedig megszületett az ifjú pár első gyermeke, aki Cleo Buckman Schwimmer néven látta meg a napvilágot. A romantikus történet sajnos nem végződött happy enddle, mivel 2017-ben elváltak. 

8. Karrierje alatt több fontosabb szerepre is nemet mondott

Habár a Jóbarátok meghozta számára az ismertséget, ettől még a producereknek fel kellett kötniük a gatyájukat, ha Scwhimmert szerették volna megcsípni egy-egy szerep erejéig. Több jelentés szerint is a színész olyan filmek főszerepét utasította vissza, mint például az 1997-es Men in Black: Sötét zsaruk, ahol a később Will Smith által életre keltett J ügynököt lett volna lehetősége megformálni, de szintén negatív választ adott a Kevin Smith írta és rendezte Képtelen képregényre is, ami végül Ben Afflecknél kötött ki.

9. Jóbarátok egy életre

Remek barátságot ápol a Hang nélkül mindkét részét író és rendező John Krasinskivel, akivel még a Duane Hopwood forgatásán ismerkedett meg. Kettejük szoros baráti kapcsolatát mi sem jelezhetné jobban, minthogy Scwhimmer meghívott vendégként jelen volt Krasinski és Emily Blunt 2010-ben megtartott esküvőjén.

10. 2001-ben egy erőszakot elszenvedő nők számára segítséget nyújtó alapítvány igazgatója lett

"Hogy őszinte legyek, kötelességemnek érzem, hogy arra használjam fel az ismertségemet, hogy azt valami valóban pozitív dolog szolgálatába állítsam. Életem egyik legmegrázóbb pillanata az volt, mikor egy 13 éves kislány elmesélte nekem a saját történetét. Abban a pillanatban jöttem rá, hogy mennyire fontos is valójában ennek a központnak a létezése. Azelőtt még soha semmi nem késztetett engem arra ennyire, hogy kénytelen legyek szembenézni a valósággal, amiben élünk."

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.