Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Jake Gyllenhaalról

|

A színész születésnapja alkalmából szedtünk össze néhány érdekességet róla.

Hirdetés

Jake Gyllenhaal azon színészek közé tartozik, aki nem ragad le egyféle műfaj mellett és nagyjából mindenben is láthattuk már. Emelett egy borzasztóan privát ember, aki magánéletét hét lakat alatt tartja. Pont ezért viszonylag kevés információt tudunk róla, azt is a sok éves interjúk folyamán csepegtette el nekünk: 

Hirdetés

Családban marad

Jake Gyllenhaal gyakorlatilag a filmiparban nőtt fel és úgy jártak-keltek náluk a híresebbnél híresebb sztárok, mint máshol a családtagok. A testvérét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni: Maggie Gyllenhaal szintén elismert színész, akivel a Donnie Darkóban együtt is játszottak, ugyanakkor szüleiknek sem ismeretlen ez a terep. Apja, Stephen rendező, édesanyja, Naomi pedig forgatókönyvíró és producer. Már 18 éves kora előtt közeli barátnak nevezhetett több sztárt is, például Adam Levine-t, akivel óvoda óta ismerik egymást. Ha ez nem lenne elég, a keresztanyja nem más, mint Jamie Lee Curtis, tehát a kicsi Jake-nek valószínűleg nem kellett sokat házalnia az első szerepéért. Ő maga pedig a néhai Heath Ledger lányának, Matilda Ledgernek a keresztapja. 

A gyerek maradjon gyerek 

Szülei pont a fent említettek tekintetében tisztában voltak a show business árnyoldalaival is, és nem engedték, hogy nagyon korán komolyan színészkedjen. Például nem szerepelhetett apja filmjeiben, és a Kerge Kacsák 1992-es sportfilmes szerepét is lemondták, mert két hónapra kiesett volna az iskolából, és mindennél fontosabbnak tartották, hogy rendes oktatásban részesüljön. 

Jótékonykodás szemüveggel 

Már nagyapja is arra sarkallta, hogy segítsen ott, ahol tud. Nem is kellett sokat ösztökélnie, hiszen Gyllenhaal ugyan nagyon privát színész, kifejezetten élvezi és kötelességének érzi, hogy segítsen másokon. Rengeteg szervezetben aktívan részt vesz, legfőképpen a környezetvédelem mellett és a rákos betegek megsegítésén dolgozik, családja révén pedig az American Civil Liberties Union aktív támogatója. Amikor még nem volt fix jövedelme, akkor is megtalálta az adakozás módját: akárhányszor új szemüveget írtak fel neki, az előzőt egy rászorulónak ajándékozta, és egyébként teszi mindezt mai napig, immár komolyabb összeggel is támogatva az országos rövidlátók és vakok szervezetét. 

A majdnem szuperhős 

Hollywood borzasztóan kicsi, ezt már a családi kapcsolatai is bizonyították, de gondoltátok volna, hogy mielőtt a Pókember: Idegenben Mysterioja lett volna, majdnem ő maga lett a címszereplő? Na, nem a legújabb Marvel Univerzumhoz kapcsolódóban, hanem a Tobey Maguire-félében. Az eset az első film után történt, amikor is Maguire egy másik film forgatása során balesetet szenvedett, és a készítők mindenképp tető alá akarták hozni a folytatást, ám féltek tőle, hogy főszereplőjük nem fog felépülni, ezért Gyllenhaalt castolták a helyére. Végül Maguire összeszedte magát, így Gyllenhaal soha nem hálóhintázhatott New York utcái felett. 

Mindent a karakterért 

Ahogy sok színész, Gyllenhaal is komolyan megdolgozta már a testét nem egyszer. Elsőként a Perzsia hercegéhez kellett komolyabb izomzatot magára pakolgatnia, de mindez semmi volt a Southpawhoz képest. 12 kg plusz izomtömeggel indult neki a filmnek, akár 2000 felülés is megvolt neki egy nap, a kondiját pedig heti többszöri 10 km-es futással tartotta meg. Mindezt úgy, hogy előtte az Éjjeli féreg főszereplőjét alakította. 

Kutyás személyiség 

Jake soha nem csinált titkot abból, hogy a kutyái a mindenei. Kettő is van neki, Atticus és Boo, akik a Ne bántsátok a feketerigót! Ikonikus karaktereiről kapták a neveiket, ami amúgy a kedvenc könyve is. Kapcsolatai már nem voltak ennyire stabilak, sok híres hölgy megfordult nála, sokan a mai napig esküsznek rá, hogy Taylor Swift a "We Are Never Ever Getting Back Together" c. számát róla írta. Ebből kifolyólag soha nem volt házas és gyerekei sincsenek. 

Sokoldalú színész 

Már viszonylag korán megpróbálkozott színpaddal, pontosan 2002-ben Londonban, de igazán a Broadwayen tudta megcsillogtatni tehetségét éneklésben is, a Sunday in the Park with George c. darabban. Bár sok fontos szerepről lecsúszott, ami igazán fájt neki az az, hogy Ewan McGregor elhappolta előle a Moulin Rouge főszerepét. Rengeteget énekelt és gyakorolt, az utolsó hármasba végül még Heath Ledger került be, de akkoriban ő volt a legfiatalabb és szinte alig ismert, így erről végül lecsúszott. 

Csak a kemény munkáért jár pénz 

Szülei nem csak az oktatásában voltak szigorúak. Hiába éltek kifejezetten jómódban, akkor sem kapott meg csak úgy mindent. Nyaranta keményen meg kellett dolgoznia a zsebpénzéért, többek között vízi mentő is volt. Egyszer meg is mentett valakit, miután megcsípte egy medúza: gyorsan reagált és megfelelően kezelte a sebet.

Mindent ki kell próbálni 

Az utolsó műszak forgatása előtt a színész társaival úgy döntött, hogy kellene egy kis csapatépítés, ezért elmentek kipróbálni egy s mást, például, hogy milyen, ha sokkolóval megrázzák az embert. Kettő közül lehetett választani: ez vagy a paprika spray, és mivel utóbbinak lehetnek maradandó hatásai, inkább a sokkolót választotta. Nem ez volt az első karakter érdekében elkövetett sérülése, Az éjjeli féreg során úgy bevert egy tükröt, hogy több öltéssel kellet összevarrni az öklét. 

Még egy híres rokon 

Azt már tudjuk, ki a keresztanyja, na de a keresztapja sem volt éppen ismeretlen. Egészen 2008-ig Paul Newman volt talán a leglazább keresztapa a világon. Tőle tanult meg a tinédzser Jake vezetni, mindössze 15 évesen. Többek között egy versenyautóban, aminek szülei nem voltak a rajongói, és igyekeztek is távol tartani tőle, amíg lehetett. 

+1 2020  

Idén elvileg a The Division filmes adaptációját forgatta volna, de többek között ez is csúszott a karantén miatt, viszont nem unatkozott otthon sem. Hódolt a főzés iránti szenvedélyének és kovászolt kenyér sütési képességeit finomítgatta. 
 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.