Hirdetés

Tíz dolog, amit talán nem tudtál Sir Kenneth Branagh-ról

|

Legközelebb újra Hercule Poirot szerepében láthatjuk a Halál a Nílusonban.

Hirdetés

Az ír származású színész-rendező a Shakespeare-adaptációk királya, de a thrillertől a szuperhősfilmig mindenen dolgozott már, magas presztízsű díjai és jelölései tekintélyes száma között pedig egy Arany Málna is megbújik. A ma 60 éves Sir Kenneth Branagh-ról hoztunk érdekességeket.

Hirdetés

Shakespeare szerelmese

Az 1995-ös Othello az egyetlen olyan filmes Shakespeare-feldolgozás, amiben szerepelt, de nem ő rendezte, hanem Oliver Parker.

Éneklő lovagok

A Lóvátett lovagok című filmet mindössze nyolc hét alatt forgatták. Annak érdekében, hogy a színészek kellően fel tudjanak készülni a szerepükre, mindenkit elküldtek egy kiképzőtáborba három hétre, ahol énekelniük és táncolniuk is kellett.

Egy francia barát

1996-ban felajánlotta a Hamletből Reynaldo szerepét Gérard Depardieu-nek, hálája jeléül azért, mert aktívan támogatta első filmjének, az 1989-es V. Henriknek megjelenését és franciaországi terjesztését. A film francia verziójában Depardieu szinkronizálta a király, vagyis Branagh karakterét.


A legjobbak között

Az első férfi az Akadémia történelmében, akit öt különböző kategóriában jelöltek díjra: a legjobb férfi főszereplő és legjobb rendező kategóriában az V. Henrikért, a legjobb élőszereplős rövidfilm kategóriában a Hattyúdalért, a legjobb adaptált forgatókönyv kategóriájában a Hamletért, a legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában pedig az Egy hét Marilynnel című filmért jelölték. Roberto Benigni mellett ő a másik, akit nem amerikaiként jelöltek díjra írói, rendezői és színészi kategóriákban is. Branagh annak a 8 színésznek az egyike, akit írói, rendezői és színészi kategóriákban is jelöltek díjra, a másik hét Orson Welles, Warren Beatty, Woody Allen, John Huston, George Clooney, John Cassavetes és Roberto Benigni. Utóbbival ők ketten az egyetlenek, akiket nem amerikaiként jelöltek ezekben a kategóriákban. Sajnos a Wild Wild West - Vadiúj Vadnyugat című western-kalandfilmért a legrosszabb epizódszereplő kategóriájában egy Arany Málna-jelölést is begyűjtött.

Maximalista

Kedveli a hosszú snitteket, amiket rendezőként előszeretettel alkalmaz is, például a Meghalsz újra! című film szeánsza is egy két perces vágatlan felvétellel kezdődik. Első ránézésre nem tűnik túl bonyolultnak, de Branagh elmondta, hogy nagyon nehéz volt megfelelően felvenni a képsort, amiben a kamera egy 360 fokos kört tesz, és egy egész napjuk ráment, mire olyan lett a snitt, amilyet szerettek volna. 

Férjek és feleségek

Branagh és Emma Thompson 1989-ben házasodtak össze, majd hat évvel később elváltak, mert a színész a Mary Shelley: Frankenstein forgatásán összeszűrte a levet filmbéli partnerével, Helena Bonham Carterrel. Ők egészen 1999-ig randizgattak, végül Carter feleségül ment Tim Burtonhöz (azóta elváltak), Branagh pedig 2003-ban elvette Lindsay Brunnockot, és azóta is boldog házasságban élnek.

Megvolt a saját elképzelése

A Frankenstein producere Francis Ford Coppola volt, aki először a film rendezését is magára vállalta, de végül átadta a lehetőséget Branagh-nak. Ezt később eléggé megbánta, ugyanis Coppola a tesztvetítés után ragaszkodott ahhoz, hogy újravágják a film bizonyos részeit. Branagh nem értett vele egyet, ezért a film megjelenése után Coppola nyíltan kritizálta a filmet.

Csak a könyv

Saját elmondása szerint Branagh nem nézte meg az 1974-es, Sidney Lumet által rendezett Gyilkosság az Orient expresszen című krimit, mert kifejezetten Agatha Christie klasszikus regényére szeretett volna támaszkodni a saját feldolgozásakor, amelyet nem csak rendezett, de a híres belga detektív, Hercule Poirot szerepét is magára osztotta.

Véletlen lett varázsló

A Harry Potter és a Titkok Kamrája megfilmesített változatában ő játszotta Gilderoy Lockhartot, holott nem őt szemelték ki első körben a szerepre. Hugh Grantet kérték fel, hogy bújjon a sötét varázslatok kivédését oktató varázsló bőrébe, de időegyeztetési gondok miatt végül Branagh utazott Roxfortba.

Henning von Tresckow tábornok

Szerepelt a 2008-as Valkűr című filmben, ami 200 millió dollárt keresett világszerte, ezzel minden idők ötödik legtöbb bevételt hozó II. világháborúról szóló filmje lett.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.