Hirdetés

Top 10 - A legjobb DC animációs filmek

|

Míg a Marvel vitathatatlanul uralja a nagyvásznat a szuperhősöket összeverbuváló univerzumának terjeszkedésével, a DC az utóbbi két évtizedben folyamatosan lát el minket hullámzó minőségű animációs filmekkel, amik között már csak a nagy számok törvénye miatt is akad egy pár gyöngyszem.

Hirdetés

A Warner Bros. animációs stúdiójából évről évre érkeznek az egész estés rajzfilmek kedvenc szuperhőseinkkel a középpontban. Az első hallásra sokadrangú filmek közt valójában nem egy igazán minőségi darab akad, amik még a nagyköltségvetésű, multiplexekben bemutatott társaikkal is könnyedén felveszik a versenyt.

Hirdetés

A félreértések elkerülése végett a listára fel nem került darabokat említem meg először, hiszen a nagy népszerűségnek örvendő A rém álarca és A gyilkos tréfa is okkal esett ki a selejtezőben. A rém álarcát a nosztalgiázás kivételével nem sok pozitívummal tudnám illetni: a suta szerelmi szálra és a felemás drámai szegmensekre nehéz elnézően tekinteni, míg A gyilkos tréfa erős atmoszférája mellett olyannyira képregényes földeken próbál mélyre ásni, amivel már azt a kis áthallását is elveszti a valóságunkkal, ahogy arra a képregény írója, Alan Moore is rámutatott, mikor saját művét bírálta. És ekkor a film Barbara Gordonra fókuszáló első felét meg sem említettem.

Íme a mi szubjektív toplistánk a DC Comics és a Warner Bros. közös animációs filmjeiről: 

10. Batman Beyond: Return of the Joker

A jövőbeli Batman sorozat nagyfilmje a teljesen korrekt történetével és megvalósításával nem is került volna fel a lista tizedik helyére, ha nem tartalmazná azt a bizonyos visszaemlékezést (a The New Batman Adventures sorozattal való összekötést), ami mindmáig az egyik legszívszorítóbb pillanata Batman pályafutásának. Mikor azt mondjuk, hogy egy bizonyos momentumért már megérte megnézni az adott filmet, a Return of the Joker esetében ez hatványozottan igaz.

9. A Csodanő

A 2009-es Wonder Woman film nemcsak címében hasonló a Gal Gadot-féle élőszereplős szuperhős filmmel, de cselekményük és pozitívumaik többsége is szintre pontról pontra megegyezik. A történet szerint Diana és Steve Trevor felkerekednek, hogy legyőzzék a háború istenét. A főszereplők közti kémia, csípős dialógusok és Diana rácsodálkozása a számára ez idáig ismeretlen kultúrára remekül működik, és a végén még egy igen látványos csatajelenetet is kapunk, ahol felvonul az egész amazon sereg.

8. Batman: A kezdet kezdete

Nem csoda, hogy maga Christopher Nolan is Az első év Batman képregényből merítette az ihletet a realista stílusú szuperhősfilmjéhez, minek 2011-ben készült el animált adaptációja a Batman: A kezdet kezdete címmel. Bruce Wayne álarcos igazságosztóvá avanzsálása mellett Jim Gordon történetszála az igazán érdekes, aki egy noir filmekből ismerős nyomasztó, korrupcióban úszó városban próbál lelkiismeretes rendőrként viselkedni, emiatt tettei az egész családját veszélybe sodorják. A maffiózók táborából hiányoznak az igazán emlékezetes rosszfiúk, és a stáblista legördülése láttán keresnénk is rá a folytatásra, de a kezdet kezdetének folytatása sajnos elmaradt.

7. Az Igazság Ligája: Két földi válság

A párhuzamos világok közötti ugrálás mindig is az egyik legérdekesebb szegmense volt a DC történeteknek. A Két földi válságban Luthor jófiú verziója kér segítséget a világát terrorizáló bűnöző szindikátus megfékezéséhez. A jónéhány komolyabb pillanat, a halandók és szupererővel megáldottak erőkülönbségének érzékeltetése, és a hátborzongatóan pszichopata antagonista megadja az események súlyát, és mindezt egy kellően hatásos lezárással fejelik meg.

6. Az Igazság Ligája: Istenek és szörnyek

Igazi meglepetés volt az Istenek és szörnyek, amit a mexikói Superman és a vámpír Batman alapötlet alapján már nehéz komolyan venni, ennek ellenére nemcsak remekül építik fel a főszereplők háttértörténetét, de azonosulható, és kellően komplex jellemekké formálják őket. Az ehhez társuló kifejezetten sötét atmoszféra és brutalitás csak dob egyet rajta, ami kapcsán elég csak megnézni a Superman karakteréhez készült rövidfilmet. A film talán túl nagy része expozíció, de ez sem vont le annyit az értékéből, hogy elfoglalja a helyét eme listán.

5. Batman: Az Arkham ostroma

Az Öngyilkos Osztag lehúzó kritikái kapcsán sokan hozták fel, hogy ilyennek kellett volna lennie a DC rosszfiúit összeverbuváló filmnek. Nem is lehet ebbe a kijelentésbe belekötni, hiszen Az Arkham ostroma cím egy valódi öngyilkos küldetést mesél el, igazi antihősökkel, kellően véres körítéssel és szörnyen szórakoztató fekete humorral. A karakterek közötti kémia remekül működik, a végkifejlet tartogat pár váratlan húzást, és ehhez a filmhez kötődik a kedvenc Joker poénom, amikor elsüti a világ legjobb pisztolyát.

4. Az Igazság Ligája: A Villám-paradoxon

Igazán sötét atmoszféra, világvége hangulat, kendőzetlen brutalitás és megannyi képregényes kikacsintás. A Villám-paradoxon igazi kincs a képregényrajongók számára, akik belekóstolhatnak abba, milyen a szuperhősök világa cukormáz és pátosz nélkül, ahol a jó és a rossz végletei között kidomborodnak a szürke jellemek. Akik nem hitték el, hogy Aquaman már nem az a ügyifogyi látszatot keltő alak, aki régen volt, azoknak csak mutassátok meg ezt a filmet.

3. Superman szemben az Elitekkel

A listán az egyetlen, és a valaha készült legjobb Superman film a harmadik helyezett. Supermannek nem városromboló verekedésben kell sokadszor bizonyítani, hogy ő a legerősebb betyár a vidéken, hanem morális értékrendjét kell védelmeznie. Egy lehengerlően izgalmas, kiváló zenével és szinkronmunkával tálalt animációs filmről van szó, ami remekül jár körbe olyan témákat, mint az önbíráskodás, az igazságszolgáltatás, a szemet szemért mentalitás és legfőképpen azt, hogy mit is jelképez egy szuperhős. A fordulatos csattanó után remek tanulsággal zárul a Superman szemben az Elitekkel. Olyan történet ez, amiben Superman nem csak akkor cselekszik helyesen, mikor az erejére van szükség. (Zárójelben megjegyzem, hogy kizárólag eredeti hanggal érdemes megnézni.)

2. Batman a Piros Sisak ellen

Egy szinte tökéletes összerakott Batman filmről van szó, ami gond nélkül hozott össze egy drámai momentumokban és akcióban gazdag történetet mindössze 75 percben. A három rosszfiú, a Joker, Piros Sisak és Fekete Maszk remekül kiegészítik egymást, az összetűzések pazar mód megkoreografáltak. Itt is felvetődik jónéhány morális kérdés, és egy igen katartikus lezárással csúcsosodik ki mindez, aminek fordulata nem a kicsoda kérdésre adja meg a választ, hiszen arra könnyedén rájöhetünk, hanem miértre.

1. Batman: A sötét lovag visszatér

A sötét lovag visszatér első és második része egy olyan eposzi felemelkedéstörténet, ami nemcsak a képregényes berkekben igazi ékkő, de túl is mutat a maga szuperhősműfaján. Talán a leginkább önreflexív darab a DC mozgóképvilágában, pszichológiai és jogi szempontok alapján veszik górcső alá Batmant és munkásságát. Olyan kényes témákat vet fel, mint a morál és a törvény viszonya, a kisember és a kormány szembenállása, ami mind egy rendkívül izgalmas, allegorikus történetbe van csomagolva. Nincs hiány a nyomasztó atmoszférából, a vérfagyasztó momentumokból és a monumentális, érzelmekben gazdag lezárásból sem. Egyértelműen a legkiválóbb. 

És nektek melyik a kedvenc DC animációs filmetek?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.