Hirdetés

Toplista: Filmek, amiket rendezőik saját zsebből fizettek

|

Akiknek a szerelemprojekt minden pénzt megér.

Hirdetés

Bármilyen hihetetlen, egy filmötletnek számtalan kézen kell átfutnia, mire az alkotók eljutnak a tényleges munka első napjáig, s bizony ez a folyamat sokszor idegőrlőbb és viszontagságosabb, mint maga a forgatás. Az egyik ilyen aspektus természetesen a büdzsé, mely általában a stúdiófilmeknél le van fixálva, illetve a producerek egyik feladata előteremteni a szükséges mennyiségű pénzt. Akadnak persze olyan alkotások, melyeket vagy elutasítottak, vagy szimplán túl kis címek a piacon, így nem sikerül rendezni a piszkos anyagiakat. Igen ám, de néhány elhivatott rendező hajlamos minden követ megmozgatni azért, hogy műve elkészülhessen, többek közt a saját zsebükbe is mélyen belenyúlnak. A legújabb példa Francis Ford Coppola, aki nem kevesebb, mint 120 millió dollárt öl bele, hogy elkészíthesse régóta dédelgetett projektjét, a Megalopolist. Hozzá hasonló filmeseket és direktorokat szedtünk össze ebben a listában.

Hirdetés

Shop-stop (1994)

Az egyik legismertebb "aprópénzből" készült alkotás, mely kultstátuszba emelkedett és bár nem robbantott kasszát, így is sokszorosan megtérült. A forgatási helyszínt az a vegyesbolt biztosította, ahol Kevin Smith akkortájt dolgozott és csak nyitás előtt, vagy záróra után tudtak forgatni a stábbal. A rendező ezen kívül a képregénygyűjteménye számos darabjától megvált, hogy pénzt gyűjtsön, ezen kívül a szüleitől is kért kölcsön, illetve a hitelkártyáját is "kipörgette". A belefektetett energia és pénz szerencsére megérte, mert az egyik legjobb dumákkal tarkított vígjáték született meg a Shop-stop képében.

Találmány (2004)

Mindössze 7000 dollárt kóstált Shane Carruth bemutatkozó rendezése, de a Találmány így is kész csoda, hogy elkészült. Carruth a rendezés mellett a főszerepet is magára vállalta, ezen felül írta, vágta és a zenéjét is szerezte a filmnek. Három évébe telt elkészíteni a komplett művet, melyből a forgatás mindössze egy hónapot vett igénybe. Problémák léptek fel a vágás és az utómunkálatok során, sőt maga Carruth is elmondta, hogy több alkalommal abbahagyta a munkát, annyira reménytelennek tűnt a dolog. Végül csak megszületett a film, amit sok helyen ki lehet kezdeni, de hivatkozási alapnak számít az időutazós zsánerben.

Paranormal Activity (2007)

Minden idők egyik legnagyobb sikertörténete, mely azóta hatalmas franchise lett és számos folytatást megélt. Ezek minőségét ne firtassuk, sőt még az első rész színvonala sem verdeste az eget, de egy korrekt found footage horrorról beszélünk, ami nagyjából 15 000 dollárba került. A forgatás mindössze 10 napot vett igénybe, a helyszínül szolgáló ház pedig a rendező, Oren Peli otthona, melyet egy évig dekorált úgy, hogy ideális legyen szettingnek. Ezen felül a saját digitális kamerájával vették fel az egészet, a speciális effekteket pedig az otthoni számítógépén adta hozzá a végeredményhez. A film végül 193 millió dollárt termelt, úgyhogy finoman szólva is megtérült a belefektetett energia.

Ha/Ver (2010)

Kicsit kakukktojás Matthew Vaughn filmje, mert nem feltétlenül saját zsebből fizette, de az ő közbenjárása nélkül nem születhetett volna meg ez a szuper képregényadaptáció. Mivel a nagy stúdiók nem akarták pénzelni a rendező fanyar humorú és igen véres vízióját, ezért Vaughn összehozott egy nagy vacsorát, melyen néhány tehetős ismerősének felvázolta az ötletet és megkérte őket, hogy szálljanak be a büdzsébe. A többi, ahogy mondani szokták már történelem, összejött a 30 milliós költségvetés, ebben pedig oroszlánrészt vállalt a rendező felesége, a szupermodell, Claudia Schiffer. Plusz fityisz a stúdióknak, hogy Vaughn végül többért adta el a filmet az Unviversalnak, mint amennyit eredetileg kért volna az elkészítéshez.

A múlt hamvai (2013)

A 2013-as év egyik legjobbja volt számomra ez a kőkemény bosszúfilm. Jeremy Saulnier rendező az első filmje (Gyilkos mulatság) bukása után, meg akarta mutatni, hogy többre képes, ezért pedig minden követ megmozgatott. A saját megtakarítása mellett felesége nyugdíjjárulékát is felhasználta, illetve édesanyjától is kért kölcsön, sőt, még egy Kickstarter kampány is indult, melyben 35 000 dollár gyűlt össze a filmre, így összehozva a 420 000-es gyártási költséget. A múlt hamvai végül több függetlenfilmes fesztiválon is nyert, valamint Cannes-ban is díjazták, teljesen megérdemelten. A zsáner egyik legjobb modern képviselője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.