Hirdetés

Kibeszélő: Végy egy mély lélegzetet

|

Repülőbalesetet szenvedő kis csapat, a semmiben rekedt túlélők, tömény kilátástalanság. Vajon kit nyelnek el a végtelen hegyek, és ki marad életben?

Hirdetés

A túlélőfilmek és -sorozatok mindig is nagy népszerűségnek örvendtek, de mindig voltak kiemelkedő történetek, amelyek évtizedekre nyomot hagytak a nézőkben. Ilyen volt az 1993-as Életben maradtak című film, amely az Andokban rekedt uruguayi főiskolai rögbicsapat történetét mesélte el. Igaz, ott a körülmények a "szokásosnál" is könyörtelenebbek voltak, hisz a légi katasztrófa túlélői méteres hóval borított végeláthatatlan hegyek közt rekedtek. Ott nem volt sem élelem, sem víz, se kiút a nagy fehérségből. A Netflix új túlélő-sorozata, a Végy egy mély lélegzetet valamivel "komfortosabb" körülmények közé kalauzol el minket, bár az otthonunk biztonságából nézve rögvest átértékelődik ez a komfortfokozat, mihelyst belegondolunk, mi mit tennénk egy ilyen helyzetben? No, de ne szaladjunk ennyire előre.

Hirdetés

Az Életben maradtak sikere után számos film dolgozta fel ezt a fajta robinsoni kálváriát, így például a Tom Hanks nevével fémjelzett 2000-es Számkivetett, a még nagyobb visszhangot kiváltó 2015-ös A visszatérő Leonardo DiCaprióval, vagy a 2017-es Dzsungel című film Daniel Radcliffe főszereplésével. A nagy sikerre való tekintettel egyre-másra indultak a túlélő-reality-k is, amelyek közül a legérdekesebb talán a Csupasz túlélők című show volt, amely - töretlen népszerűséggel - 14 évadot élt meg.

A Netflix új sorozata, a Végy egy mély lélegzetet új helyszínekkel, de legalább annyira lebilincselő eseménysorozatokkal szórakoztatja a nagyérdeműt, mint a nagy elődök. A történet főszereplője azonban ezúttal egy fiatal nő. Liv (Melissa Barrera) sikeres, kőkemény, munkamániájáról híres ügyvéd, aki nem ismer lehetetlent. Ezúttal azonban szabadságon van, és egy magánrepülővel igyekszik célja felé, hogy választ találjon a családja múltjára, ám terve meghiúsul - ezt már az előzetesből is tudni lehet -, hiszen a kisgép lezuhan, így a fiatal nő a kanadai határvidéken, a hegyek közt reked. Első blikkre nem tűnik olyan rettenetesnek a helyzet, mint az Életben maradtak esetében, hiszen itt van édes víz, nem esik a hó, és Bear Grylls óta tudjuk, hogy majdnem mindent túl lehet élni, de aztán meglátjuk a hegyek végtelenségét, és rádöbbenünk, hogy itt bizony a civilizációnak még nyoma sincs - Isten tudja, meddig. Innentől kezdve még izgalmasabbá válik az eseménysorozat, hiszen tudjuk, főhősünknek ennie kell és tűzre van szüksége, hogy megvédje magát a lehűléstől, valamint a nagyvadaktól, no és erősnek, egészségesnek kell maradnia ahhoz, hogy élve kijusson a vadonból.

Melissa Barrera, aki a 2022-es Sikolyban is emlékezetes alakítást nyújtott, most ismét lenyűgözi a nézőket. A játékának köszönhetően ugyanis vele együtt fázunk, rettegünk, szédülünk, minden rémes körülményt átélünk, miközben a folyamatosan bevillanó flashbackekből megismerjük Liv sorsát, szülei kapcsolatát, belső vívódásait, traumáit és démonjait, amelyek egyre-másra a felszínre törnek, ahogy fogy az élelmiszer és csökken a hőmérséklet. Liv karaktere igazán szerethető. Nem egy Terminátor, de egy olyan erős nő, aki gondolkodik, és igenis használja az eszét a túléléshez. Mindent megtesz azért, hogy megkönnyítse a saját helyzetét és egy pillanatra sem adja fel. Nem nyafog, nem sajnálja magát, hanem küzd - az utolsó leheletéig.

A színésznő a Complex-nek elárulta, hogy amikor a csapata rátalált erre a túlélő drámára, azonnal azt mondta: "Ez az! Mindent imádok, ami a túlélésről szól!!" És amikor megkapta a forgatókönyvet, végérvényesen beleszeretett a történetbe, hisz rádöbbent, ez egy érzelemdús pszichológiai utazás, amely még különlegesebbé teszi magát a túlélésért folytatott küzdelmet, mivel mindaz, amin Liv keresztülmegy a vadonban, az a gyermekkori traumáinak és problémáinak fizikai kivetülése - azok a dolgok, amikkel korábban nem tudott megbirkózni. "Úgy gondoltam, hogy ez egy gyönyörű módja a történet elmesélésének" - folytatta a színésznő. - "Az pedig, hogy ennyi időt tölthetek egy karakterrel, mindig ajándék, hiszen alaposan megismerhetem őt, és a flashbackeknek hála rengeteg információval rendelkezem a személyiségéről. A forgatókönyv lenyűgözött; olyan érzés volt olvasni, mintha egy regény lett volna a kezemben."

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Bár a film többszereplős, Melissa az, aki miatt odatapadunk a képernyőhöz. A forgatókönyv elég fordulatos és eredeti, így nem érezzük soknak, hogy folyton az ügyvédnő van a fókuszban, egyedül az 5. epizódnál érezhető némi állóvíz, amelyet túl hosszúra nyújtottak a készítők. Liv karaktere szerethető, ugyanakkor a történet előrehaladtával vannak logikátlan döntései, amelyek nem illenek a filmbéli személyiségéhez. Mindazonáltal ezek a momentumok nem annyira zavaróak, hogy kibillentsenek az események sodrásából, vagy emiatt feladjuk a sorozatot. Az epizódok nagyon is nézetik magukat, mi pedig egyként szurkolunk azért, hogy Liv akárhogy is, de célba érjen.

Az operatőri munka lélegzetelállító képekkel örvendeztet meg minket: úgy érezhetjük, egy ilyen meseszép helyen nem halhat meg csak úgy az ember... A képek szépsége és a drámai elemek kettőssége remekül átjön a rendezésnek (Maggie Kiley, Rebecca Rodriguez) és a kitűnő színészi munkának köszönhetően, így nincs egyetlen perc sem, ami unalmasan telne. 

A történet két férfi főhőse külön említést érdemel. Az útitárs, Sam szerepében Austin Stowell tűnik fel, aki karakterét illetően nagyon hasonlít a 2020-as Légikísérő című sorozatban feltűnő Alexre (Michiel Huisman), de a játéka hiteles, és a filmbéli sorsa kellőképpen meghökkentő ahhoz, hogy megjegyezzük őt. A másik férfi főszerep a Liv szerelmét, Danny-t alakító Jeff Wilbusch-nak jutott, akit üdítő látvány volt a 2020-as Unorthodox című minisorozat kőgenyó verőlegénye után egy ilyen kedves szerepben látni. Kettejük közt nagyon jó a kémia, noha nem szokványos kapcsolatról van szó, egy nem szokványos helyzetben.

A 6 epizódból álló sorozat nagyon nézeti magát, még akkor is, ha itt-ott esetleg lassabbnak tűnhet a visszaemlékezések miatt a cselekmény. Bármilyen furán is hangzik, Melissa játékának köszönhetően jó érzés nézőként nekünk is a vadonban rekedni, és azon morfondírozni, mi vajon mit tennénk egy ilyen helyzetben? Ráadásul minden egyes játékidő-perc újabb és újabb kérdéseket vet fel bennünk, miközben nem tudjuk, hová fut ki ez az egész. Vajon túléli Liv ezt a kalandot, vagy a készítők simán megölik, hisz manapság ez oly divatos forgatókönyvírói húzás, és még reális is lenne ebben a helyzetben?

Elsősorban azoknak ajánlom ezt a filmet, akik kedvelik a túlélő filmeket/sorozatokat, és megértik, hogy ez a széria nem csupán a túlélésről, hanem az érzelmi utazásról és gyógyulásról szól, és ennek fényében kezdik el nézni - így azonban egész biztosan nem fognak csalódni.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.