Hirdetés

Vélemény: a Fura világot igenis érdemes megnézni

|

Meseszép képi világú, fantasztikus elemekkel átszőtt Disney animációs film, ami nem csak a gyerekeket varázsolja el.

Hirdetés

A Disney+ animációs filmjei közül nem csupán az újdonság mivolta miatt tűnik ki a Don Hall (Raya és az utolsó sárkány, Vaiana) által rendezett Fura világ, hanem a belőle áradó báj és lenyűgöző látványvilág révén is. Ez a mese, bár kötődik a Földhöz, egy jövőbeli kort varázsol elénk, amelyben bármi lehetséges, és amely "más dimenziókba" vezetheti az emberiséget.

A történet célkeresztjében a Clade család áll: a felfedező apa és tini fia, akik kalandvágytól fűtve Avalon jeges hegyei között vándorolnak, hogy megtudják, mit rejt a hegy túloldala, ahol még talán a madár sem járt.

Hirdetés

A film hangulata több film előtt is tiszteleg, így például A Gyűrűk Ura filmek előtt, hiszen a Clade família tagjai épp úgy haladnak az életveszélyes, hófútta magaslatokban, az égig érő hegyek között, mint annak idején a Gyűrű szövetségének tagjai.

A család völgyben megbúvó háza is a Megyére emlékeztet, hát még a kerek Hobbit-ajtó, majd később, az idegen földön feltűnő csuhás, aki (amíg le nem veszi a köpenyét) abszolút Gandalfra hasonlít. Ugyanakkor "beleláthatjuk" a történetbe a Star Wars univerzumot is, a John Williams dallamaira hajazó zenével (ami Henry Jackmant dicséri), a katlanba berepülő űrhajóval, a lenyíló zsilipajtóval, és a Jurassic Park szériát is, hiszen a föld alatt élő dúsan burjánzó növények és lenyűgöző "űrlények" a dinók semmihez sem fogható világára emlékeztet.

De a sok-sok világító növényt látva mondhatnánk az Avatárt is, hisz a látványvilág James Cameron Pandoráját idézi. Valószínűleg a mesét nézve még sok más filmet, sőt, olyan elemeket vagy poénokat is felfedezhetünk, amik más amerikai kasszasikerek előtt tisztelegnek, de mindezek olyan szépen, a történetbe belesimulva csillannak csak meg, hogy idővel megszámolni sem tudjuk már őket.

Az ifjabb Clade, vagyis Fürkész felfedezésének köszönhető csodaerejű növénnyel gazdagodik meg a város: az apró, szőlő és egres keresztezésének tűnő világító gyümölcs ugyanis valóságos energiabomba, úgy működik, mint egy gigaerejű akkumulátor, így repülőket, autókat, háztartási gépeket lehet működtetni vele. A feltaláló család hatalmas szobrai a város főterét díszítik, mindenki szereti, tiszteli őket. Ám egy nap a csodaerejű növények fénye halványulni kezd, majd egyik tő a másik után pusztul el. Hamar kiderül, ismeretlen eredetű kórokozó ütötte fel a fejét, ami ellen nincs védőszer, így nincs más hátra, mint megkeresni és megszüntetni az egyre fenyegetőbb problémát amely az ismert világ egy még feltérképezetlen részébe vezet. Fürkész tehát a maga csapatával útra kel, akár a mesebeli királyfi (vagy Zsákos Frodó), hogy megmentse a világot.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A karakterek egytől egyig szerethetők, ráadásul eredeti nyelven olyan sztároktól kapták a hangjukat, mint Dennis Quaid (az öreg Jaegar) vagy Jake Gyllenhaal (Fürkész). A küllemük is nagyon modern és "evilági", nagyon jól néznek ki a színes ruháikban és az egyedi hajviseletükkel. Az idősebb Clade kigyúrt alkata és nagy fürtös hajkoronája egy az egyben a Harry Potter-béli Rubeus Hagridra hajaz, de ez nem zavaró, sokkal inkább szerethető párhuzam.

A forgatókönyv lebilincselően izgalmas történetet tár elénk, amihez elbűvölő képi világ társul. Gyönyörű mind a földi, mind a fantasztikus világ. Valójában az ember csak kapkodja a fejét, annyi mesés helyszín, annyi ötlet, annyi kreativitás zúdul rá ebből az animációs filmből.

A Clade család idilli boldogságban él, mindennapjaik szorgalmasan, munkával, vidámsággal telnek. A szülők (akik remek házassággal büszkélkedhetnek) könnyedek, viccesek, próbálnak egy nyelvet beszélni tini fiukkal és annak barátaival, miközben a szeleburdi kutyájuk folyton galibát okoz (csakúgy, mint az idegen földön felbukkanó nyálkás kék paca, Splat, aki valószínűleg a gyerekek kedvence lesz).

Az utazást rengeteg magával ragadó jelenet teszi egyszerre izgalmassá, érzelmessé és különlegessé, amelyben annyi idegen entitást láthatunk, amennyit vélhetően elképzelni sem tudunk, így kapaszkodni kell a karfába, hogy fel tudjuk venni a ritmust az események gyors sodrásában. A "szörnyek" egytől egyig eredetiek és jól kidolgozottak, itt nincsenek megszokott sárkányok vagy szokványos rémek, semmi sem az, aminek látszik, és egyetlen jelenetet sem lehet kiszámítani, hová vezet vagy milyen irányba tart. 

A tini Ethan nyíltan meleg karakter, ám ez nem okoz ebben a világban semmiféle nehézséget neki, hisz mindenki elfogadja és támogatja őt és a kedvesét. Nagyon szépen ábrázolják az apa-fia kapcsolatok evolúcióját is több generáción át, és ezzel megmutatják a nézőknek (kiváltképp a gyerekeknek), hogy mire képes a szeretet és a megbocsátás. Bár a meséből hiányzik a kötelező "főgonosz", épp elég fenyegetés és családi sérelem áll a főhősök útjába ahhoz, hogy a történet lüktetően izgalmas legyen.

Hogy kinek ajánlom a Furcsa világot? Mindenkinek. Ez kicsiknek, nagyoknak, időseknek és fiataloknak is tetszeni fog, de különösen azoknak, akik imádták a Jurassic Parkot, A Gyűrűk Urát és az Avatart.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.