Hirdetés

VÉLEMÉNY: Az Encantóval fontos üzenetet küld a Disney

|

A Disney legújabb animációs filmje egy különleges családról szól, akik egy misztikus helyen élnek, amely bár korábban súlyos árat követelt, most folyamatosan varázserővel ajándékozza meg őket.

Hirdetés

Mirabel egy kedves, átlagos küllemű, 15 éves lány. Ő a család "fekete báránya", akit érthetetlen okból elkerül Encanto varázsereje. Senki sem érti, miért kivételezik vele ily kegyetlenül a sors, ám rokonai hol sajnálkozva, hol ferde szemmel néznek rá emiatt. Mirabel érthető módon kevesebbnek érzi magát, mint a többiek, akik a "tudományukból" élnek: egyik nővére virágtengert fest maga köré, a másik fél kézzel megemel egy megrakott szekeret, az unokaöccse érti az állatok nyelvét, az apja pedig a vasbetonon keresztül is hallja mások szavát. Ilyen családban valódi csapás a "varázstalanság".

Egy napon azonban Encanto varázsereje veszélybe kerül: a ház falai berepedeznek, a varázserőt szimbolizáló gyertya fénye fogyatkozni kezd. Senki sem tudja, mit tehetnének az elkerülhetetlennek tűnő vég ellen. Mirabel úgy dönt, bármi áron, de megmenti a családja varázserejét...

Hirdetés

Az Encanto látványvilága és hangulata a Vaiana és Coco képeit idézik: latinos temperamentum, lüktető kisvárosi kavalkád, fülbemászó dalok, pergő táncok, jókedvű szereplők és cuki állatok varázsolják el a gyerekeket. A mesék közti hasonlóság nem véletlen, hiszen a cikkünk tárgyát rendező Jared Bush-nak köszönhetjük a Vaianát, társa, Byron Howard pedig a Volttal és az Aranyhaj és a nagy gubanc című animációs filmekkel hódította meg a legkisebbek szívét.

A történet roppant szellemes és eredeti, ami igencsak nagy dolog a mai, Harry Pottert majmoló filmek és könyvek világában. Remek a forgatókönyv, álomszép a koreográfia, gyönyörűek a dalok. A mesében megvan az a csipetnyi Indiana Jones-utóérzés, amitől igazán izgalmas lesz és egy pillanatra sem ül le a történet, nincsenek klisék, sem " jó" meg "rossz" karakterek.

Külön piros pont jár a készítőknek azért, hogy a mese főhősének egy szemüveges, göndör hajú, teljesen átlagos kislányt tettek meg. Mirabel hímzett blúzban és szép, hosszú, virágos szoknyában jár - nem haspólóban és forrónadrágban, amiket manapság előszeretettel húznak magukra az agyonfilterezett insta-nőket utánzó kislányok. Nem testképzavaros és nem anorexiás, mint Barbie, ellenben rossz az önbecsülése: úgy érzi, nem értik meg, nem tud beilleszkedni, nem tud más lenni, mint aminek született - és ez fenemód bántja. Édesanyja arra tanítja, hogy ő így tökéletes, ahogy van. Ez a film egyik bújtatott, de igencsak fontos üzenete, amit minden kicsinek érdemes lenne megszívelnie.

A gyerekeknek a mai világban szükségük van olyan példaképekre, akik önmaguk miatt - és nem a küllemük, a hírnevük vagy a vagyonuk miatt - szerethetők. Mirabel az a kislány, akivel nagyon könnyen azonosulni lehet, hamar átérezzük a bánatát, a félelmeit, a csalódottságát. A család fontossága nagy hangsúlyt kap a filmben, mindenki figyel a másikra, a szülők törődnek a gyerekekkel, a nagyobb tesók figyelnek a kicsikre, a közösség szíve egy ütemre dobban.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A család feje Abuela, a nagymama, akinek férje elvesztése miatt megkeményedett a szíve - ezt igazán csak a Mirabellel való viselkedése kapcsán látjuk, akit nem egyszer elég gorombán megbánt. Ezekben a pillanatokban belelátunk a kislány lelkébe és érezzük, milyen fájdalmat okoz neki az, hogy Abuela nem fogadja el őt. A kislány fájdalma szívbemarkoló: "Soha nem leszek számodra elég jó, ugye? - kérdezi. -  "Nem számít, hogy mennyire igyekszem..."

Minden gyerek életében van egy szigorú szülő/nagyszülő/tanár/edző, akinek nem lehet megfelelni, akárhogy megfeszül is az ember. Mirabel küzdelmén keresztül végigkísérjük a kislány mentális megerősödését is, ahogy önnön erejéből elér valamit - de már rég nem azért, hogy a közösség vagy Abuela elismerje őt, hanem azért, hogy - akár az élete árán is, de - megmentse a többieket.

A történet tele van tanításokkal, amiket Mirabel kalandjain keresztül könnyedén megértenek a gyerekek (és felnőttek egyaránt).

  • Megtanulhatják, hogy az is lehet sikeres, aki nem feltétlenül a legszebb vagy a legnépszerűbb, és azt, hogy minden álom valóra válik, ha elég makacsul ragaszkodunk hozzá.
  • A testvérviszály kapcsán ráébredhetnek a megbocsátás fontosságára és arra, hogy a családnak mindig össze kell tartania.
  • A nagymama viselkedése megértésre tanít: Abuela egy sérült ember, aki azért undok, mert sosem heverte ki a férje, élete szerelme elvesztését. Szem elől tévesztette, kiket illet meg a csoda...
  • Belátásra tanít Abuela, amikor rájön, hogy Mirabel sosem ártott a családnak, és a varázslat csökkenése nem a kislány hibája.
  • Szeretetre tanít a kis szemüveges főhős, aki azt is képes szeretni, aki őt soha nem szerette igazán. Erre csak a legtisztább lelkű emberek és a gyerekek képesek - van mit tanulni tőlük.

Az Encanto varázslatos mese kicsiknek, nagyoknak egyaránt, de felnőtt fejjel is kellemes kikapcsolódást nyújt, így mindenkinek jó szívvel ajánljuk!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.