Hirdetés

Vélemény: ennyi streamingszolgáltatásra már nem éri meg előfizetni

|

Ingadozó tartalomfelhozatal, változó árak, zsúfolt piac - megéri kitartani az összes platform mellett?

Hirdetés

A jelenlegi gazdasági helyzetben minden hónapban végigveszem, hogy tulajdonképpen hova is tűnt el a fizetésem és hol kéne megfognom a kiadásokat, hogy valamiféle értelmesebb költségvetést tudjak összehozni. Gondolom nem én vagyok az egyedüli, aki büvészkedik az alapvető szükségletekkel kapcsolatos kiadásokkal, de még ha mindent vezetsz is a kockás füzetben vagy Excel táblázatban, nagyjából egy lehetetlen küldetéssel ér fel ezeken húzni, mert enni, lakni és eljutni A-ból B-be valahogy kell. Nem marad más opció, mint az egyéb költségeket megvágni és ide tartozik számomra a szórakozás, jelen esetben, hogy a valóságban havonta mennyit is dobok ki a különböző streamingszolgáltatásokra. És akkor jöjjön egy kis matek:

  • Netflix - 4490 Ft (de családdal megosztva 2200 Ft) 
  • HBO Max - 1580 Ft (első regisztrálós kedvezmény) 
  • Disney+ - 2490 Ft
  • Amazon Prime Video - 1890 Ft
  • YouTube Premium - 2690 ft (én fizetem a családnak) 
  • SkyShowtime - 999 Ft 
  • AppleTV+ - 5490 Ft (1500 Ft a családdal megosztva és iCloud/Apple Music-kal együtt) 
  • Spotify - 1990 Ft
  • Végeredmény: 15339 Ft havonta (!) 
Hirdetés

Őszintén nem emlékszem, hogy miért és hogyan iratkoztam fel ennyi mindenre, de valahogy megesett és a valóságban fele ennyi időm sincs filmeket és sorozatok nézni, gyakorlatilag a fentiekből alig egy-kettőt használok ki tisztességesen. Úgyhogy ideje volt realizálni, hogy sokat költök olyan tartalmakra, amiket a valóságban nem is fogyasztok.

Na, de akkor mégis, hogy a viharba lett ennyi előfizetésem? 

A kényelem 

Nincs annál jobb érzés, amikor vasárnap este lehuppansz a kanapéra, a távirányítódat kell csak kézbe venni, és két kattintásra filmek és sorozatok armadájából válogathatsz, a legújabbakból is. Nem kell szenvedni, hogy xy cím épp nincsen fent, hogy be kellene szerezni egy nem túl megbízható vagy éppen legális forrásból. Gyakorlatilag eldöntöd, hogy ha most épp egy vígjátékhoz van kedved, akkor felcsattintod az adott kategóriát, akár több helyen is és végtelen katalógusból szemezgethetsz (ami persze a végtelen keresgéléshez vezet, de az más lapra tartozik). Ha épp nem találtam valamit, akkor meg láss csodát, egy sokadik helyen ott volt és előfizetni olyan könnyű, csak pár kattintás.  

Az exkluzív címek 

Mindenhol van legalább egy dolog, amit szívesen néznél. A Netflix saját gyártásait rengetegen fogyasztják és nem véletlenül, talán a legszélesebb paletta az övé, de hát a Marvelt átpakolta magához a Disney+, és ott vannak más nagy franchise-ok is. Az Apple TV+ és az Amazon Prime Video is mindig be tud dobni egy olyan IP-t, amit semmiképp sem lehet kihagyni, akárcsak a SkyShowtime-on a Yellowstone-t (legalábbis én azt néztem rajta végig). Persze hozzátartozik, hogy a katalógusok dinamikusan változnak, állandó a körforgás, ezért nem is érdemes felsorolni, hogy mennyi minden van rajtuk pontosan, hiszen távoznak is címek, és jönnek is. A Netflix és az HBO Max szerencsére előre szól is, hogy mi fog lekerülni hamarosan (a többiek viszont még nem járnak ennyire élen ebben). 

A minőség 

Hiába, a streamingoldalak minősége a megfelelő internettel és készülékkel párosítva eszméletlen. A 4K gyakorlatilag a nagyobb produkcióknál alap és már nem is akkora lehetetlenség elérni, mint régen, amikor úgy kellett könyörögni egy-két internetszolgáltatónál, hogy garantáljon erősebb netet. Amióta pedig a telefonok is képesek az 5G-re, még jobb lett a kép és hang is, nagyjából mindenhol (ezek Budapestre vonatkoznak, máshol előfordul, hogy még ma is küzdelmet kell folytatni a minőséggel).

Többek között ezek lennének az indokok, amik részemről igazolták, hogy így felgyűltek az előfizetések az utóbbi időben, de összességében véve talán ezek azok az érvek is, amik a streaming mellett szólnak. Mégis, már csak ezekkel a szolgáltatásokkal fordulok rá a következő hónapra: 

  • Netflix - 4490 Ft (családdal megosztva 2200 Ft) 
  • Youtube Premium - 2690 ft (én fizetem a családnak) 
  • AppleTV+ - 5490 Ft (1500 Ft a családdal megosztva és iCloud/Apple Music-kal együtt) 
  • Végeredmény: 6390 Ft

Ha ennyi előnyük van, akkor miért mondtam mégis le az előfizetések felét? 

Az idő 

Talán ez szólt leginkább a sok streamingelőfizetés lemondásáról (mint az Amazon Prime Video, az HBO Max, a SkyShowtime és a Disney+). Osztottam szoroztam, hogy mégis melyik plattformon fogyasztom a legtöbb tartalmat és ez a Netflix lett. Hiába olcsóbbak az előbbiek, ha egyszerűen kevesebb dolog érdekel onnan. Akárhogy számolom, az Amazonon gyakorlatilag csak a The Boys-t nézem aktívan és ha elosztom a havi költségeket, akkor már nem is jön ki olyan olcsóra az az előfizetés. Jobban járok, ha arra az egy-két hónapra, amikor kijön az évad esetleg beaktiválom és utána kikapcsolom. Alapvetően úgy érzem, hogy ez a legkifizetődőbb taktika a jövőben mindegyiknél. Érdemes végignézni, hogy melyik plattformon, ténylegesen mennyi címet fogyaszt az ember és éves szinten leosztani, hogy mennyibe is kerül egy sorozat. Ha például az HBO Maxot csak a Sárkányok háza és a Rick & Morty miatt tartottam eddig meg, akkor egy sorozat 9495 Ft-be kerül nekem. Ez pedig - legalábbis nálam - túllépi az ingerküszöböt. 

A tartalmak elértéktelenedése 

Ami szorosan ide kapcsolódik, hogy bár fent említettem, mennyire kényelmes is ez a dolog, hogy bármit bármikor nézhetek gyakorlatilag kiöli a tudatos filmezést az emberből, már persze ha van ilyenje. Mivel ilyen könnyen elérhetőek,, bármikor mondhatom, hogy "jaj, ezt az évadot még megnézem, nem is olyan rossz". Ha már úgyis ki van fizetve és ráérek, akkor persze. Pedig, ha most valaki elkérné tőlem a fent említett mondjuk 9500 forintot, hogy végignézzem a legújabb Rick and Mortyt, akkor már elkezdeném mérlegelni, hogy talán most mégsem szeretném én azt annyira. Enélkül már ténylegesen azokra a tartalmakra fordítom a figyelmet, amire minőségi szórakozásként tekintek.

Gondoljunk bele, ha elmegyünk egy All you can eat étterembe, gyakran össze-vissza eszünk mindent, mert "már ki van fizetve", de ha ugyanebben az étteremben ott áll az ételek mellett az ár, akkor azért nagy valószínűséggel maradunk a 3 fogásnál. Ezen felül, ha tudom, hogy csak egy katalógusból tudok választani legalább valamilyen szinten kilövöm a végtelen görgetést, a "mit is nézzünk este" örökös kérdést pedig le lehet szűkíteni max 5 percre. Ne adj isten, ha épp nem találok semmit, akár sokkal produktívabb időtöltés felé fordíthatom a figyelmemet. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A kellemetlenségek

Pont az általam megtartott Netlfix szeretné eltörölni a jelszómegosztást, aminek persze én is haszonélvezője vagyok a családom révén. Ezt a döntést viszont a cég szemszögéből megértem, hiszen ha mind a négyünknek hirtelen külön előfizetést kellene csinálnia, az azonnal négyszeres növekedést okozna, de kérdés, hogy ez mennyire valós elvárás. Továbbra is sokkal reálisabb megoldásnak látnám a "feláras" családi előfizetést, amikor a 4490 forintot még megtoldanák mondjuk kétezer forinttal, cserébe tényleg öt accountot tudok benne használni (egyelőre ott tartunk, hogy több mint 100 országban csökkenti árait a vállalat, ami első lépésnek megteszi).

Ez a Youtube-nak megy is, hiszen mindenki a saját gmailes e-mailjével van meghívva, nem az enyémről jelentkeznek be. A családi csomagnak alapvetőnek kellene lennie mindegyik szolgáltatásnál. De felhozhatnánk az HBO Max körüli sokadik kavarást is a névváltással és áremeléssel, ami szintén visszásnak hat, és nem mehetünk el szó nélkül a SkyShowtime nagyon lassú bővülése mellett sem. 

Multifunkcionalitás 

Bevallom, hogy az Apple TV+ egyszerűen másfajta kényelmi szempontok miatt maradt bent. Mivel a családon belül csupa Apple terméket használunk, jól jön a plusz iCloud tárhely, az Apple Music-nak a választéka is elég széles, már egész belaktam magam (a lejátszási listákból kezd egyre több lenni), és a Spotify Wrapped nélkül is valahogy le tudom majd zárni az évet. Ez a multifunkcionalitás amúgy nagy előny lehet sokak számára akár az Amazon Prime Video esetében is, hiszen ott rengeteg egyéb szolgáltatással együtt össze lehet kötni a filmezést. Akár az Audible, a Kindle Unlimited és persze rendelés tekintetéből megszámlálhatatlan előnnyel jár egy ilyen előfizetést megtartani. Amint ezek szélesebb körben elérhetőek lesznek hazánkban is, nagy valószínűséggel vissza fogok térni. 

Ami már az első felsorolásból is kivételnek számít, az a Youtube Premium és továbbra is nehezen tudok érveket hozni ellene. Most a reklámokat nem figyelembe véve, amire szintén van egyéb opció, itt töltöm el időm jelentős részét, mert a tartalom ezen formájában tényleg határ a csillagos ég. Ráadásul, amit a Netflix aktívan büntetni szeretne, valahogy a Youtube-nak nem probléma. Talán a legfontosabb érv mellette, hogy ezektől a tartalomgyártóktól nem szívesen vonnám meg semmilyen formában ezt a kevés pénzt. Ezért a fenti felsorolásból a Patreonokat, illetve a Twitch subokat bele sem számoltam, mert biztos voltam benne, hogy nem fogom lemondani. Nem számolom a luxus kategóriába sem, mert főképp magyar tartalomgyártóknak szívesebben osztogatom a pénzem, mint a nagy globális cégeknek. Ez is egy médiatermék, mindenképp érdemes számításba venni, amikor mondjuk előfizet valaki az ötödik streamingplattformra, hogy mondjuk bizonyos emberek streamjén nem tölt-e több időt, mint mondjuk azzal az egy sorozattal a SkyShowtime-on. 

Használhatóság

Még egy utolsó gondolat a lemondottak ellen, mielőtt a célegyenesbe fordulok. Az Amazon Prime Video lejátszója kifejezetten tévén - jobb szó híján - egy hulladék, mind a navigálás, mind keresés terén. Rengeteg szenvedtem vele, de ugyanaz elmondható az HBO Maxról is, aminek egyenesen gyűlöltem a kereső felületét, mert ha nem jól írtam be egy címet, nem dobta fel és a kategóriák is össze-vissza voltak keverve. A Disney+ pedig rendszeresen játszotta el velem, hogy főleg esténként egyszerűen nem volt hajlandó a tévén elindítani az adott filmet és nagyjából semmit nem lehetett kezdeni vele, azon kívül, hogy áttértem a laptopomra.

Arról nem is beszélve, hogy hatalmas mennyiségben kellett készíteni a lokalizációt és nem egyszer volt már téma, hogy milyen a szinkron vagy a felirat minősége, elérhetősége ezeken a helyeken (a SkyShowtime-on pedig vannak olyan anomáliák is, mint hogy az első évad nem, csak a második szinkronos, vagy hogy váltakozva van felirat és szinkron). Ezek apróságok és nem feltétlenül okolták meg a lemondást, de nem is lopták be magukat a szivembe. 

A végszó

A címben feltett kérdésre a válasz pedig egy összetett "attól függ". Borzasztóan függ az egyén tartalomfogyasztási szokásaitól, és nem feltétlenül csak igen vagy nem lehet a válasz. Továbbra is úgy gondolom, még mindig jobban megéri a streaming, mint kalózkodni például. Viszont racionalizálni lehet az előfizetéseket annak tekintetében, hogy melyik plattform "érdemli" meg leginkább a pénzünket. Ahogy a mozi kasszájánál is letesszük a voksunkat egy adott filmre, úgy a streamingplattformoknál is eljött az idő, hogy ítéletet mondjunk felettük. Mert lehet azzal érvelni, hogy a Disney+ pont annyi, mint egy mozijegy ára Budapesten, de ha az egész hónapban egy darab filmet néztem meg rajta, akkor valóban kihasználom azt a terméket, amiért fizetek?

Nem szerettem volna érvelni egyik vagy másik plattform mellett sem, a fentiek mind személyes meglátások, amikről a jelen világban érdemes beszélgetni. Ha egy autóvásárlás előtt figyelembe veszem, hogy mennyi lesz a jármű éves költsége, de igazából 3000 km-t sem megyek vele, akkor miért ne tehetném fel ugyanezeket egy streamingelőfizetés előtt? Tegyétek fel magatoknak a kérdést, hogy havonta/évente átlagosan mennyi tartalmat néztek meg egy plattformon? 

u.i. Persze rengeteg plattformot nem említettem, főként magyarokat, mint a Filmio vagy az RTL+, de a fenti példákat mindenki helyettesítse be azzal, ami nála előfordul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.