Hirdetés

X-Men: Apokalipszis - törölt jelenetek és fel nem használt ötletek

|

Újabb érdekességek láttak napvilágot az X-Men: Apokalipszis kapcsán, konkrétan hogy mik azok a jelenetek, ötletek, amelyek végül nem kerültek bele a kész filmbe.

Hirdetés

Valahogy minden napra jut valami érdekesség az X-Men: Apokalipszis kapcsán, hol csak egy kis vicces videó, hol pedig a szexismus miatt leszedett plakát. Bryan Singer filmje nem hiába osztja meg a kritikusokat és a közönséget egyaránt, hiszen számos olyan döntés született, amely erősen megkérdőjelezhető. Most végig megyünk azokon a jeleneteken és ötleteken, amelyek végül fel nem használásra kerültek és előbbieket nagy valószínűséggel csak a DVD extrái között fogjuk megtalálni, mivel Singer az elmondása szerint nem híve a rendezői változatoknak, így ne is számítsunk effélére. Az írás ennél fogva eléggé SPOILERES, úgyhogy csak saját felelősségre.

Hirdetés

Még több éneklő Magneto

Talán egyet lehet érteni abban, hogy a film egyik legerősebb szekvenciája az erdőben lejátszódó jelenetsor. Bryan Singer elmondása szerint ez a rész eredetileg hosszabb lett volna, ahogy Erik a kislányának énekelt altatójából is többet kaptunk volna.

Az erdőben énekli ezt az altatót, és ezt a hálószobai résznél is hosszabban szólt volna. Ez lehetővé tette a számára, hogy hibátlanul, érzelmekkel telítve, lengyelül elénekelje a frissen megölt családjának.

Singer emellett mesélt arról, hogy miért is nem működött a filmben:

A vágás folyamatában nem működött eléggé. Szívszaggató, mert (Michael Fassbender) felül teljesített, sőt még azon is túl. De kilógott a kontextusból, mint jelenet viszont egyszerűen csodálatos és gyönyörű. A film folyamatossága érdekében egy kicsit le kellett rövidíteni.

Azért remélhetőleg Mr. Singer ezzel a DVD extrái között található egyik kivágott jelenetet vezette fel.

Psziché tragikus eredete

A rajongók egyik legnagyobb szívfájdalma kétségtelenül Olivia Munn Pszichéjéhez köthető, aki ezért a szerepért dobta a Deadpool női főhősnőjét s maga is be volt zsongva a karaktere miatt, végül azonban a leglátványosabb biodíszlet lett belőle. Az eddigiek alapján nem úgy tűnik, mintha a karakter a vágószoba padlóján végezte volna. Munn ugyan megpróbálta győzködni Singert és a forgatókönyvíró Simon Kinberget, de ők nem igazán látták értelmét, ezért a színésznő a fejében összeállt az eredete, amelyben Psziché elvesztette az egész családját. Ez éppúgy lehetett volna önismétlő Magneto szálához képest, mint a párhuzamok kimutatása a karakterek motivációi között.

Vannak ezek a nagyszerű képességei, és mégis rengeteg vezető manipulálja, mert az útját, valamint egy újabb családot keres. Ez az, amit Apokalipszisben lát. Talán egy újabb igazi vezért. Olyasvalakit keres, aki utat mutat neki és családot talál a számára.

Kétségtelenül érdekes, de az egyébként is túlzsúfolt filmbe nem fért volna bele, ugyanakkor pár párbeszédes jelenet talán pont elég lett volna ahhoz, hogy a Lovasok ne tűnjenek bábnak. De talán mégis jutott belőle valami a kivágott jelenetek közé. 

A plázázás

Kétségtelenül volt egyfajta bája, ahogy a naiv Kurt, aki még azt sem tudja, hogy mi az a pláza, nagyon megakarja nézni magának Scott sugallatára. Végül ez a jelenetsor csúnyán kimaradt belőle és csak a végét hagyták meg benne, amint elsütnek egy vicces megjegyzést A jedi visszatér kapcsán. A film dekoncentráltsága ennek hiányában valóban tetten érhető, hiszen pont a fiatalok összeszokása és a 80'-as évek esszenciájának egy jelentős hányada maradt ki, pedig az egyik TV Spotban még szerepelnek is belőle szekvenciák. 

Ebben például Árnyék találkozott volna egy csapat breaktáncossal és elkezdett volna táncolni velük. Simon Kinberg szerint ez felettébb szórakoztató jelenet volt, de megakasztotta a történetmesélés folyamatát. Pedig az Árnyékot alakító Kody Smit-McPheenek szemmel láthatóan nincs gondja az effajta táncbetétekkel eme videó tanúsága szerint.

Bryan Singer emellett egy másik Árnyék jelenetre is felhívja a figyelmet ennél a résznél, amely ugyancsak a vágóolló áldozatául esett.

Éppen keresztül vágnak a plázán és Árnyék ráeszmél, hogy nem félnek tőlük. Azt gondolja, hogy a pláza maga a paradicsom, és ez volt az én tiszteletadásom a Moszkva a Hudson partjánhoz, amelyben Robin Williams a hidegháború csúcsán érkezik Amerikába és a Bloomingdale-re azt hiszi, hogy egy templom. De nem. Ez csak egy 80'-as évek beli pláza.

Itt még mindig nem ért véget a plázázós jelenetsor, ugyanis Singerék felépítettek egy játéktermet, amelyről fényképes bizonyíték is van.

Azonban Singer - legnagyobb bánatára - már az első vágáskor kihajította, de azt ígérte, hogy vissza fogja tenni, mert rettentő jó móka. Ha a bővített verziótól elhatárolódik és olyan alternatív változatra sem számíthatunk, mint Az eljövendő múlt napjai esetében, akkor talán lesz egy interaktív jelenet beillesztésre lehetőség a Blu-Ray és DVD kiadásokon.

A lemezboltban

Továbbra is maradunk a plázánál, ahol Jean, Scott és Jubilee betérnek egy lemezboltba. A jelenet tudjuk, hogy elkészült, hiszen még kép is került ki belőle, amelyen Scott mutat Jeannek egy Dazzler lemezt, aki a képregényekben egy popkarriert befutott mutáns. Sokáig élt az a pletyka, hogy Dazzler kap egy cameot is maga Taylor Swift személyében, mivel egy közös fotón pózolt James McAvoy-jal és Sophie Turnerrel, de Simon Kinberg ezt a pletykát gyorsan lelőtte.

Singer szerint a jelenet valójában egy vicc volt, ugyanis Sophie Turner elkövette azt a végzetes hibát, hogy rámutatott, hogy mennyire hasonlít Boy George-ra egy album borítón. Küklopsz a Dazzler album felmutatása után rá is kérdez, hogy "Nem mondták még neked, hogy mennyire...", mire a lány halálosan megsértődik.

Sophie volt az, aki felhívta rá a figyelmemet, és természetesen fel is kellett vennem. Sajnos ez végül nem került bele a filmbe, de valahol biztos ott lesz.   

Tegyük hozzá, hogy talán sokaknál kiborította volna a bilt egy ekkora blockbusterben, hogy Scott egy férfi énekes hasonmása iránt táplál gyengéd érzelmeket, pedig alapvetően az X-Men világába pont passzolt volna ez az áthallás. De legalább ezt a hasonlóságot a film vírusmarketingje során kihasználták.

Jubilee használja az erejét

Szegény Jubilee úgy festett, hogy végre az érdemeinek megfelelően használják, ehhez képest Lana Condor jelenetei is csúnyán a kukában végezték és talán két mondat, ha jutott neki. Singer elmondása szerint végre láthattuk volna, ahogy Jubilee használja a képességeit, de balszerencséjére nem tudta belerakni a filmbe. Ez is a sokat emlegetett plázázós jelenet során történt volna, miközben Árnyék breaktáncol, Jean pedig az albumok között kutakodik.

Condor elmondása szerint a képességét nem olyan tűzijáték szerűen láthattuk volna, mint a rajzfilmekben és képregényekben, sokkalta inkább ahhoz hasonlított, ahogy Kitty Pride használta a képességeit Az eljövendő múlt napjaiban. Talán majd a következő részben. Addig viszont be kell érnünk a DVD extráival, amin Singer elmondása szerint rajta lesz a jelenet.

Még több Scott és Alex

Singer elmondása szerint lett volna egy hosszabb búcsúzkodás Scott és Alex között, mielőtt előbbi a többiekkel elmegy duhajkodni. A dolog érdekessége, hogy a jelenet jól szerepelt a tesztvetítéseknél, Singer mégis kivágta, mivel túl lassúnak találta. Mindenesetre ezzel a jelenettel Plazma halála talán kevésbé tűnt volna súlytalannak, de mivel a karakter eddig se volt felettébb izgalmas, ebben nem lehetünk biztosak.

Jean segít Scottnak használni az erejét?

Erre csak leginkább a fenti promo enged következtetni, amelyre utaló nyomok végül nem voltak találhatóak a filmben. Pedig ha igen, akkor az előrevetítette kettejük kapcsolatát.

Egyelőre tehát tisztázatlan, hogy ezt csak  a marketinghez rögzítették, vagy a filmben is benne volt az Apokalipszis elleni végső csatában - ahol Bestia segítette Scottot - de a DVD és Blu-Ray kiadás talán majd ezt is megmagyarázza majd. 

Farkas, mint őrmester

A film egyik emlékezetes momentuma Hugh Jackman rövidke kis szereplése, ahogy lemészárolja a Sós Tónál a katonákat, ahol a készítők nem spóroltak a ketchuppal. Simon Kinberg elmondta, hogy az eredeti tervek szerint Logannek nagyobb szerepe lett volna:

Rengeteget agyaltunk arról, hogy Farkas miképp lépjen be, majd ki a film egy adott pontján. Az egyik változatban a film közepén lépett volna be, mint egyfajta őrmester a kölykök számára, és átveszi a vezetésük. És úgy éreztük, hogy Jen(nifer Lawrence) szerepébe lépett, hogy a vezérüké vált.

Pedig kétségtelenül szívesen megnéztük volna, ahogy Logannek, mint egyfajta babysitternek meggyűlik a baja a rakoncátlan kölkökkel, de közben a Jeannel való viszonyát egy kicsit groteszkké is tehette volna. Kinberg a döntést végül így indokolta:

Ahogy egyre többet agyaltunk a szkripten, tudtuk, hogy a gyerekeket elrabolják, vagy legalábbis a főbb karakterek közül sokakat elrabolnak és elvisznek valahova. Szóval azt gondoltuk, hogy érdekes lenne, hogy a Sós Tóhoz mennek, ahol az X-fegyver program is lezajlott és talán ez lehetne az a hely, ahol Farkast megtalálják.

Lehet, hogy a film távolról sem tökéletes, de az előbbi verzió talán még jobban kilógott volna a közegből.

Magneto rács mögött

A film végén Magneto szabad emberként sétál el, annak ellenére, hogy a világméretű pusztításból ő is aktívan kivette a részét. Kinberg elismerte, hogy eredetileg egy sötétebb befejezést terveztek az Apokalipszisnek, amelyben Magnetot bebörtönzik.

Végül úgy éreztük, hogyha Eriket börtönbe tesszük, akkor nem tudjuk rehabilitálni őt. Úgy éreztük, hogy bizonyos módon a kapcsolata Charles-szal potenciálisan képes rehabilitálni. És mégis, folyamatosan rossz dolgok történnek vele, elveszti a családtagjait, felhúzzák és ezáltal válik önmagává.

Azzal, hogy hagyták Eriket elmenni, adott a karakterek szempontjából egyfajta nyitottságot, ellenben azzal, ha megint bezárják egy műanyag börtönbe. Emellett pedig nehéz nem elmenni amellett szó nélkül, hogy ezekkel a változtatásokkal, bővítésekkel mennyivel másabb Apokalipszist kaptunk volna, amely talán jobban feküdt volna mind a közönségnek, mind a kritikusoknak. Ti hogy gondoljátok?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.