Hirdetés

Az emberi természet ezer árnyalata - Joe Hill: Teljes gázzal

|

Joe Hill legújabb, magyar nyelven megjelent válogatáskötete tizenhárom történeten keresztül térképezi fel az emberi természet kiismerhetetlen világát.

Hirdetés

A horror, thriller, dark fantasy és weird műfajok kedvelői előtt bizonyára nem ismeretlen Joe Hill neve, a Szarvak, a NOS4A2, a Locke & Key - Kulcs a zárját és még számos további irodalmi mű szerzője. Hill munkássága a hazai kiadásban is egyre jobban gyarapszik, a tavaly megjelent Fekete telefon után a GABO Kiadó idén újabb válogatáskötetét jelentette meg, Teljes gázzal címen. A meglehetősen vaskos, több mint 540 oldalas kötet tizenhárom történetet tartalmaz, amelyekben közös pont, hogy az emberi természet mélyen gyökerező félelmeit, vágyait, aljasságát tárják fel, ám mint az várható, közel sem hétköznapi szituációkban.

Egy ismeretlen kamionos terrorizálja egy törvényen kívüli motoros banda tagjait. Egy körhinta állatai életre kelnek és bosszúra szomjaznak. Varázslatos átjáró nyílik egy fantáziavilágba, amit a gazdagok a saját szórakoztatásukra sajátítanak ki. Egy könyvtáros elhunytaknak szállít még egy utolsó olvasmányt. Egy lépcső, ami a helyi legendák szerint egyenesen a pokolba vezet. Egy magasra törő füves mezőben ősi erő lakik; aki oda belép, soha többé nem leli meg a kiutat. Ez csupán néhány a kötetben szereplő sokféle ötletből.

Hirdetés

Ezt a történetfüzért éppen a sokszínűsége teszi nehezen letehető olvasmánnyá, hiszen Hill nem csupán minden írásában eltérő lelki világokat boncolgat, de műfajilag is valódi vegyesfelvágottat tár az olvasók elé. Néhol a horror és a kendőzetlen brutalitás kerül előtérbe, máskor a thriller és a pszichológiai feszültségkeltés, de fel-felbukkannak a fantasy és a sci-fi elemei is. Mint már említettem, különbözőségük ellenére a történeteket az átérezhető, sokszor hétköznapi emberi drámák kötik össze, mint a gyász, tinédzserkorban átélt traumák, megromlott családi viszonyok, régi bűnök terhe, a háborútól való félelem. Ezek a szürrealitás ellenére is képesek azt az érzést kelteni, hogy hús-vér emberekről olvasunk az oldalakon.

Említést érdemel a két, Stephen Kinggel közösen írt történet, a címadó Teljes gázzal és A magas fűben. Ezek a hosszabb lélegzetvételű szövegek tagadhatatlanul magukon viselik a horrorkirály keze nyomát. A Teljes gázzal egy adrenalinnal, bensőségekkel és kipufogógázzal telített thriller, ahol a karma nagyon is valóságos formában éri utol egy motoros banda tagjait. Ezzel szemben A magas fűben (amelyből a Netflixen látható egész estés film is készült) egy éjsötét, komor, természetfeletti mese, amelyben egy ősi erő megkerülhetetlenül tébolyba taszítja az átlagembert.

A hagyományos elbeszélési módok mellett két rendhagyó formátumú szöveg is helyet kapott a válogatásban, amelyek már ránézésre magukra vonják a figyelmet. Az ördög a lépcsőn című novella a jól megszokott bekezdések helyett lépcsőfokokat formáz, míg a Twitter-üzenetek a halottak cirkuszából 140 karakteres bejegyzéseken keresztül meséli el egy családi kiruccanás tragikus történetét, illetve betekintést nyújt a közösségi média-élet mögötti magányosságba.

A válogatáskötetek szövegei általában hullámzó színvonalúak, ami ebben az esetben is elmondható. A jelen gyűjtemény is felvonultat pár kevésbé megkapó darabot, amelyek sem lebilincselni, sem fejbe kólintani nem tudnak igazán, és már szinte a kötet végére érve elfelejtjük őket. Rossznak ezeket a szövegeket sem tudnám nevezni, az alapötlet és a végkifejlet iránti kíváncsiság miatt jó olvasni őket, de a megoldásuk általában összecsapott hatást kelt. Szerencsére a több mint ötszáz oldalon bőven kijut az emlékezetes, hátborzongató és szívfacsaró pillanatokból egyaránt, miközben Hill megkérdőjelezhetetlen tanúbizonyságot ad fantasztikus képzelőerejéről.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az ínyencek valószínűleg külön értékelni fogják a kötet bevezető szövegét, amelyben Hill a saját fiatal korából, szakmai ráhatásaiból idéz fel emlékképeket, és arról mesél, hogy milyen volt Stephen King fiaként rálépni az írói karrierre. A kötet végén helyet kapó novellajegyzetekben pedig a kötet valamennyi szövegéhez kapcsolódóan elárulja, hogy honnan eredt az ötlet, és milyen utat járt be egy-egy története.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.