Hirdetés

Folytatjuk a Köztársaság Fénykorát - Star Wars: Félelem nélkül

|

Két izgalmas könyv után eljutottunk a Star Wars "új" korszakának első képregényéhez is. Nem bántuk meg.

Hirdetés

Charles Soule regényével, a Jedik fényével vette kezdetét a Star Wars 2021-ben elrajtolt korszaka, a High Republic, avagy magyarul a Köztársaság Fénykora, amely nagyjából a Baljós árnyak előtt 200 évvel játszódik. Abban az időben járunk, amikor a Köztársaság még aranykorát éli, világok ezrei élnek jólétben és bőségben a Szentátus igazságos uralma alatt, a békét pedig a hatalma csúcsán álló Jedi-rend biztosítja. A határvidékeken élőknek pedig egy páratlan vállalás, a Csillagfény Jelzőállomás jelentheti a reményt, csakhogy ahol fény van, ott van sötétség is, ami többek között egy bűnszervezet, a Nihil képében manifesztálódik, amelynek vezetője le akar számolni a jedikkel. 

A Jedik fénye fektette le az alapokat, majd a Fenyegető sötétség Claudia Graytől igyekezett elmélyíteni a történéseket és egyes karaktereket (például Reath Silast, Cohmac Vitust vagy Orla Jarenit) jobban bemutatni. Ezt az utat folytatja az első fázis első hullámának képregénye, a Félelem nélkül című képregénygyűjtemény is, amely a Marvel sorozatának 1-5. számait foglalja magában. 

Hirdetés

Bár a Félelem nélkül középpontjában Keeve Trennis és mestere, Sskeer állnak, nem a Jedik fénye vagy a Fenyegető sötétség főbb szereplői, azonban ahhoz, hogy elhelyezhessük a Star Wars világában, és még inkább a Köztársaság Fénykora korszakban a történéseket, érdemes elolvasni előtte az említett két regényt, hogy képben legyünk. Már csak azért is, hogy átérezzük, miért olyan fontos a Csillagfény Jelzőállomás, jobban megismerjük az ebben a történetben is fontos szerepet játszó Avar Kriss-t, valamint legyen fogalmunk arról, hogy kicsodák a drengirek.

A Cavan Scott által írt - és hazánkban Sándor Zoltán fordításában megjelent - képregény kellően fordulatos, tanulságos és érzelmes lett azonosulható karakterekkel, ráadásul olyan fontos témákkal foglalkozik, mint a zsarnokság, az önfeláldozás, a bosszúvágy és a gyász. Az külön öröm, hogy Ario Anindito rajzaival, Annalisa Leoni színeivel és Mark Morales kihúzásával a Félelem nélkült részletgazdag és színpompás panelekkel és oldalelrendezésekkel vértezték fel, egyes kompozíciók akár festménynek is beillenének, amik remekül mutatnának a nappali falán bekeretezve. 

Ha minden kiadott képregény (beleértve a Star Warsokat is) ilyen látványvilággal rendelkezne, akkor sokkal minőségibb alkotások születnének. Ennek és Scott értő írásának köszönhetően a műnek sikerült kialakítania a saját stílusát, ami remekül illeszkedik a messzi-messzi galaxis atmoszférájába. A  Félelem nélkül a fenti pozitívumokon kívül azért is értékes része a korszaknak, mert Keeve Trennis a főszereplője a többi Köztársaság Fénykora képregénynek is, amik fontos szerepet játszanak a lore építésében, szóval aki szeretné felfedezni a teljes élményt, az ne hagyja ki. Én szívesen olvastam volna tovább azonnal, így nem bántam volna, ha a kötet a 6-10. számokat is tartalmazza. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.