Hirdetés

Könyvkritika: Legendás állatok és megfigyelésük - Az eredeti forgatókönyv

|

Hogy milyen a Legendás állatok forgatókönyve? Spoilerveszély: pontosan olyan, mint egy forgatókönyv.

Hirdetés

J.K. Rowling manapság már egy Twitter-bejegyzést sem tud megírni anélkül, hogy a rajongók ne azt  mondják: ehelyett is inkább egy Harry Potter-regényt kellett volna írnia! Így született meg a rajongói kiszolgálás jegyében a Harry Potter és az elátkozott gyermek színdarab könyvformában is, csak úgy, mint a Legendás állatok és megfigyelésük című film forgatókönyve.

Hirdetés

Rowling többször is kijelentette már, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint nem akar újabb Potter-kötetet körmölni. Valljuk be, felesleges is lenne mondjuk az Elátkozott gyermekből vagy a Legendás állatokból így utólag regényt írni. A rajongók egy része elégedett is ezzel az áthidaló megoldással, egy másik része pedig inkább csak fanyalog: hiszen nem színdarabot és nem is forgatókönyvet szeretnének kézbe venni.

A Legendás állatok és megfigyelésük című könyv - mármint ugye a forgatókönyv, nem pedig Göthe Salmander kis állathatározója - kizárólag az igazi keményvonalas Harry Potter-rajongóknak készült. Elolvasva igazából semmi többet nem kapunk, mint a film megnézésével. Ez a könyv pontosan ugyanaz, aminek mondja magát: forgatókönyv.

Tulajdonképpen abba enged betekintést, papíron hogyan képzelte Rowling ezt a történetet. Ha nem vagy nagy rajongója Harry Potternek, vagy ha igen, de akkor sem mozgatta meg különösebben a fantáziádat a Legendás-film, akkor ne is számíts semmi újdonságra, vagy akár arra, hogy ez a kötet neked való lesz. Aki azonban hardcore Potterhead és a filmet is szerette,  annak különleges élmény lehet a kezében tartani ezt a kötetet és írott formában is megismerkedni a karakterekkel. Arról nem is beszélve, hogy ez a könyv milyen szépen mutat a polcon a Harry Potter gyűjteményben!

A Legendás állatok kiadványa egyszerűen gyönyörű lett egyébként. A tervezői tényleg kitettek magukért: látszik rajta, hogy különös és gondos odafigyeléssel álmodták meg, hogyan nézzen ki ez a könyv. Talán ezzel akartak egy kis pluszt adni a rajongóknak - hiszen a filmhez képest tényleg semmi újdonságot nem tudunk meg a történetből. Nekem, mint hatalmas Harry Potter-rajongónak nagyon jó érzés volt kézbe venni, elmerülni az oldalról oldalra megjelenő illusztrációkban és díszítésekben. Arról nem is beszélve, hogy mivel Rowling nem regényformában gondolta tovább a Harry Potter-univerzumot, eddig a könyvespolcra nézve hiányérzetem volt, így azonban végre teljesnek érezheti a kollekciót minden rajongó.

Összefoglalva a Legendás állatok és megfigyelésük forgatókönyv pontosan ugyanaz, aminek mondja magát. Se nem több, és se nem kevesebb, mint mondatról mondatra a film, csodára és titokban maradt részletekre nem kell számítanunk. Mindösszesen arra, hogy Göthe Salmander és barátainak történetét írott formában is újra megismerhetjük egy gyönyörűen megszerkesztett, igényes kötetben.

Akinek pedig bejött ez a forgatókönyv-forma, az talán még többre is számíthat a jövőben. A Legendás állatok amúgy is egy három részes filmsorozatnak indult, de Rowling még tavaly bejelentette, hogy ez bizony öt részes lesz. Talán nem meggondolatlanság arra számítani, hogy ugye az új rajongói igények megkövetelik majd a filmsorozat többi részének ilyesfajta megjelenését is - ez azonban még a jövő zenéje. A legközelebbi nagy esemény a Harry Potter rajongók szemében a film második része lesz, amely a tervek szerint jövőre kerül a mozikba. Az új filmben pedig már régi ismerős karakterekkel is találkozhatunk , hiszen fel fog benne tűnni például a fiatal Dumbledore professzor is, Jude Law megformálásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.