Hirdetés

Könyvkritika - Saroo Brierley: Oroszlán

|

Hihetetlen természetességgel elbeszélt, megindító történetet olvashat, aki kézbe veszi Saroo Brierley önéletrajzi könyvét.

Hirdetés

Emlékszem, még egészen kisgyerek voltam, amikor egy forró nyári napon édesanyám elvitt a strandra, és egészen megrémisztett, amikor a hangosbemondóban alig érthetően bemondta egy unott női hang, hogy egy kislány az információnál várja a szüleit. Megkérdeztem anyukámat, hogy miért, és azt felelte: biztosan elveszett, és most keresik az itt dolgozók, kihez tartozik. A szülők vagy nem hallották a felhívást, vagy csak abban a hitben voltak, hogy gyermekük biztonságban pancsol valahol a közelben - de a hangosbemondónak még legalább kétszer el kellett ismételnie, mire valaki a kislányért ment.

Hirdetés

Elképzeltem, hogy milyen rossz lehet itt elveszni: tömeg, zsúfoltság, minden túl zajos és túl nagy és túl színes, a felnőttek túlságosan el vannak foglalva saját magukkal, és sehol egy ismerős arc. Nem akartam én is elveszni.

Pedig a kislánynak a strandon az ijedtségen kívül valószínűleg nem lett nagyobb baja, egy óránál tovább nem lehetett elveszve, és mindvégig vigyáztak rá - és még ez is milyen szörnyen hangzik egy gyereknek! Már az a pár óra is örökkévalóság lehet, melyet félve és bizonytalanságban tölt, egy egyébként biztonságos helyen. Ha pedig ez rémisztő, akkor képzeljük el, hogy egy kisfiú úgy elveszlik egy indiai nagyváros szegénységtől és mindennapi életveszélytől terhes utcáin, és évtizedekig nem talál haza…

Az élet írja a legeredetibb sztorikat

Klisé vagy sem, de Oroszlán is ezt bizonyítja: a valóság sokszor olyan történeteket kreál, amely felülmúlja az emberi fantáziát. Saroo Brierley élettörténete valóban hihetetlen - mindössze öt évesen ott ragadni Kalkutta utcáin, ahol hosszú hetekig bolyong… Maga Brierley is elmondja, hogy már az csodával határos, hogy életben maradt: az utcagyerekekre számtalan veszély leselkedik, amelyek közül az éhezés tényleg csak az egyik. Innen, európai szemmel nézve szinte elképzelhetetlen az az utcákon kallódó élet, amely számtalan indiai gyereknek jutott, és amelyet Sarro-nak is át kellett vészelnie.

A férfi többször is leírja, hogy milyen szerencsés, amiért "kalandja" nem torkollott tragédiába, és végül az ausztrál Brierley-házaspár örökbe fogadta. Nem ő volt az első, sem pedig az utolsó szülők nélkül maradt indiai gyerek, aki Ausztráliában talált új családra. Brierley-ék csodálatra méltó módon gondoskodnak a kisfiúról, és egy olyan életet biztosítanak neki, amelyre otthon, Indiában soha nem lett volna lehetősége.

Saroo csupa hálával és szeretettel beszél örökbefogadó szüleiről, de életének első öt évét, édesanyjának és testvéreinek emlékét nem tudja kitörölni - hogyan is tehetné? A világ bármely pontján élő örökbe fogadott gyermekben ott élhet a remény, hogy egyszer még láthatja a vér szerinti családját, így kicsit sem meglepő, hogy felnőttként Saroo is megkísérelte, hogy megtalálja szeretteit, akiktől annak idején csak egy szerencsétlen véletlen választotta el. Ha pedig az csoda volt, hogy túlélte az indiai utcákat, majd az egy újabb, hogy végül egy szerető családhoz került, akkor az a folyamat is mindenképpen az, ahogyan annyi év után megtalálja szeretteit - akikről azt gondolta, hogy soha többé nem láthatja őket viszont.

Hatásos történet, hatásvadászat nélkül

Saroo Brierley történetéhez rengeteget tesz hozzá, hogy a férfi egy pillanatra sem szeretné sajnáltatni magát, és nem dramatizálja túl az életét. Igaz, nem is kell: hiszen ilyen múlt nem szorul kiszínezésre.

A könyv megható természetességgel és egyszerűséggel mesél. Érezhető rajta, hogy Saroo Brierley profitól kapott segítséget, de szerencsére szó nincs róla, hogy egy szellemíró erőszakosan elvette és kiforgatta volna a szavait. Olyan az egész hangulata, mintha csak leültünk volna Saroo-val a kanapéra, ahol mintegy mellékesen elkezdi mesélni az életét - egyik mondat jön a másik után, megállíthatatlanul és lebilincselően, mégis könnyedén.

Nem nehéz beleélni magunkat az Oroszlán olvasásába, és olyan érzéseket képes generálni bennünk, melyekről talán nem is tudjuk, hogy képesek vagyunk rá.

Az Oroszlán…

… mindenképpen egy olyan könyv, amit csak ajánlani tudok mindenkinek. Nagyon szépen megírt történet, amelyre nem csoda, hogy Hollywood is felfigyelt: a Dev Patel, Nicole Kidman és Rooney Mara főszereplésével forgatott filmadaptáció hat Oscar-jelölést is magáénak tudhat.   

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.