Hirdetés

Obi-Wan Kenobiból sosem elég? - Star Wars: Obi-van - Egy Jedi sorsa képregény

|

A legendás karakter a Tatuin sivatagában emlékezik vissza életének fontos pontjaira, amely igyekszik összefoglalni az életpályáját a kezdetektől a végéig.

Hirdetés

Kezdetben Sir Alec Guinness megformálásában ismerkedhettünk meg Qui-Gon Jinn tanítványával, Obi-Wan Kenobival, akit idős korában ismertünk meg az Egy új reményben, és nem is maradt sokáig képernyőn, hiszen amikor hajdani tanítványával, Darth Vaderrel összecsap, eléri a végzete.

Az előzénytrilógiában viszont már Ewan McGregor alakításában szerettük meg a karakter fiatalabb kiadását, és minden egyes azóta megjelent könyv, képregény, sorozat vagy film tett róla, hogy Kenobi mester a franchise egyik legnépszerűbb és legkedveltebb Jedijévé váljon, akinek ikonikus "Hello there!" köszönését valószínűleg az is ismeri, aki azt sem tudja, mit jelent angolul az igen. Obi-Wan saját szériát is kapott a Disney+-on, amelyben a remeteségbe visszavonult Jedi került a középpontba, és ebbe az időszakba repít vissza minket a Szukits kiadó képregénye, az Obi-van - Egy Jedi sorsa is. 

Hirdetés

A képregénygyűjtemény a Marvel Obi-Wan című, ötrészes, önálló képregénysorozatát foglalja magába Christopher Cantwell írásában, amelyben a címszereplő a Tatuin sivatagában tölti utolsó napjait és remetekunyhójában számot vet hosszú és kihívásokkal teli életének legfontosabb pillanataival. Végzetének közeledésével felmerengenek előtte olyan meghatározó emlékek, mint amikor még ifjoncként kalandba keveredett a Jedi Templomban, vagy amikor már Qui-Gon padavanjaként részt vesznek egy szó szerint sötét misszión, de kitörölhetetlen momentum az is, amikor egy kilátástalan harcban megvillantja tábornoki képességeit, majd Anakinnal az oldalán megpróbál boldogulni annak következményeivel. 

Obi-Wan pályafutásának minden fejezete más tanulságra hívja fel a figyelmet, eltérő stílusban mesél arról, hogy mi minden teszi azzá a Jedi mestert, ami, és miközben tizenoldalakban végigszáguldunk az életének mondhatni fordulópontjain, megkapjuk annak esszenciáját, hogy ki volt Kenobi. Míg az írásért végig Cantwell felelt, addig a rajzokat és színeket részenként más alkotópárosoknak köszönhetjük, akik közül senkit sem lehet kiemelni bármilyen irányban: mindegyikük remek munkát végzett a panelek kidolgozottságával, a színvilággal, a kompozíciókkal. Szívet melengető, hogy Obi-Want a különböző életszakaszaiban Guinnessre és McGregorra hajazva ábrázolták.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az Obi-van - Egy Jedi sorsa hangulatos és szépen illusztrált kiegészítés lehet a rajongók számára az eddig olvasott és látott alkotásokhoz, viszont - ami nem a magyar kiadó hibája, hanem a készítőké - egyszerűen nem mehetünk el amellett, hogy mennyivel jobb lett volna, ha nem csak szemelvényeket kapunk Kenobi életéből, hanem egy nagyobb hangvételben, komolyabb kiadásban megkapjuk a teljes életútját, nagyjából olyan terjedelemben, mint például A Vérvörös Birodalom (míg ez 114 oldal, a Vérvörös Birodalomé 516, szóval kis túlzással ötször annyi). Amivel egyesíthették volna, hogy hogyan jutott el a megszületésétől kezdve odáig, hogy Darth Vaderrel utoljára összetalálkozott.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.