Hirdetés

Pert nyert a Líra a fóliázott könyveket illetően

|

Pont, pont, vesszőcske.

Hirdetés

A történet 2023 júliusára nyúlik vissza, ekkor történt ugyanis, hogy a Líra könyvesbolt hálózatra a Fővárosi Kormányhivatal egy egészen nagy összegű büntetést rótt ki: 12 millió forintot. Mindez egy alapvetően a fiatalabb olvasókat megcélzó Heartstopper - Fülig beléd zúgtam című képregény miatt, illetve annak szakértők által megvizsgált, helytelen forgalmazása miatt.

A Líra (illetve a kreatív igazgatója, Nyáry Krisztián) ezt követően nem hagyta annyiban a történteket, bíróság elé vitte az ügyet, mégpedig azon az alapon, hogy maga a törvény szövege nem fogalmazott kellőképpen világosan a csomagolást illetően. A pert most megnyerték. 

Hirdetés

Az egész mögött egyébként egyetlen ártalmatlan helyesírási hiba van, pontosabban egyetlen vesszőnek a hiánya. A törvényben foglalt szöveg ugyanis így hangzik:

...a termék a többi terméktől elkülönítve csak zárt csomagolásban forgalmazható.

- ez alapján pedig akár úgy is lehet értelmezni a törvényt, hogy csak akkor kötelező csomagolni az adott könyvet (melyek általában homoszexuális tartalmú kötetek), ha azok el vannak különítve a többi terméktől. Amennyiben azonban nincsenek elkülönítve, úgy a csomagolás nem indokolt. A szöveg értelme teljesen mást nyer akkor, ha ott van az a bizonyos vessző az "elkülönítve" után. De nem volt, a Líra jogászai pedig szemfülesek voltak, a bíróságon pedig perdöntőnek bizonyult a magyar helyesírás iránti elköteleződés. Nyáry Krisztián a Facebook oldalán jelentette be a hírt:

"A Líra az imént megnyerte a Fővárosi Kormányhivatal ellen indított perét: a hatóság jogszerűtlenül büntette meg 12 millió forintra a könyvkereskedőt, a Heartstopper című kötet forgalmazása nem volt jogszabálysértő. A Fővárosi Törvényszék ítélete jogerős. A bíróság hamarosan közleményt ad ki. Én meg örülök."

Azóta megérkezett a Fővárosi Törvényszék sajtóközleménye is, miszerint megsemmisítették az alperes azon határozatát, amely egy könyvkereskedelmi kft.-vel szemben 12 millió forintos fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. 

Nyilván nem lehet megmondani, hogy mindennek lesznek-e radikálisabb következményei, lesz-e bármi hatással arra, hogy miként kell tárolni/forgalmazni a könyvesboltoknak az LMBTQ-tartalommal bíró könyveket. De a Líra részéről ez mindenképp egy kellőképpen nagy győzelem. 

Nektek mi a véleményetek az ügyről?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.