Hirdetés

Stranger Things másképp - Paper Girls képregény

|

Brian K. Vaughan a Sagával vált világhírűvé, de az Amazonnak köszönhetően hamarosan a Paper Girls képregényszériája is lesz legalább olyan népszerű. Ezt olvastuk most el.

Hirdetés

A többszörös Eisner- és Harvey-díjas Brian K. Vaughan még csak 45 éves, de már olyan kultikus művek kötődnek a nevéhez, mint az Y: The Last Man, a Runaways, az Ex Machina és a Saga, de az utóbbi években nagyot ment a Paper Girls névre keresztelt képregényfolyama is. A legelső füzet eredetileg az Image Comics kiadásában, 2015 jelent meg, az utolsó, a #30 pedig 2019-ben került kiadásra az Egyesült Államokban, azóta pedig szépen lassan felfedezi magának a világ az izgalmas történetet. Az Amazon adaptációja megkerülhetetlenül érkezik, de ami számunkra még jobb hír, hogy a Ciceró gondozásában Magyarországon is elrajtolt a Paper Girls - Újságoslányok, jelenleg az első két kötet érhető el a kiadónál, de a gazdag alapanyag minőségét látva bízunk a folytatásban.

Hirdetés

Ahogyan arra a cím is utal, a sztori négy újságkihordó lányra (T.J., Mac, Tiffany és Erin) fókuszál, akik Halloween másnapján igyekeznek végezni a munkájukat, csakhogy megmagyarázhatatlan módon egyre több természetfeletti dologgal találkoznak, majd az 1988-as Clevelandből a távoli jövőben találják magukat és a furcsaságok sora ezzel még nem ér véget. Náluk valami sokkalta nagyobb bontakozik ki a háttérben, amelyben kulcsszerepet játsszanak a lányok is. Több külföldi kritika is a Stranger Thingshez hasonlította a koncepciót, nem véletlenül, ugyanakkor a Paper Girls elsősorban tizenéves lányok szemszögéből mesél, amelynek köszönhetően más a hangvétel.

Vaughan nem az ijesztgetést részesíti előnyben, inkább úgy csavarja a történéseket és mesél Erinéken keresztül, hogy az még a viccesebb pillanatok ellenére is maximálisan komolyan vehető, ráadásul tartalmaz néhány megrázó pillanatot is. Nehéz földhözragadtságról beszélni, amikor hemzseg a történet a misztikumtól, de a karakterekre akkor is ez a legjellemzőbb, amit az ismeretlen iránti félelem és kíváncsiság kombinációja ellensúlyoz, a váratlan szegezi magához a figyelmet.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Vaughan írása tehát egyszerre érett, parádés és fordulatos, munkáját viszont nagyban kiemeli Cliff Chiang sajátos stílusú rajzolása, valamint Matt Wilson hangulatbefolyásoló színezése. A lapok látványvilága, a panelek kompozíciója és a karakterek kidolgozottsága egyszerre vonzzák a tekintetünket és táplálják a mű rejtélyességét, és úgy képesek bármilyen színeket összekotyvasztani, hogy azok ne tűnjenek bazárinak és ne dobjanak ki az élményből. Elismerés illeti továbbá a fordítót, Szép Esztert, aki képes volt megőrizni az eredeti szöveg stílusát úgy, hogy közben mégis magyarossá tette azt, főleg azoknak a mondatoknak az esetében, ahol kifejezetten az volt a lényeg, hogy a hétköznapi beszédhez képest idegenebb legyen a mondandó. Külön extrát jelent, hogy egyes karakterek olyan nyelven beszélnek, ami számunkra ismeretlen, szerencsére a betűket jelző karakterekhez kapunk egy segítséget a füzetek elején, így a türelmesebbek kódot is fejthetnek.

Bár magyarul még csak két kötet jelent meg Brian K. Vaughan díjnyertes képregényéből, már ennyiből is leszűrhető, hogy a Paper Girls egy olyan fantáziadús világot tár elénk, amibe érdemes lesz a későbbiekben egyre mélyebbre merülni, karaktereit pedig könnyedén a szívünkbe zárhatjuk, azonosulhatunk velük, sőt el is gondolkodtatnak. A borító és a lapok egyedi színösszeállításai pedig gondoskodnak róla, hogy az újságoslányok kalandjai kitűnjenek a gyűjteményből a polcon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.