Hirdetés

A bébiszitter: A kárhozottak királynője - Kritika

|

Mindenből többet és nagyobbat, de így sem sikerült megismételni az első rész bravúrját.

Hirdetés

McG nevét a legtöbben olyan filmekhez kötik, mint a 2000-es Charlie angyalai, a Kémes hármas, vagy a Terminátor: Megváltás. Az igazi megváltást mégis a 2017-es A bébiszitter hozta meg neki, ami egy filmes kikacsintásokkal teli, vérgőzös és piszok vicces horrorkomédia volt. A folytatás képében hasonlóan szórakoztató agymenésre számítottunk, de ez csak részben jött össze.

Hirdetés

Két év telt el az ominózus éjszaka óta, Cole (Judah Lewis) pedig még mindig traumatizálva érzi magát egykori bébiszittere sátánista szektájától. A középsuli hasonlóan rémálomszerű számára, nem tud beilleszkedni, de legjobb barátja, Melanie (Emily Alyn Lind) tartja benne a lelket. Hősünk szeretne kikapcsolódni, így elmegy bulizni, ám az este hamar kifordul magából és a dolgok véres fordulatot vesznek.

Az első rész bája abban rejlett, hogy effektíve minden működött benne. A humor, a popkulturális utalások, a vérbő mészárlás és persze Samara Weaving Bee-je. A folytatásban sajnos ő már nincs, vagyis csak elvétve, McG mégis láthatóan nagyon szerette volna pótolni, kár, hogy ez nem sikerült, de erről kicsit később. Az első harmad a felvezetésről szól, Cole-t mindenki őrültnek bélyegzi, egyedül Melanie hisz neki. A fiú gyengéd érzelmeket táplál a lány iránt, aki persze a barátzónába száműzte, noha erre semmi jel nem utal, ugyanis a szőke szépség nyíltan flörtöl vele és még smárolnak is. Érdekesen működik ez a dolog a film szerint, de sebaj. Később aztán bele lehet látni a logikát, de Cole és Melanie kapcsolata így is hemzseg a kérdőjelektől. Ahogy az lenni szokott a történelem ismétli önmagát, érkezik az új szekta, ráadásul a régi banda is visszatér halottaiból, hogy a főhős vérét vegye. A friss arcok rendben vannak, kellően kattantak, de a protagonista sem marad társ nélkül. Az egyszerre vagány és cuki Phoebe (Jenna Ortega) remekül illik a képbe és fokozatosan ismerjük meg a jellemét, motivációját. Apropó, motiváció. Értem, hogy a rendező igyekezett egy mélyebb réteget adni művének és rávilágítani arra, hogy a mai tinédzser generáció néhány feliratkozóért, vagy tablettáért az anyját is eladná, de ezek a félmondatok, morzsák inkább hasraütés-szerűnek hatnak, mintsem tudatos koncepciónak. McG pedig itt véti a legnagyobb hibát. Míg az előd tökéletesen tudta, hogy hol a helye, illetve mi akar lenni, addig A kárhozottak királynője sokszor a sötétben tapogatózva keresi önmagát.

Külön-külön működik a trash-horror köntös és a traumákat boncolgató drámai szál, de egyben nincs meg a kontraszt a két zsáner közt. Komplexitás helyett inkább hat csapongónak, amikor az egyik jelenetben Street Fighter szintű bunyót látunk, hogy aztán percekkel később már egy családi tragédián sírjunk. A végső csavar ennek szellemében meglepő, érdekes, de butácska és kissé izzadtságszagú.

Ettől függetlenül A kárhozottak királynője nem pocsék, csak hiába követi a mindenből nagyobbat és többet formulát, az első felvonástól jócskán elmarad. A poénok nagyjából fele működik, újfent kapunk rengeteg filmes kikacsintást, illetve a gore is tisztességes, akadnak bőven szaftos jelenetek. A műfajok közti összhang mégis hiányzik és kifejezetten zavaró, hogy emiatt sokkal rapszodikusabb a cselekmény. A bébiszitter második részét sokan imádni és talán még többen utálni fogják, ami érthető a végeredményt látva. Nálam valahol a kettő közt helyezkedik el, mindenesetre biztos, hogy egy esetleges harmadik bulira már nem biztos, hogy befizetnék.

A bébiszitter: A kárhozottak királynője

Kinek Ajánljuk
  • A trashfilmek kedvelőinek
  • Akik élnek-halnak a popkulturális és filmes utalásokért
  • Akit nem zavar, ha egy trash-horror kicsit komolyabban veteti magát a kelleténél
Kinek Nem
  • Aki Samara Weaving miatt nézné meg a filmet
  • Aki szerint egy trash-horror maradjon a műfaján belül
  • Akinek már az első rész is sok volt
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.