Hirdetés

A csodák útján - Kritika

|

Három színésznő remek alakítására épít Thaddeus O'Sullivan filmje, ami pontosan annyit nyújt, amennyit ígér.

Hirdetés

Fel lehet-e éleszteni hosszú évtizedek után bizonyos kapcsolatokat? Létezik-e megbocsátás? Hogyan viszonyulunk egymáshoz egy-egy hiba után? Nem véletlen merülnek fel ezek a kérdések rengeteg filmben, szinte függetlenül attól, milyen műfajba tartozik az adott alkotás.

Mind követünk el hibákat, mind mondunk olyan mondatokat, amiket hosszabb-rövidebb idő után megbánunk; és természetesen velünk szemben is követnek el ilyesmit mások. De vajon képesek vagyunk-e felülemelkedni ezeken a problémákon, ha igazán nagy a tét? 

Hirdetés

Az ír Thaddeus O'Sullivan filmje ezekkel az örök kérdésekkel játszik el. Lily (Maggie Smith) és Eileen (Kathy Bates) régi barátnők, akik egy közös jó ismerősük halála után végleg eldöntik, elutaznak Lourdes-ba, a csodák városába. Mindkettejük számára fontos lehet ez az út, hiszen úgy érzik, nincs már sok idejük hátra (előbbinek a lába fáj, utóbbi csomót talál a mellében). Végül szerencsés véletlenek nyomán jegyet is szereznek a Lourdes-ba tartó buszra, ám megzavarja az idillt, hogy a korábban említett közös barátnő lánya (Laura Linney) feltűnik. Az pedig rögtön egyértelmű, hogy a múlt sok titkot rejt. 

A csodák útján klasszikus visszatérés-film, amelyben egy karakter látogat meg újra szülővárosát, azért, hogy rendbehozza korábbi kapcsolatait. Ezekben az alkotásokban - a karakterek árnyalása mellett  - nagyon fontos az információadagolás. Az alkotók nem lehetnek túl direktek, mert a történet akkor működik igazán, ha folyamatosan derülnek ki újabb és újabb részletek. Ilyen szempontból A csodák útján remek film: kezdetben nem értjük, miért ilyen elutasítóak a Laura Linney által játszott Chrissie-vel, hiszen a nő minden helyzetben kedvesnek mutatkozik. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Végül azonban fény derülnek a titkokra, és szerencsére a film e tekintetben is méltányos minden szereplővel. Mindenki tett olyat a múltban, ami fájhatott másoknak, ám most itt a lehetőség, hogy felülkerekedjenek ezeken a sérelmeken. Merthogy mégiscsak a csodák városában járunk, ahogy a szereplők hivatkoznak rá. O'Sullivan rendezése igazi régi vágású film, amiben egyértelmű, hogy mi a jó és mi a rossz, illetve persze aminek világában létezik a megbocsátás. Van, aki a gyerekével, de olyan is, aki a párjával vagy a korábbi legjobb barátjával szemben vétett, ám még mindenki bízhat a csodákban. 

A csodák útján a modernitásban talajt vesztett ember számára kíván megnyugvást nyújtani, de közben felhívja a figyelmet ennek a vállalkozásnak a lehetetlenségre is. Talán épp az a probléma, hogy a csodára várunk, és nem vesszük észre, hogy a mindennapi apró gesztusok érnek igazán sokat. 

A csodák útján című filmről mindenekelőtt azok a - főleg brit - sorozatok juthatnak eszünkbe, amelyekben szép tájakon zajlanak az események, a dialógusokat a fülnek kedves brit akcentussal hallhatjuk, és azért a szentimentalizmus sem áll messze a látottaktől. Sőt, ha valami miatt igazán lehet bírálni ezt a filmet, az feltétlenül az érzelmek halmozása és az üzenet nagyon egyértelmű sulykolása. Ezt egy ideig elnézzük a mozi egyéb erényei mellett, ám a végkifejlet közeledtével egyre hiteltelenebbé válik ez a fajta egymásra borulás. 

Ám a néző végső soron minden hiba felett szemet tud hunyni, ha ránéz a három főszereplőre. Amikor Kathy Bates és Maggie Smith arról beszél, hogy nincs már sok lehetőségük, lehetetlen ezt nem a saját életükre és pályájukra vonatkoztatni. Ők tehát elsősorban mint jelenség emlékezetesek a filmben, nem úgy, mint Laura Linney, aki egészen remek alakítást nyújt. Közhely lesz, amit most írok, de rögtön az első jelenetben úgy ül és úgy néz ki az ablakon, ahogy csak a legnagyobb színészek tudnak, de később sem ritka, hogy Bates és Smith teljesítményét is zárójelbe teszi. Elsősorban ő az oka annak, hogy ez a mozi érdemes lehet a figyelmünkre. 

A csodák útján nem lesz évek múlva is emlegetett film, ugyanakkor kevés ennyire őszinte alkotás van jelenleg a mozikban: ha valaki elolvassa a szinopszist, pont azt kapja, amit vár. És néha ez elég.

A csodák útján

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy kedves történetre várnak
  • Akik szeretnek nagy színészeket nézni
Kinek Nem
  • Akiket zavar a szenitmentalizmus
  • Akik a realizmust keresik a filmben
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.