Hirdetés

A galaxis őrzői vol. 2. - Kritika

|

A Király Válogatáskazi még mindig király, szinte mindegy is mit csinálunk közben, ha ez szól alatta.

Hirdetés

Hogy rendes legyek, rögtön az elején elárulom: nyugodtan nézzétek meg a filmet, a második rész hasonlóan szórakoztató, érzelmes és észveszejtően elmebeteg, mint elődje. Hogy felér-e hozzá, az már erősen vitatható, de az élvezeti értékéből nem von le. A meglepetés ereje - amivel mindenkit azonnal beszippantott a Marvel csodagyereke - itt már nem játszhatott, de amikor ennyire király karaktereid vannak, mint James Gunn rendezőnek, a kooperációjuk megunhatatlan(?).

Hirdetés

Peter Quillék (Chris Pratt) szépen melózgatnak a galaxisban, de hát egy bizonyos enyves kezű csapattagnak hála a nyakukba szakad a szuverén nép drónhadserege, ami nem könnyíti meg a hétköznapjaikat. Ahogyan bekavar a jól kialakult csapatdinamikába az is, hogy Űrlord apja is felbukkan, hogy fiát beavassa az örökségébe. Nincs könnyű dolga Peternek, ahogyan tisztázni próbálja magában a benne lévő igen zavaros apaképet, amely a soha nem ismert biológiai, a vágyott és a nyakába szakadt Yondu nem éppen gyengéd nevelésének a következménye. Ezzel meg is kapjuk az űropera drámai gerincét, egyben a cselekmény kissé vékonyka csontvázát is.

Mert ott van ugyan Gamora (Zoe Saldana) és Nebula (Karen Gillian) szintén traumákkal terhelt kapcsolata, ami leginkább abban merül ki, hogy a két csaj szemeket forgat, és amikor úgy adódik meg is gyepálják egymást. A végkimenetelt illetően pedig ne legyenek illúzióink, ez egy Disney-film és különben is, kell még nő a csapatba a polkorrektség végett. Úthengernek végülis jobban néznek ki, mint Drax (Dave Bautista).

Kissé merész húzás egy olyan film részéről, amelyiket sokkal inkább a karakterek közötti interakciók visznek el a hátán, hogy szétrobbantja a csapatot kétfelé. Valahol persze érthető is, hiszen amíg ide-oda váltogatunk, addig is telik a műsoridő, és legyünk őszinték, akármilyen király is Ego bolygója, amikor apa elkezd labdázni fiával, és Chris Pratt az arcára vetíti a kissé parodisztikusnak ható kisgyermeki örömöt, elkezdünk kissé feszengeni, hogy ez most poén vagy komolyan gondolták, és különben is történhetne már valami a melodramatikus zenei aláfestés mellett. Különösen, hogy a nyitány brutális csaták tömkelegéből áll; a legelsőben Baby Groot olyan magasan lopja a showt, hogy minden más defókuszált marad rajta kívül, és így is ez marad a legemlékezetesebb összecsapás mind közül rendhagyó volta miatt.

Ami a filmnek azért ad némi súlyt is, az Mordály (Bradley Cooper) és Yondu (Michael Rooker) szála, ahol még van is valami érdemi karakterfejlődés. Ezzel szemben bármennyire is a menőség netovábbja Chris Pratt Indiana Jonesa, akarom mondani Űrlordja, a drámai vonalon nagyon nehezen komolyan vehető és az ilyenek miatt marad nekem örökké Andy Dwyer a Városfejlesztési osztályról. Ne értsetek félre, ettől még ő a valaha volt legmenőbb Űrlord, de sokkal szerencsésebb, ha megmarad a mosómedvék sértegetésénél és a seggek szétrúgásánál.

A galaxis őrzői vol. 2.

Kinek Ajánljuk
  • Akiknek tetszett az előző rész.
  • A '80-as évek iránt nosztalgikusaknak.
  • Megoldatlan apa-gyermek konfliktusok áldozatainak.
  • Akiknek a Star Wars túl zűrös már és csak egy kis mókára és zsiványságra vágynak.
  • Akiknek bejönnek a fura színű nők és a mocskos szájú mosómedvék.
  • Bárkinek, akinek akár csak egyszer is megfordult a fejében Baby Grootot látva a "cuki" kifejezés - még annál is, de annál is cukibb!
Kinek Nem
  • Ha nem kapott el az előző rész hangulata, akkor ez sem a te filmed, de gondolom akkor eleve ide sem kattintottál.
  • Akik komolyan azt várták, hogy újat fog hozni egy töltelékrész.
  • Akik valamilyen furcsa oknál fogva ráuntak már az önreflektív humorra.
  • Akiknek az idegrendszerét már egy menet a dodgemen is kiüti a majálison.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.