Hirdetés

A kívánságsárkány - Kritika

|

Egy szegénylegény. Egy varázserejű lény. Három kívánság. Várjunk csak... ez a sztori kicsit ismerős.

Hirdetés

Tavaly debütált egy hasonló kínai-amerikai animációs film a Netflix felületén, és bár a 2020-as Lunaria - Kaland a Holdon nem volt egy hibátlan alkotás, a nyugati és a kínai kultúra keveredése egy olyan érdekes elegyet alkotott, ami úgy tudott új ízt adni körítésével, hogy közben kulturálisan túlságosan távolinak sem érződött, így azok sem rontották el a gyomrukat, akik nem voltak a külföldi fűszerekhez szokva. A kívánságsárkány egy hasonszőrű koprodukció, az egyik produceri székben még maga Jackie Chan is beült. Az ilyen alkotások sokkal szimpatikusabbak is, mint mikor egy amerikaiaknak szánt filmet úgy gyártanak le, hogy Kínába se legyen gond betolni. A kívánságsárkányt a további pozitívumai mellett ezért is érdekes megtekinteni.

Hirdetés

Főszereplőnk, Tin egyetemi tanuló, mellette részmunkaidőben dolgozó diák Sanghajban, a film erősen hangsúlyozza, hogy szegény környékről származik, a munkásosztály tagja, aki egyetemi végzettség nélkül aligha tud kitörni abból az életből, amelybe beleszületett. Tin régóta nem látta gyermekkori barátját, Li Na-t, ezért félretett pénzéből öltönyt tervez vásárolni, hogy benézzen az azóta a felső 1%-hoz csatlakozott Li Na születésnapi partijába. De előtte egy titokzatos öregember egy teáskannát ajándékoz neki, amiből egy Long nevű sárkány bújik elő, hogy teljesítse három kívánságát.

A történet első hallásra könnyedén keltheti az "Aladdin kínai verziója" érzését, aminek nehezen is tudnék ellentmondani, hiszen mind a cselekményt, mind a film témáját tekintve rengeteg áthallás van a két film között. Eredetiséggel valóban nem lehet megvádolni A kívánságsárkányt, ellenben másik (számomra a mai animációs filmekből rendkívül hiányzó) erősségét is sikerült átvenni, a kreatív vizuális humort. Az Aladdinban a Dzsini figurájával hoztak be képileg rengeteg popkulturális kikacsintást, A kívánságsárkány nem próbál ilyen negyedik falat ledöntő lenni, szimplán a sárkány varázslatai, mozgása, maga az antagonista harctechnikája, az akciók minden szelete meg van töltve olyan képileg kreatív jelenetekkel, amiknek hála széles vigyorral és marha nagy kacagással díjaztam a film játékidejének nagy részét.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Maga a történet és a tanulság is kiszámítható, mondhatni egy hatalmas közhely arról, hogy a pénz nem boldogít, és a család-barátok mennyivel fontosabbak, ami így leírva tényleg nagyon bárgyúan hangzik, a film közben mégis azt éreztem, hogy működik. Hiszen a nagy bölcsességek nem véletlenül lettek elcsépeltek, és hiába gondoljuk azt, hogy ezeket mindenki tudja, talán néha pont az ilyen közhelyekre kell minket emlékeztetni. És ha ez béna didaktikusság helyett működő drámával és azonosulható karakterek átélhető szituációival párosul, akkor talán nem is baj, ha a törtetést díjazó, a kapitalizmus értékrendje által dominált világunkban egy rajzfilm arra emlékeztet minket, hogy a gazdagodás nem megoldás minden problémára.

Nem világmegváltó, nem is túlzottan eredeti, viszont egy igazán aranyos, vicces, megható rajzfilm lett A kívánságsárkány, aminek nincs oka szégyenkezésre a rajzfilmes felhozatal átlagát tekintve. Nem vállal sokat, nem akarja az innováció látszatát kelteni, csak szimplán szeretne megnevettetni és szórakoztatni korosztálytól független vizuális kreativitással, illetve egy olyan tanulságot felszolgálni, amit igen jól ismerünk, de lehet nem árt, ha néha újra felhívják rá a figyelmünket.

A kívánságsárkány

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy kedves, szórakoztató, egyszerű rajzfilmre vágynak.
  • Akik szeretik a kínai-amerikai koprodukciókat, amelyben mindkét kultúra kellőképp érvényesül.
  • Akik értékelik a kreatív vizuális humort.
  • Akik nem bánják, ha sokszor látott tanulságot kapnak egy mese végén.
Kinek Nem
  • Akiknek a hátukon is feláll a szőr, ha klisés egy film.
  • Akik szerint közhelyekre tilos lenne cselekményt építeni.
  • Akik a kívánság teljesítős sztoriktól herótot kapnak.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.