Hirdetés

A majmok bolygója: A birodalom - Kritika

|

Egy új remény.

Hirdetés

Tim Burton félresikerült remake-je után őrjítő szüksége volt az évtizedek során erősen megkopott fényű A majmok bolygója-franchise-nak arra a prequel-reboot trilógiára, amelyet 2011-ben Rupert Wyatt kezdett el, majd az eredeti Cloverfieldet és a Robert Pattinson-féle Batmant rendező Matt Reeves fejezett be 2017-ben. A motion capture-színjátszás koronázatlan királyának, Andy Serkis főszereplésével készült előzményfilmek ugyebár a régi, hetvenes évekbeli széria fokozatosan romló színvonalú utolsó részeinek történéseit, jelesül Cézár és az intelligens majmok felemelkedését mesélték újra, odáig azonban már nem jutottak el, hogy bemutassák a kiharcolt majomuralom hosszútávú eredményeit.

Elsősorban ezt hivatott pótolni most a legutóbbi vérfrissítést alapul vevő A majmok bolygója: A birodalom, amely Cézár halála után csekély 300 évvel játszódik, a félig-meddig lecserélődött alkotógárda viszont már a marketingkampány elején egyértelművé tette, hogy az új fejezet egyúttal egy új kezdetet is jelent.

Hirdetés

Több nemzedék nőtt fel azóta, hogy Cézár (Andy Serkis) az oázishoz vezette egy kísérleti Alzheimer-gyógyszernek köszönhetően öntudatra ébredt majomtársait. Az elmúlt évszázadok alatt számos majomtársadalom alakult ki és virágzott fel, miközben az emberiség megmaradt tagjai szinte vadállatokká korcsosultak. A majomklánok egy része soha nem hallott Cézárról, míg mások - mint például a "maszkosokat" vezető, zsarnoki Proximus Cézár (Kevin Durand) - kisajátították a legendáját, és a tanításai kiforgatásával próbálják elérni ambiciózus céljaikat. Ennek megfelelően az új majomvezér más törzseket taszít rabszolgasorba, hogy felleljen egy titkos emberi technológiát, aminek a segítségével szerinte felgyorsíthatja faja evolúcióját. A klánjától elszakított csimpánz, a bosszútól fűtött Noa (Owen Teague) azonban összeáll egy Mae névre hallgató emberlánnyal (Freya Allan), hogy közös erővel megmentsék a majmokat és az emberiséget a Proximus által elképzelt jövőtől.

Amint azt a bevezetőben említettem, a 20th Century Studios egy vadiúj trilógia nyitányának szánja A birodalom alcímet viselő epizódot, és ez a film felépítésében is megmutatkozik. Noa bosszú-, illetve felnövéstörténete egy hasonló fejlődésívet sejtet, mint amilyet Cézár karaktere járt be annak idején, kis túlzással tehát borítékolható, hogy az intelligens, de még tapasztalatlan csimpánz lesz az új éra fő alakja. A látottak alapján ez pedig egy felettébb örvendetes fejlemény, mert bár tény, hogy Andy Serkis karizmája pótolhatatlan, de szerencsére a motion capture-ben egyébként jóval kevésbé otthonosan mozgó Owen Teague rögtön egy bitang erős alakítással bizonyította, hogy méltó erre az örökségre. A netflixes Vaják sorozat Cirijét megformáló Freya Allant jó eséllyel szintén viszontlátjuk majd a folytatásokban, hiszen Mae karakteréhez kapcsolódik a film legégetőbb nyitva maradt kérdése.

A majmok bolygója: A birodalom egy masszív, 145 perces felvezetés lett, ami elsődlegesen a világépítéssel, a jelenlegi időszámítás minél aprólékosabb bemutatásával foglalkozik. A cselekmény mondhatni lassan indul be, furcsa mód mégis addig iszonyú immerzív a film hangulata, amíg a majmokat rabigába hajtó bonobó, Proximus Cézár színre nem lép. Nem mintha a nagyszerű Kevin Durand nem tenne meg minden tőle telhetőt, a Római Birodalom iránt érdeklődő antagonista esetében inkább az előzetesek voltak félrevezetők: ő ugyanis nem egy intellektuálisan veszélyes, mindenki előtt legalább egy lépéssel járó gonosz, szimplán csak egy hataloméhes diktátor, aki jól szónokol és ügyesen manipulál.

A Matt Reeves-t váltó Wes Ball (Az útvesztő-trilógia) eddig úgy tűnik, érti és érzi ezt a franchise-t. A birodalomban bőven akad akció és látványos harc, a Forradalom és a Háború alcímű részekhez hasonlóan azonban most sem csak egy gigantikus "háborúpornóban" merül ki az egész film. Továbbra is meghatározó eleme a sztorinak a pacifizmus, a tömegpusztító eszközökkel és történésekkel szembeni ellenérzés, amit ezúttal Noa személye képvisel a leghangosabban. Burton 2001-es újrázásával ellentétben itt nem sérül a széria metafizikai tartópillére sem: Josh Friedman forgatókönyvíró meggyőzően menti át a majom-ember szembenállás mozgatórugóit, filozófiai vetületeit, ahol mindkét félnek megvan a maga igazsága, és vélhetően az lesz majd az új trilógia egyik tétje, hogy ezeket az igazságokat végül közös nevezőre hozzák.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Külön erénye a filmnek, hogy akkor is tökéletesen élvezhető, ha az ember csak a franchise alapfelállásával van tisztában. Ha tehát valaki most utazna először a majmok bolygójára, nem kell félnie, mert A birodalom elegendő bevezetőt nyújt ebbe az univerzumba. Másfelől a bőséges fan service-szel sem kizárólag azoknak kedveznek az alkotók, akik inkább a 2010-es évekbeli előzménytrilógiát ismerik behatóan, hiszen Ball Franklin J. Schaffner 1968-as klasszikusa előtt is kalapot emel - e tekintetben pedig kifejezetten érdemes John Paesano zenei témára is jobban figyelni, fülelni. 

Végezetül mindenképpen meg kell említeni A majmok bolygója: A birodalom szívmelengető, nagy büszkeségre okot adó magyar vonatkozását: a filmet ugyanis az a Pados Gyula fényképezte, aki karrierjét Antal Nimród és Koltai Lajos visszatérő operatőreként kezdte, mostanában meg már olyan hollywoodi szuperprodukciók képi világáért felel, mint például a a Dwayne Johnson-féle Jumanji-filmek vagy a Shazam! Az istenek haragja. Reméljük, a folytatásokban is Pados fog majd a kamera mögött állni, mert A birodalomban egészen lenyűgöző munkát végzett.

A legújabb A majmok bolygója-film nem helyezi új alapokra a nagy múltú franchise-t, itt-ott hullámzik és hosszabb a kelleténél, de jól veszi az akadályokat, nem hat felesleges bőrlehúzásként, ráadásul abszolút hozza a prequel-reboot trilógia hangulatát. Tartottam attól is, hogy nagyon rányomja majd a filmre a bélyegét Andy Serkis hiánya, ám Owen Teague bemutatkozása többszörösen rám cáfolt. Bízzunk hát abban, hogy kellően jól fog teljesíteni a mozikban az idei nyár egyik legnagyobb durranása ahhoz, hogy zöld utat kapjanak a tervezett folytatások. Mert ameddig tartani tudják az alkotók ezt a színvonalat, addig mi is szívesen térünk vissza a majmok bolygójára!

Hallgass meg egy másik véleményt is: 

A majmok bolygója: A birodalom

Kinek Ajánljuk
  • Akik szerették az Andy Serkis-féle trilógiát
  • …de azoknak is, akik az eredeti filmre esküsznek
  • Akik most kezdenének ismerkedni a franchise-zal
Kinek Nem
  • Akit a Cézáros előzményfilmek sem szippantottak be
  • Akit hidegen hagynak a disztópiák
  • Akinek már elege van idénre a filmes majmokból/majmos filmekből
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.