Hirdetés

A nomádok földje - Kritika

|

Még találkozunk az úton...

Hirdetés

Chloé Zhao műve az idei díjszezon toronymagas favoritja, mégsem túlzottan mozgatott meg előzetesen A nomádok földje. A töménytelen mennyiségű elismerés mégis talán jelzésértékű lehet, valamit csak tudhat a film... és valóban.

Fern (Frances McDormand) egy iparvárosban élt férjével, mígnem az itt található gipszgyár bezárt. A hely kvázi eltűnt a föld színéről, még az irányítószáma is megszűnt. Nem sokkal később Fern férje meghal, így a nő eltervezi, hogy eladja minden ingóságát, vesz egy kisbuszt és afféle modern nomádnak áll.

Hirdetés

Idén már volt szerencsém egy olyan alkotáshoz, mely első blikkre nem sokkal kecsegtetett, végül mégis rengeteget adott. Ez a film a Minari volt, melyben egy dolgos ázsiai család életébe nyerhettünk betekintést. A mindennapok csodájára, az apró örömök megbecsülésére fókuszáló szívmelengető élmény sokáig velem maradt, A nomádok földje pedig számos aspektusában hasonlít Lee Isaac Chung darabjára.

Jelen esetben is olyan koncepcióra épül a cselekmény, amit egy laikus, legtöbb esetben élből elutasít. Sőt, saját példámat elővéve valóban nem tűnik érdekfeszítőnek azt nézni, ahogy a főhős dolgozik, beszélget, eszik vagy épp egy vödörbe ürít. Nem állítom, hogy a gyakorlatban más a helyzet, de Zhao az első percektől kezdve tökéletes arányérzékkel épít hangulatot és álomszerű képekkel repít el a nomádok birodalmába. Fern szezonális munkákból tartja fenn magát, sosem marad huzamosabb ideig egy kommunával, rendszeresen úton van. Mintha nem találná a helyét, ugyanakkor mégis így érzi jól magát. Nincs szüksége házra, luxuscikkekre, csak a legalapvetőbb, létszükséglethez elengedhetetlen eszközökre. Útja során számos emberrel összehozza a sors, és mindenkinek megvan a maga története.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A rendezőnő készíthetett volna egy társadalomkritikus szatírát a kapitalista rendszer hátrányairól, vagy a kisember kiszolgáltatottságáról, de néhány mondatot leszámítva semmi ilyesmiről nem szól a fáma. Itt nem keseregnek a rosszul fizető munka és a kevés szabadság miatt. Teszik, amit kell és emellett is az élet élvezetére törekednek. Jóleső érzés látni, ahogy a kis társaság a tűz körül énekel, segítenek egymásnak, meghallgatják a másikat, mert néha ennyivel többet lehet adni a világ minden kincsénél. Zhao munkája csordultig van érzelmekkel, a dialógusok mesteri kontrasztban állnak a festői képekkel, mindezt pedig a lágy, időnként szívszaggató zongoradallamok koronázzák meg. Rengeteg emlékezetes jelenettel bír a film, melyet a főszereplő, metaforának is betudható útja, ingázása foglal keretbe.

Frances McDormand kétségtelenül uralja a képernyőt, mellette David Strathairn számít nagyobb névnek, ugyanakkor a filmben látható nomádok valóban ezt az életstílust követik, és ők teszik igazán autentikussá a végeredményt.

A nomádok földje lírai, minimalista alkotás, mely a visszafogott lehetőségeit varázsolja mély és magával ragadó élménnyé. Egyszerre szól a magányról, továbblépésről, a természet szépségéről, személyes kapcsolatokról. Az élet körforgása elevenedik meg Fern utazása során, ami talán segíthet rávilágítani arra, hogy miként maradjunk emberek ebben a világban.

A nomádok földje

Kinek Ajánljuk
  • Természetbarátoknak
  • Aki kedveli a lírai filmeket
  • Akit nem zavar, ha direkt ingerek helyett egy belső utazáson vesz részt
  • Aki egy emberi, szép filmet szeretne látni
  • Aki szereti, ha próbára teszik az empatikusságát
Kinek Nem
  • Aki egy kommersz, szórakoztató élményre vágyik
  • Aki nem szeretne egy filmen gondolkodni
  • Akit nem érdekelnek a lassabb, emberi drámák
  • Akit hidegen hagy egy ilyen téma
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.