Hirdetés

A világ legrosszabb embere - Kritika

|

Nőj fel! Vagy valami olyasmi.

Hirdetés

Joachim Trier az egyik legsokoldalúbb skandináv filmes. Készített ő már az aranyifjúságba belebukó főhőst középpontba állító depresszív drámát (Oslo, augusztus), a saját szexualitását felfedező, majd korlátait levetkőző lányról mesélő természetfeletti thrillert (Thelma), legújabb alkotása pedig egy romantikus komédia. Három teljesen más műfaj, mégis megvan a közös pont. Mindhárom darab a fiatal felnőttek viszontagságaira világít rá és egyfajta egzisztenciális útkeresésként funkcionál. No, de mitől más zsánerfilm A világ legrosszabb embere?

Hirdetés

Julie (Renate Reinsve) 29 éves, egyelőre még nem tudja, mit akar az élettől. Először sebész szeretne lenni, majd pszichológus, végül a fotózás tűnik befutónak, de semmi sem biztos. A karrier mellett a párkapcsolatban is megvannak a hullámvölgyek, hősünk ugyanis a nála több mint 10 évvel idősebb Aksellel (Anders Danielsen Lie) jár. A férfi lassan gyereket akarna, az érdeklődési körük is más, mégis működnek párként. Mi lehet ilyenkor tenni?

A kérdés természetesen költői, ám Trier előszeretettel állítja érzelmi dilemmák elé a nézőt, de erről kicsit később. A világ legrosszabb embere egy prológusból, 12 fejezetből és egy epilógusból áll. A műfaji besorolása szerint romantikus vígjáték, de ezzel nagyon behatárolnánk a filmet, illetve félrevezetnénk potenciális nézőket. Itt ne számítsunk sablonos limonádéra, s noha megvannak a műfajra jellemző bizonyos stílusjegyek, Trier kiszélesíti a határokat és olyan mélyre ás az emberi lélek bugyraiba, hogy a Mariana-árok hozzá képest pocsolya.

Persze lehet mosolyogni, nevetni, de A világ legrosszabb embere egy elképesztően sokrétű darab, igazi érzelmi hullámvasút. Ez a karaktereiben mutatkozik meg leginkább. Mindhárom főszereplő kidolgozott jellemmel bír, végtelenül emberiek, akikkel el tudjuk képzelni, hogy megiszunk közösen egy sört, vagy leállunk vitázni valami közéleti dologról. Nagyon hamar a szívünkhöz nőnek, de pont az empátia miatt, amellett, hogy szeretjük őket, sokszor nagyon szívesen beolvasnánk nekik. Julie például sokat gondolkodik azon, miként lehetne más az élete, előszeretettel fut el a problémák elől. Mintha semmi sem lenne elég jó neki, emiatt pedig rosszul érzi magát, főleg, ha fájdalmat okoz vele másoknak.

Trier tabuk nélküli őszinteséggel mesél kapcsolatokról, kitérve a szexualitásra, a szürke hétköznapokra, de a szakítást is olyan hitelesen ábrázolja, hogy a torkunk, szívünk összeszorul tőle. Lehet, hogy számos dologgal vagy tettel nem értünk egyet, de érzelmileg be tud rántani az élmény, így a történet részesének érezzük magunkat. Nem is beszélve arról, hogy Trier mennyi emlékezetes jelenetet volt képes levezényelni. A szakítás előtti időmegállítás, a drogos trip vizuális és lélektani hatása, de kiemelhetném a komplett 11. fejezetet, ami olyan szinten vasalta ki a lelkem, hogy azt nem mostanában fogom elfelejteni.

A világ legrosszabb embere tömény lehet egyszerre, a látottaknak egyértelműen érniük kell. Az első harmadban nehezen hangolódtam rá, míg a végére erősen műfajt vált. Ugyanakkor a mai 30-as, vagy akár 40-es korosztály számára különösen aktuális témák kerülnek elő benne, akár az öregedésről, döntéseink súlyáról, netán a családról, melyekkel megkerülhetetlenül szembe kell nézni. A rendező pedig nem rág a szánkba semmit, nem tör pálcát senki felett, szimplán elmeséli, hogy ilyen az élet. Nem mindenki akar a harmadik x után egyből gyereket, nem biztos, hogy rögtön tudod, mivel szeretnél foglalkozni és nem feltétlenül baj, ha nem a bevett társadalmi normák szerint élsz, de meg fogod találni az utad, még ha az kicsit rögösebb is, mint másoké. Ettől még nem te leszel a világ legrosszabb embere.

A világ legrosszabb embere

Kinek Ajánljuk
  • Aki egy őszinte és emberi filmre vágyik
  • Aki szereti ha egy film kiszélesíti a műfaji határokat
  • Aki kedveli a provokatív, elgondolkodtató filmeket
  • Aki szereti, ha egy filmben sok az emlékezetes jelenet
Kinek Nem
  • Akit zavar, ha a főszereplői néha idegesítően tökéletlenek
  • Aki egy szimpla romantikus vígjátékra számít
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.