Hirdetés

Ahol a folyami rákok énekelnek - Kritika

|

Gyilkosságba oltott szappanopera.

Hirdetés

A hosszú című Ahol a folyami rákok énekelnek előzetesen nem tűnt túl érdekes darabnak. Vagyis inkább úgy fogalmaznék, hogy nem én vagyok a célközönség, ami persze nem jelenti automatikusan, hogy rossz a film, de elsőre nem látszott többnek egy maximum korrekt krimi-drámánál. A végeredmény még ezt a státuszt sem éri el, plusz a műfaji besorolás is csalóka, de evezzünk kicsit ingoványosabb vizekre és nézzük meg, miért süllyedt el Olivia Newman alkotása.

Hirdetés

A '60-as évek végén járunk Észak-Karolinában, ahol az egyik kisváros melletti lápban él egy lány, Kya (Daisy Edgar-Jones). Amikor a helyi dúsgazdag fiút holtan találják a mocsárban az első számú gyanúsított nem más mint hősünk, akinek így a törvényszék elé kell állnia.

Az alapanyagot Delia Owens regénye szolgáltatta, mely néhány évvel ezelőtt óriásit futott. Bestseller lett, világszerte 15 millió példányt adtak el belőle, így várható volt, hogy hamarosan elkészül a filmadaptáció. Valami különlegességgel csak bír ez a mű, ha ekkora siker övezte, így reménykedtem, hogy a természetközeli felütés és a krimi vonal kiadnak egy olyasfajta elegyet, mely működhet a vásznon.

Ne kerülgessük a forró kását, ez abszolút nem jött össze. Nem olvastam a regényt, így nincs rálátásom, hogy milyen adaptációval állunk szemben, a filmet mint különálló alkotást tudom értékelni, de ez alapján elképzelni nem tudom, miben rejlik a könyv varázsa. A cselekmény két szálon zajlik, a jelenből indulunk, ahol Kyát megvádolják, majd az ügyvédjével való beszélgetés során fedik fel, hogy milyen élete volt a lánynak. Nincs olyan szegmens, amit ne láttunk volna már, a problémás családtól kezdve a szerelmi szálon át a karakterekig. Az egyedüli autentikusságot a láp, illetve a mocsári helyszín szolgáltatja, mely ad egy kellemes hangulatot az összképnek. Az itt zajló életet, az ökoszisztémát igyekeznek párhuzamba állítani az emberi viselkedéssel és jellemmel, melyben rengeteg potenciál lehetett volna, de néhány bedobott félmondaton kívül semmit nem hoztak ki belőle.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ugyanez igaz a központinak szánt krimi szálra. Teljesen elsikkad a túlnyújtott, szappanopera szintű mellékvágányok közt és nem mellesleg az első öt percben meg lehet mondani, hogy mi történt. Minden mozzanat kiszámítható és Kya hiába lehetne érdekes, az őt körülvevő figurák és szituációk félelmetesen semmilyenek. Mintha minden figyelem rá összpontosult volna, a többiek megmaradtak papírmaséknak, akik szimplán kedvesek vagy ellenszenvesek, csak épp semmi érzelem vagy motiváció nincs a tetteik mögött. Becsületére legyen mondva, hogy mint film, nem nevezném borzalmasnak. Érezni az igyekezetet, a belefektetett energiát, a szép tájképekkel és a színészekkel sincs gond, de mindez semmit sem ér, ha a látnivaló súlytalan. Erre jön rá a zárás, mely akár lehetne fordulatos, netán fontos, ám csak káros. Teljesen fals képet fest, illetve megoldást kínál egy igen fontos dologhoz, mely soha nem szabadna, hogy efféle helyzetbe torkoljon. Nem tudom a regényben is így történik-e, de amennyiben igen, az elég szomorú.

Az Ahol a folyami rákok énekelnek felvet érdekes témákat és a felütése, környezettel való játéka tartogat kellemes pillanatokat, de a jó ötleteiből nem hoz ki semmit, a természetközeliség pedig önmagában nem elég. Kriminek pocsék, családi drámának felszínes, romantikus filmnek sablonos és unalmas. Végig olyan érzésem volt, mintha egy Hallmark Channel, vagy Izaura TV exkluzív alkotást néznék, ami nem nézhetetlen és igénytelen, de borzasztóan semmilyen és felejthető, nem is beszélve a káros üzenetű befejezésről. Bestseller alapanyag ide vagy oda, a filmet el fogja nyelni a jellegtelenség mocsara.

Ahol a folyami rákok énekelnek

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti a szappanoperákat
  • Aki kedveli ha egy film több műfajjal operál…
Kinek Nem
  • ..akkor is ha ezt felszínesen teszi
  • Aki hülyét kap a szappanoperáktól
  • Aki nem szereti a kiszámíthatóságot
  • Aki egy összetett sztorira vágyik
  • Akit zavar a káros, átgondolatlan üzenet
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.