Hirdetés

Arany - Kritika

|

Nem mind arany, ami fénylik, avagy egy pazar színészi alakítás még nem visz el a hátán egy egész filmet.

Hirdetés

Matthew McConaughey az elmúlt években szemmel láthatóan nem csak újradefiniálta a karrierjét, hanem megpróbál vezekelni is a romkom korszakért, amikor minden egyes alkalommal megvillantotta deltás felsőtestét. Érdekes mód, most is ezt teszi, csak izmos kocka has helyet sörös hordóként lengeti meg hájait, valamint hiányos hajszerkezetét. A romantikus limonádéin nevelkedett hölgyek így csalódásként élhetik meg, de maradéktalanul a független gyöngyszemek rajongói sem lehetnek elégedettek Stephen Gaghan filmjével.

Hirdetés

Az alapvetően forgatókönyvíróként ismert Gaghan a Traffickel már bizonyította, hogy ért a szövevényes hatalmi összefonódásokhoz, rendezőként pedig a Syrianaval ugyanezt, ami meg is hozta az egykori Ross dokinak az Oscart. Gaghan azóta - vagyis 11 éve - nem rendezett, és van is az embernek egy olyan érzése, hogy az éppen a válságos korszakát élő Weinstein Company bérelte fel, hogy hajtson fel a másodvirágzását élő McConaugheynek még egy szobrot. Ez pedig meg is érződik a végeredményen, bele értve a színész teljesítményét is.

Pedig McConaughey jó, nagyon is. A probléma ott kezdődik, hogy Kenny Wells szimpatikus suttyó karakterét nem sikerül a két órás játékidő alatt közelebb hoznia a nézőkhöz, fél óra után pedig már manírosnak hat, ahogy a pocakos, kopasz színész végérvényesen megpróbál leszámolni régi image-ével. És ekkor még hátravan másfél óra. Értjük Matthew, és tudjuk, hogy jó színész vagy! Ez legkésőbb a Mielőtt meghaltamban nyilvánvalóvá vált a számunkra - le is borult előtted a szakma - de a figyelmesebbek már a Ha ölni kell-ben felfigyeltek rád.

Gaghan a drogkartellek és az olajbusiness után ismét jó témához nyúlt: az arany és annak kitermelése valahogy mostanában nem gyakran kerül szóba, de maga a cselekmény is a 80'-as években játszódik, mégis számtalan áthallást mutat a jelenlegi gazdasági helyzetre. Sajnos azonban Gaghan parancsba kaphatta, hogy sztárja köré építse a filmet és lehetőleg mindenki mást elhalványítson. Ez olyan partnerekkel nem is volt nehéz, mint a faarcú, Edgar Ramírez (A titánok harca, Nyolc tanú, Joy), vagy - az ezúttal raptor mentesített - Bryce Dallas Howard.

Mindezek ellenére az Arany közel sem rossz mozi: korrekt felemelkedés és bukás történet, amely ugyan nem ad hozzá semmit a zsánerhez, de főszereplője, a hatalmi és gazdasági összefonódásokra való rávilágítása és korhangulata egy élvezetes darabbá teszi. Az aranyszoborhoz kevés, de rosszul így se járunk vele.

Arany

Kinek Ajánljuk
  • Akik Matthew McConaugheyt színészként akarják látni a vásznon!
  • Ha szeretjük, ha rávilágítanak bizonyos összefüggésekre!
Kinek Nem
  • Akik Matthew McConaughey-t csak modellként tudják elfogadni!
  • Ha még a gazdasági híreket is unjuk!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.