Hirdetés

Az újjászületett Nezha - Kritika

|

Cyberpunkba csomagolt kínai mítosz? Jöhet!

Hirdetés

Tudvalevő, hogy az anime nagy népszerűségnek örvend Európában is, de érdekes módon a kínaiak rajzfilmgyártásáról sokkal kevesebb szó esik, pedig Az újjászületett Nezha című Netflix-animáció korántsem csalódást keltő. Sőt, kellemes meglepetés!

Hirdetés

Ez azért is nagy szó, mert én is, aki egyelőre még csak barátkozik az ázsiai mitológiával és rajzfilmkultúrával, jól szórakozott a legendán alapuló filmen. Az ősi történet szerint Nezha egy isteni tulajdonságokkal felruházott mitologikus hős volt, akinek a történelem folyamán nem egyszer meggyűlt a baja a Sárkánykirállyal. Természetfelettisége például halhatatlanságában, jobban mondva többszöri reinkarnálódásában is megmutatkozott, ami egyúttal a film és a legenda közötti kapcsolódási pont is egyben. A rendezői feladatokat ellátó Ji Zhao egy posztapokaliptikus cyberpunk metropoliszt, Donghait választja a történet helyszínéül, ahol 3000 év után ismét felüti a fejét az ősi rivalizálás. Nezha a társadalom egyik kivetettjében, a csempészmunkákkal foglalkozó és emellett motorversenyzésben is jeleskedő Li Yunxiangban (Harrison Xu) születik újjá, akit ez legalább annyira meglepetésként éri, mint a nézőt. A város felett uralkodó De Klán valójában a Sárkánykirályhoz, Au Guanghoz tartozik, aki hamarosan tudomást szerez ellenfele visszatéréséről, és a film során a két fél konfliktusa mellett Li önmagára találásának lehetünk szemtanúi.

Sok újdonság narratív szempontból nem lelhető fel Az újjászületett Nezhában, mondhatjuk úgyis, hogy kapunk egy mitologikus elemekkel megspékelt szuperhőstörténetet, ami leginkább a képi világával, a hangulatteremtéssel (ami az előbbinek szoros velejárója) és a karaktereivel operál. Rutinos ázsiai tartalomfogyasztóknak lehet, hogy ez a film már csak egy a sok közül, ami a megszokott stílusjegyeket hordozza magán, de engem teljesen beszippantott. A mitológia napjainkba integrált megreformálása remek húzás volt az alkotók részéről, mert bár ettől nem lett "hollywoodibb" alkotás, mindenképp érzékelhetők hangulatában a párhuzamok egy Szárnyas fejvadásszal például, ami dicsérendő. Az akciójelenetek, vagy a film vége felé haladva már inkább akcióorgiák, már sokkal inkább emlékeztetnek a kultúraspecifikus zúzdára, amik bizonyos szintig lenyűgözőek voltak, de egy ponttól kezdtek az unalomba fulladni. Szerencsére a cselekmény nagy részéről ez nem mondható el, hanem a fordulatokra és a figurák közötti dinamika adta dramaturgiára helyeződött a hangsúly.

Elképzelhető, hogy Az újjászületett Nezha a műfajában nem a csúcstermék kategóriájába sorolható, sőt nem zárom ki, hogy vannak nála sokkal komplexebb alkotások, de a legenda megidézésén kívül még így is lehántható róla több réteg. Reflektál a maga egyedi módján a vízhiány okozta társadalmi jelenségekre, az elképesztő fényűzés és a szegénység kontrasztjára és az érzelmi kötődések is fontos szerepet játszanak a történet folyásában. Remek példa utóbbira a Li és édesapja közötti feszültség, melyet az apa óvatossága és a fia rendszerellenessége generált - és ekkor még egyikük sem tudta, hogy hamarosan az amúgy is kívülálló Li sárkányokkal fog megküzdeni. Dicséretre méltó továbbá, hogy nem vette magát túl komolyan sem a film: megvoltak a maga komoly pillanatai, amik hatással voltak az egész történetre, de egy percre sem ment át pátoszi magasságokba, hanem mert vagány és fiatalos lenni, és még a "Disney-cukiságoktól" sem akartam lekaparni a falat, hanem inkább megmosolyogtattak.

Az újjászületett Nezha egy váratlanul jó kis animációs film lett, ami bár nem a legkisebbeknek szól, a fiatalabb korosztálytól az idősekig bárkinek szórakozást nyújtHAT (!), amennyiben nyitottak vagyunk, mert nem azt fogjuk kapni, amire számítunk. Talán valami jobbat és különlegesebbet.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Az újjászületett Nezha

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti a vizuálisan igényes filmeket.
  • Aki ki szeretne jönni a komfortzónájából filmfogyasztás terén.
  • Akit érdekel az ázsiai mitológia és kultúra.
Kinek Nem
  • Akit nem érdekel az ázsiai mitológia és kultúra.
  • Aki biztos talajon szeretne maradni filmfogyasztás terén.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.