Hirdetés

Bébi Úr - Kritika

|

Hamis a baba.

Hirdetés

Már amikor kijött a Dreamworks legújabb animációsfilmjének az előzetese, nagyokat pislogtam, hogy mit is akarnak ebből kihozni, de kíváncsian vártam, hogy hova fut ki ez az egész. A stúdió sokáig abszolút méltó riválisa volt a Disney-Pixar kettősnek (ne felejtsük el, hogy az első animációs Oscart is egy bizonyos zöld ogre zsebelte be!), aztán szépen ráállt a popkult utalásokkal tarkított, kikacsintós humorral teletűzdelt animációkra szemben a Pixar eredeti ötleteivel. Majd akkortájt, amikor Shreknek kezdett leáldozni - miközben a lámpás cég is rálépett a folytatások és a biztos profit útjára - a kung fuzó pandával és a neveletlen sárkányokkal szépen elkezdte visszacsempészni azt a fajta szívet a meséibe, ami már nagyon hiányzott. Volt, hogy ez mellément (Végre otthon!, Turbo) és volt, hogy ha telibe nem is talált, de mégis megvolt benne az a fajta fantázia és lélek (Croodék, Az öt legenda), amit elvárunk egy modern animációsfilmtől. A Bébi Úr sajnos inkább előbbihez áll közel, miközben utóbbiból is van benne pár cumisüvegnyi, valahogy mégsem áll össze kerek egésszé.

Hirdetés

De ha rokonítatnom kellene egy mesével a közelmúltból, akkor mindenképpen a fél évvel ezelőtti Gólyákat mondanám, még ha az a Warner égisze alá is tartozik. Ahhoz hasonlóan a rutinos Tom McGrath (a Madagaszkárok és a Megaagy rendezése mellett ő Kapitány hangja) filmjében ott lebeg folyamatosan a gyerekeket firtató "Hogyan is születik a baba?" kérdés, de míg a madárszolgálat kielégítő magyarázattal szolgált erre a kérdésre, addig itt a film belezavarodik a saját koncepciójába, többször is: míg egyik pillanatban anyuka még nagy hassal mászkál a vásznon, addig a másikban az öltönyös babuci szó szerint egyedül szambázik be egy taxiból. És ez csak egy a sok közül. Míg a Gólyákban ott volt a temérdek, jól elhelyezett slapstick humor és zseniálisan elborult mellékfigurák (Güzügalamb,farkasok, különösen a farkasok!), addig itt az annak szántak közül egy működik csak igazán. A főgonoszt és annak motivációt sem véletlenül titkolta el a marketing, aki igazán szót se érdemel (nála ezerszer szórakoztatóbb a fogdmegje), ellenben amire már az előzetesek is rávilágítottak, annál inkább.

Ez pedig nem más, mint a testvéri viszály, pontosabban az, hogy mennyire fel tud borulni egy gyerek élete, amikor megszűnik egyke lenni és szülei szeretetén osztozkodnia kényszerül. Ha van a filmnek aspektusa, ami kifogástalanul működik, akkor az ez: ahogy Timnek meg kell tanulnia kevesebbel beérnie, egyben a közös cél érdekében összefognia riválisával, akivel - természetesen ahogy az egy ilyen filmtől elvárható, ámde itt többlet jelentéssel is rendelkezik - kénytelen a közös cél érdekében összefogni. Továbbá az is a film erősségei közé tartozik (és a marketing ebből se lőtt el szinte semmit), hogy a gyermeki fantázia mi mindenre képes, akár az efféle konfliktusokon való felülemelkedést is elősegítheti.

Eddig azonban nem beszéltem a címszereplő Bébi Úrról, mégpedig okkal, ugyanis Alec Baldwin - magyarban pedig a mindig zseniális Csankó Zoltán - hiába uralja a figurát, sajnos az még így sem tudja letagadni, hogy az internetes mémgyárak szülötte. Mert ugye mennyire vicces az, hogy egy kisbaba öltönyben parádézik és aktatáskát hord magával, ugye? Nem mondom, olykor valóban jópofa (a baba tőzsdehíreket olvas), és még a karrierista vágyálmokról, a nagyvállalatoknál való munkáról is megfogalmaz valamit a kisebbeknek, ugyanakkor egy karakter felépítéséhez ez még önmagában édeskevés és nagyon jól prezentálja, hogy a film mennyire roskatag talapzatra épült.

Mert azt nem lehet elvitatni tőle, hogy koncepciótlan lenne. A megfogalmazott üzenete és a mondani valója nagyon is örökérvényű és következetesen viszik végig, csupán a csomagolása rendezetlen és ez, valamint a már-már gyermeki toalett (a.k.a. bili) humor fel-felbukkanása alól nehezen tud kitűnni. Így ahelyett, hogy Bébi Úr a család újdonsült kedvence lenne, gyorsan háttérbe szorul a többiek mellett.

Bébi Úr

Kinek Ajánljuk
  • Elsőszülötteknek!
  • Testvéreknek!
  • Szülőknek!
Kinek Nem
  • Kiknek nem ajánljuk?
  • Vállalati nagykutyáknak! Nekik úgysincs idejük az ilyesmire!
  • Akik élből elvetik a fantáziálást!
  • Ha egy felnőttként viselkedő baba a legkisebb mosolyt sem tudja az arcunkra csalni!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.