Hirdetés

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő - Kritika

|

A szépség és a szörnyeteg a digitális világban.

Hirdetés

Mamoru Hosoda neve elsősorban japánban ismert, a hazájában legendásnak számító filmes az egyik legegyedibb látásmódú anime rendező. Noha még nem számít akkora névnek, mint Hayao Miyazaki vagy Satoshi Kon, de művei egyre nagyobb teret követelnek maguknak japánon kívül is. Az idő fölött járó lány, vagy a Farkasgyermekek után, legnagyobb nemzetközi sikerét legutóbbi alkotásával aratta. A 2018-as Mirai - Lány a jövőből egészen az Oscar jelölésig menetelt, így okkal reménykedhettek a rajongók, hogy Hosoda ismét valami fantasztikussal rukkol elő legújabb filmjében.

Hirdetés

A 17 esztendős Suzu édesanyja halála óta csak a sírós lányként van elkönyvelve iskolatársai közt. Szürke kisegérként kvázi láthatatlan, ám amikor regisztrál a mindenki által használt U applikációba, megváltozik az élete. A U egy digitális világ, melyben az ember tulajdonságai alapján készül belőle egy MINT, azaz virtuális alteregó. Így lesz Suzuból Belle, az imádott énekesnő. A dolgok remekül mennek, ám feltűnik egy szörnyszerű lény és elbán mindenkivel, aki az útjába kerül. Hősünk úgy érzi, hogy a szörnynek sokkal mélyebb motivációi vannak, mintsem a bajkeverés.

Nem vagyok egy hatalmas anime fan, nem is különösebben értek a műfajhoz, ennek ellenére az alapokkal tisztában vagyok és számos klasszikushoz volt szerencsém. Aki zsigerből elutasítja ezt a világot, az természetesen nem ezzel a filmmel fogja megkedvelni, mert minden anime stílusjegy felfedezhető benne. Az itt látható kultúra, illetve bizonyos reakciók furcsán hathatnak, de a szokásos túlzások nélkül sem ússzuk meg. Persze amilyen kínos, legalább annyira mókás tud lenni, amikor két fél ismerkedik és szégyenükben a föld alá bújnának. No, de mit ad Hosoda műve?

Nos, nem feltétlenül azt, amire számítana az ember. Számos alkotást láttunk a digitális világban működő alteregókról, a való élettel párhuzamba állítható virtuális eseményekről, de a rendező a bevett panelek mellett kicsit megkavarta a szálakat. Tény, hogy fontos szerepet kap Suzu jellemfejlődésében a U-ban betöltött szerepe, de a cselekmény egy ponton elég meredek irányt vesz. Meglepve tapasztaltam, hogy a Belle kvázi egy nagyon szabadon kezelt, a modern világba áthelyezett A szépség és a szörnyeteg történet. Erre utal a főhősnő neve, de a szörny viselkedése, lakhelye, szolgái is mind ezt támasztják alá. Nem remake-ről van szó, a film önállóan is megáll a lábán, de a Disney mese láthatóan masszív táptalajt szolgáltatott a történet írása során.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Fel lehet ezt fogni másolásnak is, de remekül passzol a sztoriba és jó volt egy ilyesfajta aspektusból látni a klasszikus rajzfilmet. Témák és konklúzió terén már másabb a leány fekvése, Hosoda mesél a gyászról, az elhallgatott fájdalmakról, önmagunk elfogadásáról, mindezt egy olyan audiovizuális köntösben, hogy az állunk leesik. A látvány, főleg a U-ban játszódó részek fantasztikusak, de a dalok, az első, poposabb tételt leszámítva is mind gyönyörűek, melyek megragadnak az ember fülében. Az érzelmi töltet nemkülönben működik, noha bizonyos helyzetekben, főleg a zárásnál eléggé felszínesen lett elvarrva egy fontos szál.

A filmnek vitathatatlanul megvannak a hibái, túlzásai, hiányosságai, akár az emberi reakcióra gondolok, akár a U-ban zajló eseményekre, vagy a komplett digitális világ felépítésére. Hosoda mégis könnyűszerrel kompenzál, a mesés látvány és a szép dallamok mellett a tartalom is szíven talál és ne lepődjünk meg, ha el fogunk érzékenyülni néhány alkalommal. Elsősorban a műfaj kedvelői fogják értékelni, de másokat is könnyen beránthat ez a modern A szépség és a szörnyeteg.

Belle: A sárkány és a szeplős hercegnő

Kinek Ajánljuk
  • Aki szereti az animéket
  • Aki kíváncsi A szépség és a szörnyeteg egy modernebb, szabadabb feldolgozására
  • Aki egy különleges és szép audiovizuális élményre vágyik
Kinek Nem
  • Aki nem szereti az animéket
  • Akit zavar, ha bizonyos szálakat felszínesen kezelnek
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.