Hirdetés

Csillag születik - Kritika

|

Lady Gaga és Bradley Cooper nyűgözik le a nézőt az év legerősebb romantikus drámájában.

Hirdetés

Nem tagadom, az első pillanattól kezdve piszkosul vártam a Csillag születiket, azt meg végképp nem leplezem, hogy Lady Gaga szereplése miatt láttam igazán nagy potenciált Bradley Cooper első rendezésében. Hiába, a popzene egyik legnagyobb előadójáról beszélünk, az általa kialakított hamisítatlan imázs levetkőzése borzasztó izgalmas lehet egy film erejéig. És az is volt. A Csillag születikben viszont sokkal több van, mint egy Lady Gaga jutalomjáték, ezt pedig Cooper zsenijének köszönhetjük.

Hirdetés

A történet eleinte egy tehetséges, de felfedezetlen lány, Ally (Lady Gaga) életét helyezi centrumba, aki éppenséggel az egyik legerőteljesebb hanggal van felruházva, amit ember valaha hallott. Erre a befutott énekesgitáros, Jackson Maine (Bradley Cooper) is felfigyel egy kevésbé józan éjszaka során. A véletlen találkozásból hamarosan szerelem lesz, Ally hangját az egész világ megismeri, a sikerhez vezető útra pedig azzal a lendülettel rá is lép. Ahogy azt sejthettük és korábban már a műfajtársaknak köszönhetően láthattuk, szép fokozatosan előjönnek azok a magánéletet és karriert érintő problémák, amik kihagyhatatlanok egy ilyen zenés filmből. Ami persze az egésznek megadja a pikantériáját, azok az apróbb, vagy néha elég egyenes kikacsintások Lady Gaga életére és karrierjére. Mindeközben rendre mikrofont ragad Bradley Cooperrel az oldalán, a fantasztikus dalok pedig egy egészen emberi és szívbe markoló drámáig vezetik el a gyanútlan nézőt.

Kezdjük azzal, amit a film hirdet magáról, és amiért a többség be is fog ülni rá. Lady Gaga szenzációs. A hangjára mindjárt rátérünk, de fontos megjegyezni, hogy tényleg egy igazi arcot látunk az olasz származású énekesnőtől, becsületes nevén Stefani Germanottától. Smink, maszkírozás és felesleges manírok nélkül tárja fel a nézőnek azt az embert, akit így vagy úgy, de éveken keresztül rejtegetett a nagyközönségtől. Egy pimasz, de legalább annyira szerethető és emberi oldalát mutatja meg Ally karakterén keresztül, aki végtére is egy egyszerű lány egy lehengerlő hanggal, aki boldog amiatt, hogy a szerelem mellett a siker is rátalált. Amint pedig felcsendül az a jellegzetes hang, ami az elmúlt bő évtizedben az egész világot meghódította, akkor tényleg eláll a lélegzet. Nem egy díva, nem a popkirálynő és nem egy kimért művész énekel a nézőnek. Egyszerű és maníroktól mentes koreográfia, csak Gaga elementális erejű hangja és a zongorája, meg néhány olyan dal, mint a toplistákat jelenleg is uraló Shallow, óriási eséllyel pályázhat az Oscarra. Persze, megeshet, hogy a tudatalattim törekszik a teljes harmóniára, de én rendre elfeledkeztem arról, hogy egy énekesnő hozza ezt a kifejezetten őszinte játékot, nyilván az American Horror Story-s szerep és a számos videoklip azért csak rárak valamit az emberre.

A Csillag születik első fele egy olykor picit nyálas, de azért bőven szerethető szerelmi- és sikertörténetet mesél el, ami önmagában is elég emlékezetes lenne a film soundtrackjének köszönhetően. Ám miután túl vagyunk ezeken a kötelező körökön, Bradley Cooper képességei egyszersmind összeérnek, mint színész és rendező, a film pedig szintet tud lépni. Továbbra sem lőnék le semmit, de Cooper karaktere, Jack a tinnitus mellett nagyon komoly alkoholproblémákkal küzd, ami végig egy állandó konfliktust okoz a filmben. Eleinte ez nem több mint egy rocksztár szokásos vívódása a különböző szerekkel egy álomszerű szerelmes mesével megspékelve. A film narratív oldala viszont egyre inkább erőre kap és nagyon komoly kérdéseket is érint, ami eszközeiben egy látszatra visszafogott, de legalább annyira mély és erőteljes drámát tár fel előttünk. Bradley Cooper pedig tökéletesen rendezte magát, hiszen nem félek kijelenteni, hogy élete legnagyobb szerepét tette le az asztalra, pedig ezt az embert már 4 Oscarra jelölték. Az egy dolog, hogy meggyőzően hozza a teljesen szétesett alkoholistát, de eközben mégis eléri, hogy elnyerje a nézők szimpátiáját, mialatt fokozatosan kitárulkozik Jack karaktere. A Csillag születik ezzel együtt ügyelt arra, hogy ne ríkassa meg túlságosan a nézőt és próbált minél kíméletesebb lenni, viszont a film egy olyan jelenetsorozatban éri el a tetőfokát, amibe valószínűleg évekig belesajdul majd a szívem, ha visszagondolok rá…

Lady Gaga a vásznon is legalább annyira magabiztos, mint a mikrofon mögött, ezt már tudjuk. Azt is tudjuk, hogy kézzel tapintható a kémia közte és Cooper között, aminek eredménye egy egész izgalmas, de inkább emberi sikertörténet, amit Gaga személye tesz igazán hitelessé. Az elmúlt évek egyik legerőteljesebb romantikus drámájáról beszélünk, ám Bradley Cooper játéka és intelligens rendezői munkája az, ami megadta azt a lökést a Csillag születiknek, hogy hivatkozási alap lehessen a műfajban.

Csillag születik

Kinek Ajánljuk
  • Annak, aki egy sokoldalú romantikus drámára vágyik.
  • Aki szeretné látni Lady Gaga igazi arcát egy hiteles szerepben.
  • Aki nem akar lemaradni az év talán legpazarabb filmes dalairól.
  • Aki megnézné Bradley Coopert karrierjének legerőteljesebb alakításában.
Kinek Nem
  • Annak, aki nem fogékony a műfajra.
  • Akinek már 2010-ben elege lett Lady Gagából.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.