Hirdetés

David Copperfield rendkívüli élete - Kritika

|

Meseszerű elbeszélése egy sosem vágyott sorsnak.

Hirdetés

Armando Iannucci a Sztálin halála után Charles Dickens Copperfield Dávid című regényét dolgozta fel, amiből egy vérbeli brit film lett. A történet az író gyermekkorát idézi, nyomorból és humorból nincs hiány, Iannucci pedig a rá jellemző szatirikussággal kezeli a művet.

Copperfield (Dev Patel) szűnni nem akaró kalandjai és a pörgős, életszerű párbeszédek lendületet adnak a filmnek, egy percig sem unalmas, mindig van mire figyelni.

Hirdetés

Ezzel együtt kicsit talán sok is; kevés az a pillanat, amikor megtorpan, hogy elmélkedni tudjunk, szinte átrohan rajtunk, mint egy gyorsvonat. A cselekmény dinamikája és az élénk, nem egyszer túltelített dialógusok miatt nagy koncentrációt igényel, ha nem akarunk lemaradni semmiről, ami előbb-utóbbi fárasztóvá válhat.

Ha azonban sikerült felvennünk a tempót, egy olyan fiú - később férfi - fejlődését ismerhetjük meg, aki soha nem lehetett önmaga (előszeretettel illeti őt maga körül mindenki más névvel, legyen az Murdstone, Trotwood, Daisy vagy Davy), és aki a legnehezebb élethelyzetekből is mindig kiszabadult. Szegénység, magány, családi tragédiák árnyékolják be az ifjúságát, de a történet rendkívül inspirálóan hat a nézőjére, hogy vészterhes időkben sem szabad feladnunk.

Iannucci a traumákat és a drámát sem fedi el, de épp annyira teszi csak hangsúlyossá a sorsfordító szerencsétlenségeket, hogy megértsük, viszont ne süllyedjünk el benne. Abszolút életigenlő perspektívából szemléli a sztorit, amely a szokásos bonyodalmakon keresztül vezet el a boldog végig. A szatirikusság olyan aspektusokban jelenik meg, amik univerzális problémákat fejtegetnek, még ha a viktoriánus Angliában járunk is. Mondjuk hogy a Copperfield nevelőszüleinek titulált Micawberék annyira elszegényednek, hogy a behajtók még a kisbabájukat is lefoglalják. És míg mindezen helyzetekben, kérdésekben érezhető a csípős bírálat, addig szinte moliére-i komikummal mutatják be őket. Egyrészt jellemző rá a moralitásjátékok prédikáló-jellege, ugyanakkor mégsem foglal állást.

Lévén David igazi mesélő, a színpadiasság elő-előtűnik a filmben, és nemcsak a színészi játékban, hanem a technikai megoldásokban is:  lehulló leplek mint felgördülő függönyök; egymásra kúszó képek; előtér és háttér alkalmazása mint jelen és múlt összefüggései; a szabad, széles mozdulatokkal dolgozó kamerakezelés mind szinte fantasztikummá alakítják a történetet.

Egy modern kori kosztümös film a David Copperfield rendkívüli élete, és ez a szokatlan párosítás érdekes multikulturális élmény eredményez. Díszleteiben, ruháiban szemet gyönyörködtető és hiteles, míg színészeit igen színesen válogatta össze Iannucci. Mindezt viszont nem a polkorrektség jegyében, hanem a legkiválóbb jelölteteket választotta, és ettől lesz kivételesen élvezetes a film.

Mert a történet bár izgalmas és jól strukturált, önmagában nem lenne elég, hogy kiemelkedő legyen. A panelek ismerősek - gondtalan, majd hányattatott gyerekkor; gonosz apa; legkisebb fiú próbatételei; áruló figurája stb. -, de valódi ereje és különlegessége a karaktereiben rejlik. Karikaturisztikus ábrázolásaik elsőre túlzónak tűnhetnek, de legtöbbjük szeretetreméltó és könnyen megkedvelhető. Tilda Swinton mint David habókos, gazdag nagynénje (Betsey Trotwood), és Hugh Laurie mint a tévképzetes, de megkapóan jámbor és jólelkű Mr. Dick számomra felejthetetlen volt, ennek ellenére bárkit ki lehetne emelni. Dev Patel csodás címszereplő volt, aki folyton ide-oda mozog nyugalom és düh, nincstelen és úriember, ötlettől fűtött művész és monoton munkáját nem ismerő felügyelő között. A természetesség itt a színészek legnagyobb fegyvere, és hogy érezhetően örömüket lelték a saját figuráikban. Azonban a karizmatikus karakterek kavalkádja is könnyen megerőltetővé válhat a film végére.

Minden ízében kreatív és üde a David Copperfield rendkívüli élete, ami igazán tanulságos és szórakoztató. Eleven és sűrű, tele erőteljes jellemekkel, emiatt összességében Dickens műve akár két filmre is elegendő lett volna.

David Copperfield rendkívüli élete

Kinek Ajánljuk
  • Akik kedvelik a játékos, színpadias előadásmódot
  • Akik szeretik a fejlődéstörténeteket
  • Akik szeretnének látni egy csodás szereplőgárdát
Kinek Nem
  • Akik nem szeretik a tömör, kifejezetten tartalmas filmeket
  • Akiket taszít némi teatralitás
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.