Hirdetés

Démoni - Kritika

|

A District 9 rendezője ezúttal más vizekre evezett... és bár ne tette volna.

Hirdetés

Neill Blomkamp ambiciózus filmes, akinek bőven volt ideje bizonyítani, de sajnos még midig csak úgy tudunk rá hivatkozni, mint a District 9 rendezője. Az azt követő Elysium - Zárt világ még egy korrekt darabnak mondható, de a Chappie-nél már erősen rezgett a léc. A Démoni című kis költségvetésű horrort szinte teljes titokban forgatta, az efféle műfajváltás pedig működhetne is, ehelyett azonban határozottan mondhatom: Blomkamp elérte a mélypontot.

Hirdetés

Carly (Carly Pope) édesanyja kómába esik, egy újfajta technika segítségével azonban be lehetne jutni a beteg tudatába és kommunikálni vele. Igen ám, de a lány gyűlöli a börtönviselt, gyilkosságért leültetett szülőt és nem szeretne részt venni a kísérletben. Mégis meggondolja magát, amivel ismeretlen veszélybe sodorja az életét.

Nem számítottam az év horrorjára, és Blomkamp hiába egyfilmes rendező (most már eléggé biztos), azért van egy minőség, aminél eddig nem adta alább. A Démoni első harmada ha nem is győzött meg, felépített egy érdekes alaptörténetet. A sci-fis köntöstől továbbra sem szabadul meg teljesen, de jóval földhözragadtabb, reálisabb formában teszi mindezt. Az anyja tudatába behatoló főhős csak el akarja engedni a múltat, de rájön, hogy valami nem e világi dolog mozgatja a szálakat. Ezek az utazások remekül néznek ki, egyértelműen a film legjobb részei, kár, hogy semmit nem hoznak ki belőlük.

Ahogy haladunk előre a cselekményben úgy derül ki, hogy nem csak ebből, hanem semmiből nem hozták ki a benne rejlő potenciált. Millió és egy lehetőség volt a Démoni történetében. A David Cronenbergre jellemző testhorrortól kezdve, egy sötét és nyomasztó lélektani utazáson át, a valóság határait elmosó paranoiathrillerig bármi lehetett volna. Helyette légből kapott ötletekkel dobálózó, szörnyen buta és semmilyen ördögűzős valami sült ki belőle, bárminemű értelem nélkül. Hiányzik a kétségbeesettség érzése, hogy Carly nem tudja melyik világ rabja, a barátaival, illetve édesanyjával való kapcsolata pedig kimerül az alapvető érzelmekben.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Semmi mélység, semmi magyarázat nincs a döntésekben, tettekben, és ugyanez elmondható a démonról. Ott van, mert ott kell lennie, de mit csinált eddig, miért vágyik ennyire Carly-ra, mi a motivációja? Mindez rejtély marad, de Blomkamp még a misztikummal is hadilábon áll. Képtelen atmoszférát építeni, a horrorelemek sablonosak és a film szemernyit sem feszült vagy ijesztő. Reméltem, mire összeáll a kép egy váratlan fordulattal talán más világításba helyezik a látottakat, ami menti a menthetőt, de erre is hiába vártam. A befejezés hasonlóan jelentéktelen, akárcsak az előtte látott bő másfél óra.

Ami félremehetett, az félre is ment a Démoni esetében. Akartam szeretni, érdekelt, hogy mit tud Blomkamp egy másik műfajban, képes-e végre valami kiemelkedővel előrukkolni? A válasz erre egy határozott nem, sőt egyre értetlenebbül állok az előtt, hogy miként tudta ez az ember összehozni a District 9-et. Jót szokott tenni a rendezőknek, ha a méregdrága mozik után kisebb alkotásokban kiélhetik a kreativitásukat. Itt ennek semmi jele. Van helyette rengeteg sebből vérző, következetlen és kidolgozatlan sztori, felszínes karakterek rettenetesen ostoba dialógusokkal és hangulattalan, cseppet sem ijesztő horrorelemek. Ezek után akarna District 10-et rendezni emberünk? Kezdhetünk félni.

Démoni

Kinek Ajánljuk
  • Aki mindenképp valami démonos filmre vágyik
Kinek Nem
  • Aki remélte, hogy Blomkamp valami emlékezetest alkotott
  • Aki egy ijesztő horrort nézne
  • Akit zavarnak a rosszul megírt karakterek...
  • meg a bugyuta párbeszédek...
  • és a széteső, következetlen történet
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.