Hirdetés

Drakulics elvtárs - Kritika

|

A kommunista vámpír balladája, egyenesen a Kádár-korszakból.

A Drakulics elvtárs tipikusan az a film, amire akarva-akaratlanul felkapjuk a fejünket, hát ha még annyira stílusos és hangulatos előzeteseket is kap, mint esetünkben. Magyar produkciótól pedig ritkán látunk olyan kicsavart, ezáltal üdítő koncepciókat, mint amivel Bodzsár Márk filmje operált - ám hiába a magas szintű megvalósítás és a papíron jól csengő alapötlet, ha a tartalom mindezt nem tükrözi.

Hirdetés

Az 1970-es évek kádárista, kommunista Magyarországán járunk, ahol egy addig nem ismert probléma üti fel a fejét: nevezetesen vámpírok járnak közöttünk, méghozzá az örökifjú Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) is egy közülük. A rendszernek pedig épp szüksége lenne az örök élet titkára, így Kádár János (Rába Roland) utasítására a magyar rendőrség különleges osztályának két tagja (egyben párja), Magyar Mária (Walters Lili) és Kun László (Nagy Ervin) feladata lesz a gyanús személy kézre kerítésé. Mindez inkább a komikum, mintsem a misztikum jegyében történik, ám a Drakulics elvtárs többször nem vicces, mint ami ideális lenne egy vígjáték esetében. Erényei viszont tagadhatatlanok és értékelendők.

Hirdetés

Az előzetesek után a kész produkció fényében is nyugodtan állíthatom, hogy Bodzsár filmje még Hollywoodban is megállná a helyét, ha csak a külcsínt és a fényképezést nézzük. A Drakulics elvtárs látványvilága egyszerre autentikus, de pont annyival hangsúlyosabb, hogy érezzük, nem az általunk ismert '70-es évek Budapestjét, hanem annak egy alternatív verzióját látjuk. A film ezzel együtt is hemzseg az apró részletektől és a finom, vagy sokszor kevésbé burkolt kikacsintásoktól, ami a háttérben megbújó korhű pepsis üvegtől, az újraértelmezett gyermekvasúton át egészen a történelmi jellegű kiszólásokig variálódhat a játékidő során. A hazai alkotások zömétől szokatlan módon Bodzsár filmje egy élénk, még a konstans éjszakai szettinggel együtt is színes világot fest elénk, ami még a film legrozsdásabb és döcögősebb időszakaiban is nyújt valamit, amiért tényleg jó ránézni a Drakulics elvtársra.

Hirdetés

Talán épp emiatt a már-már hollywoodi szintű fényképezés, a végig mutatós díszletek és úgy összességében a magas produkciós minőség miatt gondoltam, vagy legalábbis reménykedtem benne, hogy az ígéretes alapkoncepció egy olyan vígjátéknak ágyazhat meg, ami hivatkozási alappá válhat a jövőben. A Drakulics elvtársnak megvannak a maga pillanatai, amit többnyire a színészi kvalitások szállítanak, ám néhány szellemesebb popkulturális utalás, vagy épp a vörös szín szimbolizálta korszakot kiforgató poén, olykor kisebb jelenet is feledteti a film prosztó humorát. Mert sajnos, ahogy haladunk előre a cselekményben, a már jól ismert fantáziátlan, rövid időn belül fárasztóvá váló poénok veszik át az irányítást - ezek pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy porig rombolják a Drakulics elvtárs erősségeit és egyéniségét. Az atmoszféra szempontjából többnyire megtette a magáét a film különleges témaválasztása, ám összességében misztikus-krimiként semmilyen szinten, vígjátékként pedig csak legjobb pillanataiban tudott élni Bodzsár rendezése a biztató koncepcióval.

A film visszatérő gagje, miszerint Nagy Ervin karaktere képtelen három percig bírni az ágyban kedvesével, először talán még vicces a célközönség számára, ám többedik alkalommal már nem csak fárasztó, de méltatlan is a produkció egészéhez. Arról nem is beszélve, hogy a kínos és erőltetett szerelmi háromszög sem indokolja azoknak jelenlétét, de legalább 10-20 olyan jelenet került a végtermékbe, melyek helyett szinte bármit kitalálhattak volna a Drakulics elvtárs kreatívjai, az szinte garantáltan a cselekmény előnyére vált volna. Az egyre gyarapodó, erőtlen poénok mellett maga a történet is zuhanórepülésben veszítette el varázsát a finálé közeledtével, de az amúgy hitelesen játszó Walters Lili Máriája is jóval szürkébb és érdektelenebb lett a film végére, mint ahonnan eleinte indult. Nagy Ervin azonban végig parádés, karizmája és színészi képességei tudták időlegesen elfeledtetni, hogy a Drakulics elvtárs egyszerű alapkonfliktusa mennyire nem fejlődik sehova a másfél órás játékidő során. Ahogy maga a film veleje, a nyomozási szál vagy Kádár örök életre való vadászata is borzasztóan egyszerű sémákkal dolgozik, ami egy, a nevettetésre fókuszáló vígjáték esetében nem feltétlen baj. Ám az érthetetlen számomra, hogy Kun László súlytalan felismerése után miért nem történt valami izgalmas, akár a politikai kontextussal élő csavar, ami megbolygathatta volna az onnantól beálló állóvizet - mert az indokolatlan, mégis könnyedén megtippelhető fordulat erre abszolút nem volt képes.

Hirdetés

Rába Rolandnak is jóval több vászonidőt szenteltem volna Kádár szerepében, Nagy Zsolt szempontjából is csalódtam kissé. Na nem a színész játéka miatt, hanem mert Fábián elvtárs figurájával párhuzamosan a "kommunista vámpír a Kádár-korszak idején" alapvetésből pusztán egy erőtlen és fárasztó zsánerparódia lett kihozva, ami lehet, hogy a célnak megfelelt, viszont ebből vagy sokkal többet, vagy valami mást, valami emlékezetest is ki lehetett volna hozni. És minden adott is volt hozzá, mert ahogy azt már említettem, a Drakulics elvtárs technikai oldalról az egyik legszínvonalasabb produkció az elmúlt évekből, amit a hazai filmgyártásnak köszönhetünk. Nagyon akartam szeretni, tudtam is néhány szegmensét, egy-egy jeleneten pedig kifejezetten jól szórakoztam. Az egy kaptafára játszó, elcsépelt humora és a kibontatlan, egyre érdektelenebbé váló cselekmény viszont minden erényével együtt is egy felejthető vígjátéknak árazza be a Drakulics elvtársat. De egy próbát mindenképp érdemes tenni vele.

Drakulics elvtárs

Kinek Ajánljuk
  • Akik egy stílusos, hangulatos magyar filmre vágynak.
  • Akik vevők a furcsa, de izgalmas ötletekre.
  • Akik szinte kivétel nélkül erős színészi alakításokra kíváncsiak.
Kinek Nem
  • Akik abban hittek, hogy a bíztató koncepcióból valami érdekes születhet.
  • Akik nem vevők egy fantáziátlan, kiszámítható cselekményre.
  • Akik egy humorában kreatívabb, üdítő magyar vígjátékra vágynak.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.