Hirdetés

Együttműködés - Kritika

|

Egy bonyolult liezon története Eva Greennel és Vincent Cassellel.

Hirdetés

Az Együttműködés című francia-brit sorozat az utóbbi évek paranoiáira épít: az egyik szálon Gabriel (Vincent Cassel) ered szír hackerek nyomába, míg ez idő alatt Alison (Eva Green) az Európát sújtó, fenyegetésnek szánt, de annál nagyobb bonyodalmat okozó kibertámadások mögött állókat próbálja megtalálni. A politikai thriller a brexit utáni Anglia felkészületlenségét épp úgy górcső alá veszi, mint a globális és halálos veszélyt jelentő zsarolóvírusokat, miközben a két ismert színész karakterének múltbéli köteléke is felszínre kerül.

3 évvel ezelőtt Németországban egy zsarolóvírus miatt összeomlottak egy kórház belső szerverei, a rendszerleállás pedig majdnem a betegek elvesztéséhez vezetett. Régóta jelen vannak a világban a technofób hangok - stílszerűen elég csak arra gondolni, milyen népszerű a téma a sci-fi műfaján belül -, azonban ez az eset közeli kilátásba helyezte az egyre súlyosabb fenyegetést, amelyet a kibertámadások jelenetek.

Hirdetés

Az Együttműködés a temzei gátak rendszerének meghackelésén és a vasúti szerverek szándékos megtámadásán keresztül nemcsak arra figyelmeztet, mennyire nem állnak készen az európai államok (de feltehetően a világ többi kormánya sem) az efféle akciókra, hanem hogy csakúgy, mint bármely háború mögött, emögött is kisstílú, ám fifikás, képzett és gyarló emberek állnak, és oligarchák, cégek, politikai vezetők garmadája mozgathatja az egész világot behálózó szálakat.

A legnagyobb baj az Együttműködésben, hogy ez az aspektus van legkevésbé kidomborítva a sorozatban, pedig politikai thriller lévén ennek lenne igazán jelentősége. Kusza, folyton változó, ezért nehezen követhető képet kapunk arról, mely országok és hatalmasaik versengenek az Antropa nevű cég befolyásáért és eszközeiért, és melyek ellene, ami a politikai státuszokban kevésbé jártas laikust könnyen összezavarhatják (meg persze a tény, hogy jó nemzetközi kémesdihez méltón legalább három nyelven beszélnek benne).  Annyi ármány, titkolt szerelem és túlcsorduló érzelmektől vezért zene van benne, hogy már-már a televíziós szappanoperák szintjét súrolja helyenként.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Green és Cassel páros együtt pazar, érezhetően van köztük kémia, de macska-egér játékuk túlzottan a figyelem középpontjába kerül. Kettejük viszonyából izgalmas párkapcsolati dráma kerekedhetett volna egy másik sorozatban, itt viszont közös jeleneteik a feszes történetvezetést csorbították. Cassel játéka kiemelkedő, akkor kerül előtérbe és húzódik vissza, amikor szükséges, és jól áll neki a megtört renegát szerepe, kisujjból kirázza a karakterét. Ezzel szemben a mindig kiváló Eva Green hagy maga után némi kivetnivalót, ami feltehetően a színészvezetésnek köszönhető. Elég háttértraumát kapott a figurája ahhoz, hogy bizonyítási vágya érthető legyen és féljen a lelepleződéstől, viszont mintha egy arca lenne: a sorozat nagy részében valószerűtlenül sápadtan, rezignált arccal néz, hol épen, hol összeverve.

A mellékszereplők a maguk idejében elvégzik a feladatukat, viszont az elaprózódás áldozatai lesznek, mivel az Együttműködés rengeteg szereplőt mozgat, de a legtöbbet csak rövid ideig, ezért már egy-egy rész végeztével is nehézségek árán sikerül csak felidézni őket. Például Alison mostohalánya csak azért szerepel a filmben, hogy megsérülhessen a vonatbalesetben, és még több személyes motivációt nyújtson a nő számára, minekutána nemes egyszerűséggel kipakolják a képből (és nem ő az egyetlen). Ezeknél elegánsabb megoldásokat is láttunk már.

Erősen kezd a sorozat, mivel egyből a kibertámadások monumentális hatásait tárja elénk, azonban nemcsak akcióból, hanem információból sincs hiány, amely dömping már az elején megnehezíti az eligazodást. Ha ki is bogozódnak végül ezek a szálak, nehéz lépést tartani velük, és a sorozat második felére a lendület is alábbhagy, főként a személyes drámák kerülnek előtérbe. Ettől függetlenül, aki szereti a politikai thrillereket, bátran tegyen vele egy próbát, nem biztos, hogy messzemenően elvarázsolja majd a sztori, de egy műfajában gyakorlottabb néző meglehet, hogy könnyebben eligazodik az adatok tengerében. Összességében inkább fárasztó, mint veszélyes, pedig igen fontos és aktuális témát választott kiindulópontjaként.

Együttműködés

Kinek Ajánljuk
  • Akik szereti Vincent Casslet vagy Eva Greent
  • Akik jártasak a kémfilmek világában
Kinek Nem
  • Akiknek könnyen alábbhagy a koncentrációja
  • Akik egy izgalmas politikai és kémthrillert várnak
  • Akik nem beszélnek franciául, angolul és szírül (mert a magyar felirat az Apple TV+on el-eltűnedezik)
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.