Hirdetés

Éjszaka a házban - Kritika

|

Elhunyt szeretteink sötét titkai.

Hirdetés

Továbbra sem túl erős az idei év horror fronton. Noha akadnak tisztes próbálkozások, igazán kiemelkedő alkotás még nem igazán született a zsánerben 2021-ben. David Bruckner letett már az asztalra korrekt műveket a műfajban, az első V/H/S, illetve a Southbound című szkeccsfilmekben rendezett egy szegmenst, majd a 2017-es A rítussal szintén egy színvonalas misztikus darabot hozott tető alá. Az Éjszaka a házban hasonló vonalon mozog, már ami a misztikumot illeti, de egyértelműen ez a rendező eddigi legambiciózusabb alkotása.

Hirdetés

Beth (Rebecca Hall) férje, Owen (Evan Jonigkeit) öngyilkos lesz. A nő nem érti miért, és természetesen mentálisan és érzelmileg is maga alatt van. Rémálmok kezdik gyötörni, ráadásul úgy érzi, mintha kedvese szelleme a házban kísértene. Beth ki szeretné deríteni mi történik, ám rá kell jönnie, hogy Owennek bőven voltak titkai.

A felütés nem feltétlenül a legautentikusabb, de bőven van benne potenciál és számos irányba el lehet vinni a történetet, gondoljunk akár a gyászra, a titkokra, netán a szellem járta házra. Nos, Bruckner ezek közül nem egyet választott, hanem mindet egyszerre. Felvetődik a kérdés, hogy mindez hogyan fér össze, illetve nem hat-e túlzsúfoltnak a cselekmény, de szó sincs róla. A rendező biztos kézzel dirigál, remekül használja az arányokat és fenntartja a figyelmet. Tény, hogy ez a fajta stílus nem mindenki tetszését fogja elnyerni, az Éjszaka a házban nem faltól-falig horror.

Legalább annyi krimi és drámai elem is található benne, persze ez nem feltétlenül baj. Így is képes hangulatos lenni, Bruckner pazar érzékkel teremt nyomasztó atmoszférát, az a kevés ijesztő jelenet pedig nem hat elcsépeltnek, sőt, helyenként szépen össze fogunk rezzenni. A másik nagy erény a misztikum. A főhőssel egyetemben mi nézők is a ködben járunk, fogalmunk sincs mi történik, mit akarhat a szellem, vagy egyáltalán szellemmel állunk-e szemben, nem csak Beth darabokra hulló életének vízióit látjuk megelevenedni. Bruckner remekül képes összemosni a határokat álom és valóság közt, így kreálva egy olyan élményt, mely jó értelemben zavarja össze a gondolatainkat.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Az utolsó harmadra aztán megtudjuk az igazságot, de kérdéses, hogy mennyire leszünk vele elégedettek. Az első fordulatot ki lehet találni viszonylag hamar, ám a miértjeit garantáltan kutatni fogjuk egy darabig, arról nem is beszélve, ami a befejezésben történik. A rendező megdolgoztatja az agyunkat és többféle értelmezési lehetőséget kínál. A gond csak az, hogy hiába gyártunk két-három teóriát, egyik sem áll össze koherens egésszé, valamilyen vakfoltot fogunk benne találni. Mintha maguk az írók sem tudták volna eldönteni, hogy végül mire futtassák ki a sztorit, ezért meghagytak néhány variációt - kár, hogy emiatt nem lehet ténylegesen összerakni a kirakós darabkáit. Nem arról van szó, hogy a film érthetetlen lenne, inkább kicsit megroppan a saját súlya alatt és az addig felépített misztikumból nem tudja kihozni azt a megoldást, ami elhozhatná a katarzist.

Bosszúság vagy frusztráció helyett inkább egy minimális csalódottság volt bennem, miután vége lett a filmnek, mert megvolt az esélye, hogy az év horrorja legyen. A hangok, a zenék szuperek, a vizuális megoldások egészen szenzációsak és emlékezetesek, látszik a kreativitás az alkotói gárdán, nem is beszélve Rebecca Hall fantasztikus alakításáról. Az Éjszaka a házban egy precízen, okosan megírt történet, remek hangulattal, ami sajnos pont a végére fáradt el. Bruckner láthatóan fejlődik és jó úton halad, mindenképp a tehetségesebb, egyedi látásmódú horrorrendezők táborát erősíti, csak egy kis plusz hiányzik ahhoz, hogy valami igazán jót alkosson. Most sem sok hiányzott, drukkolok neki, hogy legközelebb tényleg összejöjjön.

Éjszaka a Házban

Kinek Ajánljuk
  • Aki egy különleges horrorra vágyik
  • Akit nem zavar ha gondolkodnia kell filmezés közben
  • Aki szereti az atmoszférára építő horrorokat
Kinek Nem
  • Aki minden jeleneten ijedezni szeretne
  • Aki nem akar gondolkodni egy filmen
  • Akit zavar ha nem kap minden kérdésére választ
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.