Hirdetés

Életem fénye - Kritika

|

A tanmese, ahol a pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve.

Hirdetés

Kóc (Anna Pniowsky) és édesapja (Casey Affleck) ha nem az erdőben bujkál, akkor minél nagyobb titokban járja az utakat, hogy biztonságos menedéket találjanak maguknak. Az emberiséget megtámadta egy vírus, ami a legtöbb nő pusztulásához vezetett, ezért az apa minden áron meg akarja védeni lányát a megváltozott körülmények között.

Hirdetés

Az apa alkalmatlannak érzi magát, hogy egyedül viselje a felelősséget és nevelje egy veszélyes világban a lányát, ezt a feleségének ki is fejti. Első gyermekes szülőként minden tapasztalat nélkül kell életben tartania és tanítania a kicsit. A gyakorlatlanság és a kiélezett helyzet miatt - bár megmarad a hierarchia, az apa dönt és vezet - felborulnak a klasszikus apa-lánya szerepek, egymással ellentétes fellépéseket generálva. Az apa irányít és hozza szabályokat, de az egymásra utaltság miatt kialakul egy sokkal bensőségesebb kötelék köztük, ami lehetővé teszi, hogy a lányával partnerként kommunikáljon, ne úgy, mint egy 11 éves gyerekkel. Ugyanakkor tőle telhetően próbálja biztosítani lányának a gyerekkort, mesékkel, tanító célzatú történetekkel szórakoztatja őt, és ifjúsági regényeket szereznek neki a könyvtárból. E két attitűd már az első negyedórában megmutatkozik: először még a sátorban látjuk őket, ahogy az apa Noé bárkájáról mesél, beleszőve a saját képzeletét, a következő percben pedig már az etika és erkölcs fogalmát és azok különbségeit fejtegetik.

A küzdelem a film egészében jelen van, holott igazi erőszakos akciót szinte csak a játékidő végén láthatunk. Minden képkockából, minden párbeszédből, minden mozdulatból süt az akarás, a védelmezés, a túlélés, a jobb világ reménye, amihez nem kellenek nagy gesztusok és giccses körítés. A nyomasztó érzés átragad a nézőre, aki - csakúgy, mint a főszereplők - megfeszülve, ugrásra készen várja, mikor kell újra tovább indulni. Míg a történet frusztráló, az operatőri munka bizonyos elemeiben segíti a baljós atmoszférát, bizonyos részeiben pedig aszinkronban van vele. Nyugalmas, fakó, statikus képek, vizuális tájleírás jellemzi, ami utal a beszűkült lehetőségekre és az egykor sokszínű világ változásaira, miközben már-már békés képeivel és higgadt, hosszú snittjeivel ellenpontozza az agresszív realitást. Ezt a stílust a dinamikusabb akciójeleneteknél is megtartja, nem a vágással ad ritmust a történéseknek, hanem a koreográfiával. Mondhatni, szokatlan valós időben verekedést látni, de ez a kifejezésmód nem felpörgeti a nézőt és felfokozza az érzelmeket, sokkal inkább elmélyíti és feszültebbé teszi azokat.

Az Életem fénye apa és lánya kapcsolatára fókuszál, de nem csak arra, egymás viselkedése milyen reakciókat vált ki belőlük, hanem hogy a környezet mennyire lehet hatással két ember viszonyára. Egy durva világban, ahol az engedelmesség, a leleményesség, a gyorsaság és egyéb, máskor talán kevésbé megbecsült tulajdonságok felértékelődnek, elengedhetetlen az őszinteség, hogy megértsük a változó világ összefüggéseit. A film gyönyörűen mutatja be azt a ritkaság számba menő egyenességet és bizalmat, ami annyiszor megkönnyíthetné az emberek életét. Egy ponton például az apa elnézést kér a lányától, hogy nem magyarázta el neki pontosan, miért kell szót fogadnia neki, és tételesen, mindent on-the-nose kimondva elmesél. Ez szokatlan, hiszen a filmek általában rengeteg subtextre építenek, és az emberek jószerivel az életben sem azt mondják ki, amit valóban gondolnak. De ettől igazán érdekes kettejük kapcsolata.

A főbb szereplőknek nincs neve (kivéve Kócot, de ez egy uniszex becenév), és Kóc sorsa, hogy megtagadja saját nemét. Lányként gondol magára és a biológiának köszönhetően előbb-utóbb nem is fogja tudni ezt titkolni, de egyelőre bele van kényszerítve a kettős létbe, és fiúként kénytelen mutatkozni. Ezek a komponensek segítik univerzálissá tenni a mondanivalót, és elhagyják a különbözőségek jelentőségének terhét.

A disztópia alapkoncepciója kapcsán el lehet gondolni az emberi jellem és test sajátosságainak kivételes fontosságán, a kizsákmányoláson, az ember áruba bocsátásán, az üldöztetésen, az ösztönösség erején. A lánynak olyan világban kell felnőnie, ami nehézségeket tartogat számára, és az a néhány eseménytelen perc, ami megadatik, jelenti majd számára a boldogságot. Úgy kell nőnek lennie, hogy tudatosan fogalma sincs, mit jelent ez, de önkéntelenül is azzá válik, azzá kell válnia.

Az Életem fénye megtekinthető az HBO GO kínálatában.

Életem fénye

Kinek Ajánljuk
  • Akik szeretik a lassú folyású filmeket
  • Akik kedvelik a földhözragadtabb utópiákat
  • Akik szeretnek gondolkodni a hallottakon
Kinek Nem
  • Akik azt várják egy filmtől, hogy eseménydús legyen
  • Akik a látványos vizuális megoldásokat preferálják az egyszerűséggel szemben
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.