Hirdetés

Ellenállás - Kritika

|

Nem túl egyedi téma, kicsit más köntösben, több magyar vonatkozással.

Hirdetés

Számos film készült már a zsidók megpróbáltatásairól a második világháborúban. Noha a téma fontossága elévülhetetlen, kár tagadni, hogy nehéz már mozgóképes formában újat mutatni. Az Ellenállásnak sem sikerült, de ez nem jelenti azt, hogy a végeredmény rossz.

Hirdetés

A sztori igaz történeten alapul, minden idők leghíresebb pantomimművészének, Marcel Marceau-nak (Jesse Eisenberg) életébe nyerünk betekintést. Marceau a második világháborúban a francia ellenállás tagja volt, illetve számos zsidó kisgyermeket mentett meg társaival a biztos halálból.

Az Ellenállás nem klasszikus életrajzi film, a főhős életének egy kis szeletkéjét látjuk. Nincs szó a későbbi színészi pályáról, a pantomimes kultuszról, csak a világháborús szakaszra koncentrál Jonathan Jakubowicz rendező. A cselekmény a háború előtt, 1938-ban veszi fel a fonalat, ahol Marceau a kor ismert művészeit igyekszik utánozni különféle performanszokkal, belevíve saját stílusát az alakításokba. Csatlakozik egy cserkészegyesülethez, akik árván maradt zsidó gyermekeket fogadnak be.

A németek villámgyors csapásait követően azonban a kis csapatnak új, biztonságos helyet kell találnia a háború borzalmai elől. Hősünk ezt megelégelve csatlakozik az ellenállásba, megismeri a szerelmet és értelmetlen gyilkolás helyett igyekszik minél több embert megmenteni. Jakubowicz elbeszélésmódja a sokszor látott téma mellett sem túl egyedi. Visszaköszönnek a Schindler listája, illetve Az élet szép különböző motívumai, s nem feltétlenül rosszul építi bele ezeket a paneleket saját művébe, de már láttuk ezt a fajta kivitelezést korábban, ráadásul sokkal fajsúlyosabb formában. A rendező kissé egyoldalúan mesél, a németeket egyszer sem nevezi nevükön, csak náciként léteznek, akik nem emberek. A "főgonosz" szintén karikatúraszerűen elnagyolt, mindig ott jelenik meg, ahol Marcelék és nem ismer kegyelmet. A családi szállal igyekeztek mélyíteni a karakterét, de így is egy faltól-falig romlott jellemről van szó, különösebb kidolgozottság nélkül. A csapongó történetvezetés szintén bosszantó, pláne annak fényében, hogy helyenként mennyire pazarul működik a film. A kedves humor, a meghitt hangulat remekül passzol az olykor thrillereket megszégyenítő, pattanásig feszült jelenetekhez, kár, hogy a kissé sekélyes dráma ehhez már nem képes felnőni.

Ki kell emelni a színészgárdát, melynek van több magyar vonatkozása is. Jesse Eisenberg uralja a vásznat, magasan kiemelkedik a mezőnyből, bár tény, hogy az övé volt a leghálásabb szerep. Clémence Poésy szintén kiváló, ő a szépség a főhős oldalán, igaz Kerekes Vica egy kisebb, de fontos mellékszerepben is könnyedén túlragyogja. Nem mellesleg a két hölgy közös jelenetei szolgáltatják a mű legszívmelengetőbb és legfájdalmasabb pillanatait. Röhrig Géza nemkülönben jól hozza az árvákat befogadó melegszívű férfit, s egy nyúlfarknyi szerepben Ed Harris is feltűnik Patton tábornokként. 

Az Ellenállás lehetett volna mélyebb, hangsúlyosabb és kevésbé egyoldalú alkotás. Így is megvannak a maga érdemei és a sablonossága ellenére igyekszik egy kicsit másfajta köntösben ábrázolni a meghurcoltatás viszontagságait. A témára fogékonyaknak mindenképp érdemes adni neki egy esélyt, de aki szeretne magyar színészeket látni, színvonalas játékkal egy nemzetközi produkcióban, az sem fog rosszul járni.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Ellenállás

Kinek Ajánljuk
  • Aki szerint nem lehet elégszer elmesélni ezt a témát
  • Aki szereti a lélekemelő történeteket
  • Aki szeretne magyar színészeket látni, világsztárok mellett játszani
Kinek Nem
  • Aki unja már a témát
  • Aki egy életrajzi filmet várna
  • Akit zavar az egyoldalú történetmesélés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.