Hirdetés

Évadkritika: Az Idő Kereke - 1. évad

|

Az Amazon Prime az év végére összehozta az eddigi legnézettebb sorozatát, aminek a 2. évada már a kezdés előtt a kalapban volt - és még ki tudja, mennyi.

Hirdetés

Az Idő Kereke regényfolyamot Robert Jordan jegyzi: még 1990-ben adták ki az első kötetet, ám sajnos már nem volt lehetősége befejezni, így csak halála utána zárult az epikus történet 2013-ban Brandon Sanderson segítségével, 2021-ben pedig az Amazon sikerrel adaptálta egyelőre nyolc részben. (Még 2019-ben kezdték a el forgatást, de rengeteg megszakítás miatt csak most sikerült befejezniük.) Amióta véget ért az HBO-n a Trónok harca, mindenki az új siker fantasysorozatát keresi. Az HBO-nál van az aduász, szóval neki nem kell megerőltetnie magát, de az Amazon jelentős hátrányból indul - cserébe viszont nemcsak a Gyűrűk Urával készül, hanem bebiztosította magát, és úgy néz ki, ez kifizetődött.

Hirdetés

A történet szerint egy olyan világban élnek hőseink, ahol az idő ciklikusan jár körbe, és mindenki újjászületik halála után: ezt hívják az "idő kerekének" - a történések a Második kor végén kezdődnek. Egy prófécia szerint pont most kell újjászületnie a Sárkánynak, aki vagy legyőzi a Sötét Urat, vagy mellé áll, és ezzel vagy megmenti vagy leigázza a világot a döntésének fényében.

Moraine (Rosamund Pike) Aes Sedai - varázslónő, aki tud fókuszálni, vagyis használja az egy hatalmat - ezt az embert kutatja éppen, és így jut el egy folyóközi kis faluba, ahol információk szerint egy húsz éves lány vagy fiú az Újjászületett Sárkány. Ennyire már nem voltak pontosak a jövendőmondók, szóval miután megmenti a falut a sötét seregtől őrzőjével, Lan Mandragorannal (Daniel Henney) közösen, felnyalábolja a négy fiatalt: Randet (Josha Stradowski), Mate-et (Barney Harris - 2. évadra újra castolták), Perrint (Marcus Rutherford) és Egwene-t (Madeleine Madden), és útnak indul velük vissza a Fehér Toronyhoz.

Alapvetően hetiben jöttek a részek, de az első hármat egyben dobták ki és jó döntésnek bizonyult, mert nehezen lendül be.* Bár nagyon látványos és a setting valami elképesztő, rövid időn belül máris rengeteget megtudunk a világról és annak lakóiról. Cserébe elég hullámzó a nyolc rész, voltak nagyon ütősek, mind sztori, mind karakterépítés szempontjából, aztán hirtelen ül le megint a sorozat, hogy utána rendesen összekapják magukat az évadzárásra. Az események szépen csordogálnak előre és szerencsére nem ömlesztenek ránk mindent egyszerre, marad idő nézelődni és sodródni az árral.

A karaktereknek már nem kedvez ennyire a szerencse, a fiatalokat ide-oda rángatja mindenki és nem is kapnak igazából értelmes ábrázolást, egyedül a javasasszony, Nynaeve (Zoe Robins) marad valamennyire kivétel. Ez egy kicsit szomorú is, hogy az évad végén konkrétan kimondják, hogy rajtuk múlik a világ sorsa még akkor is, ha csak egyikük a Sárkány, de árnyalt személyiség nem jut nekik. Ahogy néztem, viszonylag ismeretlen színészekkel töltötték fel az ötöt és ez sajnos meg is látszik, nem mondanám, hogy csak miattuk érdemes lenne követni Az Idő kerekét.

Aki cserébe abszolút profizmussal van jelen, az Rosamund Pike. Pont nem egy fantasyvilágban gondoltam, hogy otthonosan fog mozogni, de igazából egy erős női szerep csak jól tud állni neki. Ha már női szerep, gyakorlatilag az Aes Sedaiok mozgatják a világot, ilyen félig vallási, félig militáns szerepkörben és minden tag nő. A férfiak, ha sajnos tudnak is fókuszálni, nincs benne köszönet, mert rövid úton beleőrülnek. A Sötét Úr, mielőtt bebörtönözték volna, ugyanis minden férfit elátkozott, kezdve az előző Sárkánnyal, aki miután megmentette a világot, megbolondul, kiirtja az egész családját és felégeti a világot, ezzel gyakorlatilag ezer évvel visszahúzza a fejlődést, de szerencsére a Sötét Úr terve, hogy eltörje az Idő kerekét, még elmaradt.

A bevezetésemmel ellentétben ez nem egy Trónok harca. Hiány van fröcsögő vérből, szexből, pucérkodásból és káromkodásból, annál azért egy korhatárkarikával enyhébb, de a politika talán erősebben jelen lesz - egyelőre inkább tűnt kalandozásnak és a klasszikus kiválasztott legyőzi a főgonoszt tematikának. Amit viszont eltanultak az HBO-tól, azok az éjszakai felvételek: néha bántóan sötét a kép, ráadásul a gonosz sereg szörnyei szintén mind feketék, tehát nem segítenek a helyzeten. Ez talán már korábban is téma volt, hogy csak a streamingelők szembesültek ezzel a kellemetlenséggel, pedig nálam a 4K kompatibilis tévé és internet is adott lenne papíron.

Ahogy fentebb említettem, tényleg nagyon látványos a képi világ, nem féltek rengeteg külső helyszínen forgatni, meseszépek a távoliak, részletgazdagok a benti díszletek, A Fehér Torony például gyönyörű lett. A kosztümök első osztályúak, nem éreztem azt, hogy a különböző Ajah-k ruhái világítanának, természetesen választottak anyagokat. A zenéből akad jó, sokat hozzáad a hangulathoz, de nem biztos, hogy sok újrahallgatásra alkalmas lesz.

Szerintem a Shadow and Bone alatt már leírtam, hogy térdre borulok minden fantasysorozat előtt, most is megtettem, kicsit fájt is, hogy nem lehetett egyben darálni. Semmiképp sem egyedülálló vagy korszakalkotó darab, de látszik, hogy nem veti meg őket a pénz és tudják mire használni. Nem mondom, ezek után már sokkal nagyobb bizalommal ülök le A Gyűrűk Ura sorozat elé, mert legalább az Amazonnál is látszik a minőségi tartalom iránti elköteleződés. (Nem mintha eddig nem így lett volna.)

*Kicsit utánaolvastam, mi történt, mert a negyedik résszel nagyot ugrik a minőség és látványos volt a különbség. Az első könyv elejét, cirka 300 oldalt, belenyomorgatták 50 percbe és már most komoly változtatásokat hoztak, hogy ne tűnjön annyira YA-nak, pedig állítólag mindent leforgattak. A sorozat amúgy Brandon Sanderson közreműködésével készül és Redditen rengeteg érdekes információt oszt meg, beszél az easter eggekről, különböző döntések hátteréről, stb. Akinek nincs Amazonja és érdekli, mi fán termett a sorozat, ugorjon fel az Amazon Prime hivatalos YouTube csatornájára, közel egyórás "Inside the Episode" részek vannak fent.

Az Idő Kereke - 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • fantasy rajongóknak
  • mágia kedvelőknek
Kinek Nem
  • akik nem bírják egy sorozat hullámzó teljesítményét
  • akiket fáraszt a hosszú világépítés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.