Hirdetés

Évadkritika: Mr. Robot - 4. évad

|

Ismét hagytuk magunkat meghackelni, a befejező évad pedig felért a csúcsra.

Hirdetés

Véget ért az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb sorozata, a Mr. Robot. Ez a széria csinált sztárt Rami Malekből, hozta vissza a köztudatba Christian Slatert és nem mellesleg az aktualitása is példaértékű. A 13 epizódos zárószezon nagy kihívás elé állította Sam Esmail író-rendezőt, ám ő nem csak megbirkózott a feladattal, hanem egyenesen a legjobb évadot alkotta meg a finálé képében.

Hirdetés

Mielőtt belevágnánk, szaladjunk végig az eddig történteken. Minden idők egyik legjobb pilotja után az első évad egyfajta hackeres Harcosok klubját adott, szuper fordulatokkal, fajsúlyos mondanivalóval és feszes cselekménnyel. A második felvonás emelte a tétet, s noha talán ez a leggyengébb szegmens, kétségtelenül megvoltak a maga erényei. A harmadikban Esmail minden eddiginél globálisabb konfliktust helyezett a történetbe, s igazi thrillerhez lehetett szerencsénk, melynek csúcspontja egyértelműen a vágás nélküli (ötödik) epizód. Nem volt egyszerű épkézláb, színvonalas folytatást kreálni, noha akadtak bőven elvarratlan szálak. Esmail szerencsére felnőtt a feladathoz kreativitásban és autentikusságban egyaránt.

Az fsociety kvázi eltűnt, Elliot (Rami Malek) azonban tovább folytatja a harcot Whiterose (BD Wong) és a Dark Army ellen, Darlene (Carly Chaikin) segítségével. A félelmetes ellenfél mellett hősünknek a múltbéli sérelmekkel, rossz döntésekkel és végtére is, önmagával kell szembe néznie.

A Mr. Robot esetében mindig nehéz spoilermentesen véleményezni a történteket, elvégre a drasztikus fordulatok a cselekmény keménymagját képezik. Jelen esetben is hoz meglepő döntéseket Esmail, már rögtön a nyitányban. Egyből a dolgok közepébe vág, ami elsőre talán töménynek hathat, de segít visszarázódni Elliot kaotikus világába. A cél adott, az addig vezető út viszontagságai pedig az egész világra befolyásolóan hatnak. Mindenki kénytelen szembenézni a sorsával, és itt meg is állnék, ugyanis az évad talán legszembetűnőbb hibája pont a karakterek sorsában rejlik. Néhány kulcsszereplőnél olyan érzésem volt, hogy mivel Esmail nem tudott mit kezdeni velük, kreált egy leegyszerűsített véget nekik. Neveket nem említenék, de a komplett évadot látva egyértelmű, hogy kikről van szó. Ez a fajta felszínesség nem főbenjáró vétek, főleg azért mert a direktor bőven kompenzál a későbbiekben, inkább csak kissé méltatlan egyes karakterekhez. Apropó kompenzálás. Említettem, hogy a harmadik évad vágás nélküli epizódja egyfajta csúcspontnak számított. Nos, az ahhoz hasonló különleges részek itt is visszaköszönnek. Az ötödikben például nincs szöveg (leszámítva az elejét és a végét), a hetedik pedig úgy épül fel, mintha egy színdarabot látnánk. Egy helyszín, egy konfliktus, tele meghökkentő pillanatokkal, parázs dialógusokkal és hidegvérű epilógussal. A komplett sorozat egyik legmesteribb húzása volt ez.

Esmail rengetegszer játszik a dramaturgiával, műfajokkal és egyszerre lavírozik a világmegváltó hackerkedés, illetve Elliot személyes tragédiája közt. Ez sokszor furcsának hat, de valahogy mindig sikerül megtalálni az arany középutat, így mindkét szálnak megvannak a maga erősségei. Ahogy haladunk előre ebben a szövevényes sztoriban, úgy kígyóznak egyre a kérdőjelek, mondván miként lehet ezt hatásosan lezárni? Az utolsó három, vagyis inkább két és fél epizód frappáns választ ad. Teljesen kifordul magából az összkép, Esmail megidézi az Eredetet, kikacsint a 2001: Űrodüsszeiára és hatalmas agyrúgásban részesíti a nézőt. Kezdetben kifejezetten furcsának hatott a koncepció, ám Esmail végig kézben tartja a gyeplőt és minden úgy történik, ahogy ő akarja. Zseniális, ahogy visszautal az első évadra, új jelentéstartalmat ad egyes emlékeknek és olyan koherens egésszé formálja Elliot kálváriáját, hogy az maga a csoda. Az utolsó jelenetsor meseszép, szívfacsaró, a vég és a kezdet manifesztuma. Nem kertelek, elmorzsoltam pár könnycseppet, amire korábban nem volt példa a sorozat történetében.

Apróbb hibáktól eltekintve a Mr. Robot záróakkordja bravúros lett. Thrillerként és drámaként is jelesre vizsgázik, megtartotta az egyediségét, sőt új színt vitt a történetbe. Nehéz ennyire profin keretbe foglalni egy ilyen komplex és nagy volumenű sztorit, de Esmailnak sikerült. Nem lehetünk elég hálásak az ötletgazdának, ugyanis egy olyan élménnyel ajándékozott meg minket a négy évad során, melynek ott a helye a legegyedibb és legkülönlegesebb sorozatok közt. Aki pedig nem tette volna, nyugodtan hagyja magát meghackelni Mr. Robot által. Hálás lesz érte.

Mr. Robot - 4. évad

Kinek Ajánljuk
  • Rami Malek rajongóknak
  • Aki eddig is szerette a sorozatot
  • Aki szereti a fordulatos történeteket
  • Aki kedveli a fajsúlyos társadalomkritikát
  • Aki szerint a thriller és az emberi dráma megfér egymás mellett
Kinek Nem
  • Aki könnyed kikapcsolódásra vágyik
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.