Hirdetés

Évadkritika: Reacher - 1. évad

|

Megnyugodhatnak a rajongók: ettől a Jack Reachertől senki sem kérne pofont, az biztos!

Hirdetés

Lee Child Jack Reacher-könyveit legutóbb Christopher McQuarrie és Edward Zwick álmodta filmvászonra, ám a vegyes fogadtatás után úgy döntött a Paramount, hogy nem folytatják a titokzatos múltú akcióhős kalandját. Első pillantásra talán meglepő módon egyébként pont a Reachert megformáló Tom Cruise castingja csapta ki a biztosítékot sokaknál, ugyanis annak ellenére, hogy a színész karizmája tökéletesen illeszkedik az akciófilmek hősének archetípusába, Child Reacher-figurája egy kifejezetten magas és erős testalkatú férfit takar. Cruise 170 centije pedig, legyen akármilyen elszánt kaszkadőr-színész, nem tükrözi a könyvben leírtakat, ami egy olyan ikonikus karakternél, mint Jack Reacher, problematikus lehet.

Hirdetés

Most azonban ugorjunk a Nincs visszaút megjelenését követően hat évet, 2022-őt írunk, és láss csodát, az Amazon Prime Video fittyet hányva a múlt viszontagságaira a Lee Child-adaptációkat illetően, előrukkol egy Reacher névre keresztelt sorozattal, ami az író első könyvén, az 1997-es Elvarázsolt dollárokon alapszik. A széria showrunnere Nick Santora, (A szökés), a főszerepben pedig a cseh származású Alan Ritchsont (Titánok, Az éhezők viadala: Futótűz) láthatjuk, aki sokkal inkább emlékeztet a Child által megálmodott izomkolosszusra.

Nem vállal nagyot és forradalmit a sorozat, ez viszont cseppet sem válik a kárára. Santora amint csak lehet, berántja a főhősünket a bonyodalom közepébe, és már - kis túlzással - a tizedik percben gyilkossággal vádolják, amit állítása szerint természetesen nem ő követett el. Mindezt tetézi a ránézésre ártalmatlan Hubble (Marc Bendavid) vallomása, miszerint ő a felelős a brutális gyilkosságért. Az ügy felgöngyölítése megkezdődik Finley felügyelő (Malcolm Goodwin) vezényletében és Roscoe Conklin (Willa Fitzgerald) asszisztálásával, ami sokkal mélyebbre nyúlik, mint ahogy azt első pillantásra gondolnánk.

A Reacher-sztorik egyik legfőbb jellemzője a főszereplőben rejlő misztikum: adott egy profi és éles látású ex-katona, aki úgy tűnhet, hogy kívül esik a hétköznapi élet megszokott ritmusából, mégis hatással van a körülötte levő világra. Amellett, hogy elképesztő fizikai ereje van, stratégiai gondolkodásban sem utolsó, sőt, már-már holmes-i magasságokba emelkedve tár fel egy-egy szemlátomást megoldhatatlannak és észrevehetetlennek tűnő rejtélyt. Ez természetesen a Reacherben sincs másképp, viszont a Cruise-féle adaptációkhoz képest (a második film után főleg) bőven van pozitív elmozdulás a széria minőségét tekintve.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ahogy eddig minden esetben, úgy ezúttal is kezébe veszi Reacher az ügyet, mert a georgiai Margrave-ben elkövetett gyilkosságok az ő életére is hatással vannak - nem csak közvetett módon, mint esetleges gyanúsítottra. Néhol Kostyál Márk Kojot c. filmjére emlékeztetett a setting és a szereplők viszonyrendszere, mert itt is, mint kívülálló száll szembe Jack Reacher a vidéki város "feudalista rendszerével", aminek a keze a társadalom minden rétegéhez elér. Santorának sikerült átemelnie a könyvekben is ábrázolt sötét hangulatvilágot, de emellett nem rejti véka alá a narratívába illeszkedő brutalitást sem, ami elsősorban az akciók és a gyilkosságok "esztétikájában" nyilvánul meg. Nem időzik felesleges történetszálakon a sorozat, a szikár atmoszféra ellenére meglepően pörgős a cselekmény tempója, így ne lepődjön meg senki, ha akár egy nap alatt is sikerül kivégeznie a nyolc, átlagosan 45 perces epizódot.

Karakterek szintjén már kevésbé alkot maradandót a Reacher, viszont a főszereplő hármasban (különösen a Ritchson-Goodwin duóban) azért van annyi kraft, hogy bizonyos szintig ellensúlyozzák a többi szereplő jellegtelenségét és hiányosságait. Az utóbbira példaként a lezárást lehet mondani, ahol elvárható lenne, hogy a néző meglepődjön, vagy legalább a történetben egy kisebb fordulat üsse fel a fejét - de a katarzis sajnos elmarad. A motivációk javarészt ugyanolyan átlátszóak, mint azt az első epizódban is sejteni lehetett, és a többi résszel ellentétben az évadzáró dramaturgiailag bizony Tom Cruise filmjeihez fogható.

Ez persze nem jelenti azt, hogy Santora kudarcot vallott volna. A Reacher egy alapvetően izgalmas, látványos és szórakoztató akció-thriller, ami hű marad Lee Child koncepciójához. Ha legalább így sikerül a már hivatalosan is bejelentett második évad, nem lesz okunk különösebb panaszra!

Reacher 1. évad

Kinek Ajánljuk
  • Aki egy könyvekhez hű Jack Reacher-ábrázolásra számít.
  • Aki nem szerette a Tom Cruise-filmeket.
  • Aki szereti a sötétebb tónusú akció-thrillereket.
Kinek Nem
  • Aki nem szereti, ha a karakterek nem elég kidolgozottak.
  • Aki katartikus lezárásra számít.
  • Aki nem szereti, hogy Jack Reacher mellett az összes rendőr vagy inkompetens, vagy korrupt.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.