Hirdetés

Évadkritika: Solar Opposites - 1. évad

|

A Rick and Morty alkotójának új sorozata olyan, mintha az interdimenzionális kábelen találtuk volna és imádjuk minden percét!

Hirdetés

Nem repestek túlzottan az örömtől a Rick és Morty rajongók, amikor egyre csak várták a sorozat új évadát, de az csak nem akart megérkezni. A háttérben az állt, hogy a szériát megalkotó Justin Roiland és Dan Harmon igyekeztek kedvező feltételek mellett megegyezni az Adult Swimmel a Rick és Morty jövőjével kapcsolatban. Keservesen hosszúra nyúlt procedúra volt mindez, de végre elérkezett annak a pillanata, hogy több oldalról is gyümölcsöző legyen a végeredmény. Egyrészről nyilvánvalóan elindult a Rick és Morty 4. évada, amelynek második etapja éppen a hetekben tért vissza a képernyőkre, másrészről pedig az alkotók sem ültek tétlenül a hátsójukon a két évad között, ami többek között egy teljesen új sorozat megszületését eredményezte.

Hirdetés

Ez nem más, mint a Solar Opposites, amit Justin Roiland és a Rick és Morty forgatókönyvírója, Mike McMahan alkottak. Egy percig sem volt kérdés, hogy ez a sorozat a Rick és Morty szellemi örököse lesz, hiszen humora, témája és stílusa megegyezik a nagy elődével. Éppen ezért óhatatlanul is összehasonlítja a kettőt az ember és helyezi ezzel nehéz helyzetbe a Solar Oppositesot, hiszen magas a léc, amit meg kell ugrania ezáltal. Mint látjátok írásom elején én is nehezen tudom elhagyni a Rick és Mortyt, hiszen óriási szerepe volt abban, hogy létrejöhessen a Solar Opposites, viszont elöljáróban annyit elmondhatok, hogy ez a földönkívüliekről szóló őrült sci-fi széria bőven képes megállni a saját lábain.

Szülőbolygójuk megsemmisülése következtében Korvo, Terry, Yumyulack és Jesse útra kelnek a világűrben, hogy új otthonra találjanak. Űrhajójuk a Földön köt ki és itt is ragadnak, amit Korvo visel a legrosszabbul. A többiek vele ellentétben jobbára izgalmasnak és érdekesnek találják a bolygót és annak lakóit, akik fura szokásai gyakran lenyűgözik őket. Önmagában poén, hogy az emberek nincsenek különösebben megrémülve attól, hogy földönkívüliek költöztek a szomszédságba, helyette inkább úgy utálják őket, mint ahogyan az illegális bevándorlókat szokás. Csillagközi utazásuk során a "családdal" tartott még egy pupa is, egy takonyszerű apró lény, aki leginkább egy csecsemő és egy kíváncsi kiskutya személyiségével rendelkezik. Ez a ránézésre ártalmatlan valami egy kattogó időzített bombának felel meg, hiszen mikor egyszer felnő, akkor be fogja kebelezni az egész bolygót, ezzel terraformálva azt és új otthont biztosítva a földönkívüli faj számára. Hogy hány évadon keresztül szórakozhatunk Korvoék szerencsétlenkedésén, mire bekövetkezik a végítélet az nem világos, de tutira nem fogunk unatkozni az út során.

Már a Rick és Morty sem idegenkedett a túltolt vérengzéstől, elég ha a purge bolygóra gondolunk vagy éppen a hírhedt uborkás epizódra, de a Solar Oppositesnél gyakran érzi azt az ember, hogy 110%-on jár a gépezet és lassan nem ártana letörölni a képernyőről azt a sok rászáradt vörös és kék vérfoltot. Ugyancsak nem maradnak el a jól megszokott meta viccek, mint például a Hulu sorozatok szégyentelen ajánlása (lévén a Hulun megy ez a sorozat is), hogy a popkulturális párhuzamokat és utalásokat már ne is említsem. Mindez pedig csupán a felszín. A Solar Opposites egy roppant rétegelt sorozat, ami számos olyan magot vet el már az évad elején, ami csak a későbbi epizódokban csírázik ki, ezzel olyan történetszálakat alkotva, amelyekre nem is számítana a néző. Mindemellett apró, easter eggnek betudható részletek és mellékszálak tarkítják a sorozatot, amelyek többsége talán csak egy 2-3. megtekintés után lesz észrevehető és igazán értékelhető.

Látatlanban és az első néhány epizód után még valahol jogosan az volt a kérdés, hogy felérhet-e ez a sorozat a Rick és Mortyhoz és érdemes volt-e egyáltalán elkészíteni? Az évad végére ezek a kérdések jelentéktelenné válnak, ugyanis a Solar Opposites és annak karakterei kivívják maguknak a néző elismerését. Akár bedaráljuk a nyolc epizódos évadot, akár beosztjuk magunknak azt, ezek a szereplők nagyon könnyen hozzánk nőnek és részről-részre izgatottan várjuk, hogy éppen miben sántikálnak legközelebb. A Solar Opposites magával hozza alkotóinak jól megszokott stílusjegyeit, ám mégis egy friss produktumot kapunk, ami újszerűen foglalkozik számos társadalmi problémával, miközben végtelenül szórakoztató kikapcsolódást nyújt.

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Solar Opposites

Kinek Ajánljuk
  • Rick and Morty rajongóknak!
  • Akik értékelik az apró részleteket!
Kinek Nem
  • Akik utálják a túl véres rajzfilmeket!
  • Összezsugorított embereknek!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.